ÖSS'de "Bakalorya" Sistemi

ÖSS'de "Bakalorya" Sistemi

Bütün dünyada en ideal üniversiteye geçiş sistemi olan ve 108 ülkede uygulanan ‘Bakalorya' sistemi için düğmeye basıldı.

Dünyada en ideal üniversiteye geçiş sistemi olarak gösterilen ve Türkiye'de yıllardır hazırlıkları sürdürülen “Bakalorya” sistemi için düğmeye basıldı. 5 yıl önce Milli Eğitim Bakanlığı'nın üzerinde çalışma başlattığı yeni sistem çerçevesinde YÖK'le koordinasyon da sağlandı. Danıştay'ın katsayıyla ilgili kararları üzerine sürecin hızlandırılacağı ve Avrupa Birliği'nin de önerdiği bu yeni sisteme birkaç yıl içinde geçileceği belirtiliyor. Türkiye'de uygulanacak sistemin Almanya, Fransa, Avusturya ve Çin'in bir sentezi olacağı kaydediliyor.

OLGUNLUK SINAVI SONRASI ÜNİVERSİTEYE GEÇİŞ İMKANI
1974'te getirilen ÖSS kaldırılarak, lise son sınıfta “mezuniyet sınavı” veya “olgunluk sınavı” yapılacak. Bu sınavdaki başarıya göre üniversitelere doğrudan geçiş imkanı sunulmuş olacak. Fransa'da olduğu gibi prestijli bazı üniversitelerin ayrıca bir sınav şartı koymalarına da imkan tanınacak. Ancak bu sınavları üniversiteler kendileri gerçekleştirecek.

2005 YILINDA YÖK ENGEL ÇIKARMIŞTI
Milli Eğitim Bakanlığı, meslek liselilerin üniversite giriş sınavlarında karşılaştığı katsayı adaletsizliğini ortadan kaldırmak için "bakalorya" sistemini gündemine almış ve bu konu üzerinde çalışmalar başlatmıştı. 5 yıl önce gündeme gelen söz konusu sisteme YÖK'ün de dahil edilerek, müşterek bir çalışma yürütülmesi talep edilmiş, ancak o dönemin YÖK yönetimi bu konuya sıcak bakmadığı için, Bakalorya sistemi rafa kaldırılmıştı.

AB NORMLARI BAZ ALINIYOR
Avrupa Birliği normlarına göre hazırlanacak olan yeni sistemde bütün lise öğrencileri 4 yıl görecekleri lise eğitimi sonunda, mezuniyet yeterlilik sınavına tabi tutulacaklar. Diğer liselerle birlikte mezuniyet yeterlilik sınavını geçen meslek liseliler de normal lise mezunları ile aynı diplomaya kavuşmuş olacaklar.

108 ÜLKEDE UYGULANIYOR
2009 verileri itibariyle Bakalorya sistemi AB ülkeleri başta olmak üzere bütün dünyada 108 ülkede uygulanıyor. Lise son sınıfta girilecek olan lise bitirme sınavında alınacak puanların üniversiteye giriş için de belirleyici rol oynadığı söz konusu sistemde, üniversiteler belirledikleri puanları alan liselilere, kapılarını sınavsız olarak açacaklar. Yeterlilik sınavını geçemeyen liseliler ise üniversite sınavına giriş şansını kaybederken, bu konuda üniversiteler daha belirleyici bir konuma kavuşmuş olacaklar. Öğrenciye üniversitesini seçme imkanı verilirken, üniversiteye de belirli oranlarda öğrencisini seçme imkanı verilmiş olacak.

ULUSLARARASI BAKALORYA DENKLİK SINAVI DA GELİYOR
Öte yandan yine aynı uygulama içinde öğrencilerin yurtdışındaki üniversitelerde de tanınan “global diploma” almasına da imkan sağlanmış olacak. Liseler için yapılacak olan mezuniyet sınavının yanısıra, Uluslararası Bakalorya Organizasyonu'nun yaptığı uluslararası denklik sınavı yaygınlaşaçak. İsviçre'de 1968'de uygulanmaya başlayan sistemin Türkiye'ye getirilmesi ile IBO tarafından İngilizce, Fransızca ve İspanyolca dillerinden yapılan IBO sınavını geçen öğrenciler 108 ülkede yükseköğretim şansına kavuşmuş olacaklar.

BAKALORYA İÇİN BÜTÜN ŞARTLAR HAZIRLANDI
Bakalorya sistemine geçmek için belirli şartlar bulunuyor. Milli Eğitim Bakanlığı bu şartları yaklaşık 5 yıldır yerine getirmeye çalıştı. Örneğin IBO sınavının uygulanabilmesi için lise eğitiminin 4 yıla çıkartılması ve dil sorununun çözülmesi en önemli şartlar içinde. Liseler Türkiye'de de 4 yıla çıkarken, yabancı dil konusunda da eskiye oranla çok iyi yol alındığı bildiriliyor. Yine bu şartlar içinde ilkokul dördüncü sınıftan itibaren İngilizce eğitiminin başlatılması öngörülüyor. Bu şart da artık Türkiye'de son 3 yıldır yerine getiriliyor.

1974 ÖNCESİNDE TÜRKİYE'DE BAKALORYA BENZERİ SİSTEM VARDI
Türkiye'de bir üniversiteye girebilmek için sınav zorunluluğu 1974'te getirildi. Bu tarihten sonra yıllarca siyasiler ÖSS'yi kaldıracaklarını ifade ettiler, ancak bir türlü ÖSS sistemine son verilemedi. Lise diploması ve üniversiteye giriş bileti durumunda olan Bakalorya sisteminin bir benzeri, Türkiye'de de “Olgunluk sınavı” adı altında 1974 öncesinde uygulandı.

REFAHYOL TAAHHÜT ETTİ AMA ÖMRÜ YETMEDİ
1997'de Refahyol hükümeti ilk somut adımı atarak, ÖSS'nin kaldırılacağını ve yerine lise sonlarda yapılacak Olgunluk Sınav sisteminin getirileceğini ilan etti. Ancak bu hükümetin ömrünün çık kısa sürmesi sebebiyle yeni sisteme geçilemedi. Danıştay'ın katsayıyla ilgili kararları üzerine sürecin hızlandırılacağı ve AB'nin de önerdiği Bakalorya sistemine birkaç yıl içinde geçileceği belirtiliyor. Türkiye'de uygulanacak sistemin Almanya, Fransa, Avusturya ve Çin'in bir sentezi olacağı kaydediliyor.

Etiketler :