ÖSYM Her Kente Sınav Merkezi Kuracak!

ÖSYM Her Kente Sınav Merkezi Kuracak!

Türkiye'nin 81 ilinde içinde matbaası olan merkezler açılacak. Kitapçıklar, yüksek güvenlikli bu binalarda basılacak. Merkezin büyüklüğünü illerin nüfusu belirleyecek. Bazılarında aynı anda sınava 50 bin kişi girebilecek.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) devrim niteliğinde yeni bir projeyi hayata geçiriyor. Son yıllarda normal sınavların yanı sıra kamu kurumları iç sınavlarında ÖSYM'yi tercih etmesi sınav alanlarının tek çatı altında toplanmasını gerekli hale getirdi. Bununla ilgili çalışma başlatan ÖSYM, her ilde kapsamlı sınav merkezi yapmak için çalışmaları başlattı. Aynı anda 50 bin kişinin sınava girebileceği alanlar olarak tasarlanacak binalarda güvenlik önlemleri de üst düzeyde olacak. Sınava girecek olan kişilerin fotoğrafları binanın kapısında otomatik olarak çekilecek. Kurulacak sistemle aynı anda binanın altındaki matbaadan kişiye özgü fotoğraflı kitapçığı basılacak.

50 BİN KİŞİLİK DEV TESİS

Sınav merkezleri yüksek güvenlikli alanlar olarak tasarlanacak. Bu merkezler illerde nüfus yoğunluğuna göre 5 katlı veya 10 katlı olacak şekilde 50 bin kişinin aynı anda sınava girmesine olanak sağlayacak. ÖSYM küçük ölçekli sınavları da okullar yerine bu merkezlerde yapacak.

ADAYIN FOTOSU ÇEKİLECEK

Bugün'de yer alan habere göre, sınav merkezlerine sınav kitapçıkları artık Ankara'daki ÖSYM matbaasından gitmeyecek. Buna göre, sınava girecek olan kişi sınav merkezinden içeri girdiği anda kaydı alınarak fotoğrafı çekilecek. Böylece sınav merkezinin en alt katındaki matbaada aynı anda sınava girecek olan kişinin kitapçığı fotoğrafıyla birlikte basılacak. Bu sayede ÖSYM, hem soruların sızdırılma ihtimalini ortadan kaldırmış olacak hem Ankara'daki büyük matbaadan bastığı kitapçıkları kamyonlara yükleyip illere gönderme işleminden kâr sağlayacak. Ayrıca yine sistem sınava gelmeyen kişilerin kitapçıklarını basmayarak kâğıt israfını da önlemiş olacak.

HER SALONA KAMERA

Sınav merkezlerinin sınav salonları kameralı sistemle 24 saat izlenecek. Böylece sınav zamanında kâğıdından şüphelenilen kişinin durumu kameralardan izlenerek hareket edilecek. Bu kamera kayıtları bir yıl arşivlerde tutulacak. Herhangi bir dava veya sınava giren kişinin şikayeti söz konusu olduğu takdirde kamera kayıtları arşivden çıkarılarak savcıya veya ilgili kişiye gösterilecek.

Yeni açılan üniversitelerde kurulacak

ÖSYM merkezleri kurmak için özellikle yeni kurulan devlet üniversitelerinin bahçelerini tercih edecek. Eski üniversitelerin büyük boş arazilerinin kalmadığı belirtiliyor. ÖSYM bu süreçte üniversitelerden gelen teklifleri değerlendirmeye aldı.

Sınav merkezlerinin özellikleri

* İlin nüfusuna göre 5 veya 10 katlı yapılacak
* Bazılarında 50 bin kişi aynı anda sınava girebilecek
* Bu merkezlerin kendi matbaası olacak
* Adaya özel sınav kitapçıkları bu merkezde basılacak
* Her salonu kamerayla 24 saat izlenecek

haber7 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.