Adaya özgü kitapçık yok

Adaya özgü kitapçık yok

ÖSYM, YGS’de yaşanan “adaya özgü soru kitapçığı” uygulamasından vazgeçti...

YGS’de “şifrenin” “sehven-yanlışlıkla” olduğunu kabul eden ÖSYM Başkanı Prof. Ali Demir, tüm eylemlere ve istifa baskısına direnerek sessiz kalmayı tercih ederken, “şifre”nin nedeni olarak gösterilen “kişiye özel kitapçık”ta geri adımattı.

Refika KARABACAK/ANKARA

Üniversiteye girişin ikinci basamağı LYS, 18-19 ve 25-26 Haziran tarihlerinde 5 ayrı oturumda yapılacak. Sınavın içeriğine ilişkin ÖSYM’den yapılan açıklamada, YGS’deki “adaya özgü soru kitapçığı uygulaması”ndan vazgeçildiği ortaya çıktı. LYS soru kitapçıklarında ve cevap kâğıtlarında, YGS uygulamasında çok eleştiri alan, adayların kişisel bilgisi ve fotoğrafı olmayacak. Soru kitapçıkları, sınav salonunda görevliler tarafından adaylara rastgele dağıtılacak.

11 SORU KİTAPÇIĞI
Soru kitapçıklarında, soruların veya seçeneklerin sıralanışı ile doğru cevap seçeneğinin yeri farklı olacak. ÖSYMher test için ayrı ayrı kitapçık basılacak. Kitapçıklar tanınan süre doldukça toplanıp diğer testler dağıtılacak. Bu kitapçıklarMatematik, Geometri, Fizik, Kimya, Biyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Coğrafya 1, Coğrafya 2, Tarih, Felsefe ve Yabancı Dil derslerinde olacak. Yaklaşık 1.7milyon adaydan 1milyon 313 bin 274’ü LYS’ye girmeye hak kazandı.

895 BİN KİŞİ YARIŞACAK
Ancak sınavlara girmek için yaklaşık 895 bin kişi başvurdu. Sınavda 140 ve üzeri alanlar önlisans, 180 ve üzeri alanlar ise lisans programları için LYS’ye girecek. Öğrenciler LYS’de 5 farklı kategoride yarışacak. Kategoriler LYS 1Matematik, LYS 2 Fen Bilimleri, LYS 3 Edebiyat ve Coğrafya, LYS 4 Sosyal Bilimler, LYS 5 Yabancı Dil olarak belirlendi. Sınava girenler her yıl olduğu gibi bu yıl da sözel bölümde ağırlık gösteriyor.

KAÇ TÜR KİTAPÇIK OLACAK?
Kişiye özel kitapçık uygulamasından vazgeçilmesiyle, kopya çekilmesini önlemek için kaç tür soru kitapçığı basılacağı ise netlik kazanmadı.

LYS İÇİN BUNLARA DİKKAT
Sınava Giriş Belgesi posta yolu ile iletilmeyecek. Adaylar belgelerini internet üzerinden alacak. Adaylar her sınav türü için farklı giriş belgesi alacak. Güvenlik tedbirleri YGS’de olduğu gibi uygulanacak. Adaylar birden fazla soru kitapçığı alacak.

2011 LYS DAĞILIMI
LYS 1 Matematik: 623.308
LYS 2 Fen Bilimleri: 292.836
LYS 3 Edebiyat Coğrafya: 678.707
LYS 4 Sosyal Bilimler: 376.560
LYS 5 Yabancı Dil: 41.516

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.