BİR GECEDE BİR 'MODEL' YAŞLANACAK

BİR GECEDE BİR 'MODEL' YAŞLANACAK

Ağustos ayından itibaren tescili yapılan otomobillerin, bir sonraki model yılına ait olması uygulaması bu yıl kalkıyor.

Bu yıl ilk kez 31 Aralık'ta satın alınan otomobillerin ruhsatında 2012 model yazarken, 1 Ocak'ta alınanlar 2013 model olarak tescil edilecek.

Türkiye otomobil pazarında yıl sonları, özellikle de aralık ayı satışlar açısından büyük önem taşıyor. Bu güne kadar her yıl ağustos ayından itibaren, bir sonraki model yılına ait sıfır kilometre araçların satışı mümkün oluyordu.

Akşam gazetesinde yer alan habere göre, alının radikal bir kararla artık yıllardır alışagelmiş bu uygulama son buluyor. 23 Temmuz 2011 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğ ile motorlu araçlar ve romörkların imal tarihinin belirlenmesi ile ilgili yeni bir düzenleme devreye girdi. Artık, 2012 yılı itibariyle model yılı geçişleri, geçmişte olduğu gibi Ağustos ayında değil, yıl başlarına gerçekleştirilecek. Yeni düzenleme trafiğe kaydı yapılan tüm motorlu araçlar için geçerli olacak.

TARİHİN ÖNEMİ KALMADI

Eski uygulama devam etseydi, Temmuz ayında trafiğe kaydı yapılan araç 2012 model yılına ait olurken, 1 Ağustos'tan sonra üretilen ve trafiğe kaydedilen araçların ruhsatlarında 2013 model yılı yazılıyordu. Bu yıldan itibaren yıl sonuna kadar satılan bütün araçlar 2012 model yılına ait olacak, 2013 yılı model geçişleri 1 Ocak tarihinden itibaren yapılabilecek.

ARALIK'IN SALTANANI BİTECEK

Her yılın aralık ayı, günümüze kadar satış adetlerinin patladığı bir yıl olarak kayıtlara geçti. Geçtiğimiz yıl 910 bin adet olarak gerçekleşen toplam satışın, 134 bin gibi önemli bir adeti Aralık ayında gerçekleşti. Filo satışları, şirket alımları dışında, yılın son ayında satışların patlamasının büyük bir nedenini de, alınan otomobilin bir sonraki yıla ait olması oluşturuyor. Ancak yeni düzenlemeye göre, 31 Aralık'ta satın alınan araç 2012 model yılı olurken, 1 Ocak'ta plakalananların ruhsatında 2013 yazılacak. Bu da Aralık ayının son gününde satın alınan sıfır kilometre otomobilin, teorik olarak bir gecede, bir model yılı kaybetmesi anlamına geldiğinden, satın alma tercihlerini yıl başına çekebileceği düşünülüyor. Günümüze kadar, Ağustos ayından itibaren bayilerde iki model yılına ait araçlar bir arada satılıyordu. Özellikle yıl sonuna doğru, o yıla ait modeller önemli indirimlerle satılırken, bir sonraki yıl için tescil edilebilecek modeller daha yüksek fiyatla müşteri bulabiliyordu. Yeni düzenlemeyle bu durum da ortadan kalkacak.

ASIL NEDEN PSİKOLOJİK

Tüketici tercihlerinde, otomobilin bir sonraki yıla ait olmasının psikolojik etkileri olduğu gibi, ticari kaygılar da rol oynuyor. Konuttan sonra hala en önemli yatırım olarak bakılan otomobil alımında, yıl ortasında, bir sonraki yıla aitmiş gibi görünen otomobil, daha geç eskiyecekmiş hissi yarattığından tercih ediliyor. Ayrıca ruhsatında ne kadar ileri tarihli görünürse, ikinci elde daha kolay satılacağı düşünüldüğünden etkili oluyor.

'MODEL YILI' YERİNİ 'İMAL YILI'NA BIRAKTI

Artık başlayacak uygulamayla bir motorlu kara taşıtının imal yılı eski tabiri ile model yılı ancak üretiminin yapıldığı yıl olacak diyen ODD Genel Koordinatörü Dr. Hayri Erce; 'Yayımlanan yeni tebliğ ile, 'Model Yılı' kavramı yerine 'İmal Yılı' kavramı getirildi. Model yılı kavramının yerine imal yılının gelmesi tüketici tarafından zaman içerisinde daha fazla algılanacaktır. Daha önce 1 Ağustos sonrası model yılının değişmesi nedeniyle Temmuz ayı satışlar açısından beklemede geçen bir ay olurdu. Artık bu beklemenin olmayacağını düşünüyoruz. Model yılı kavramının önemi zaman içerisinde azalacaktır' diye konuştu.

DAĞILIM DENGELİ OLACAK

Yeni uygulamanın AB ile aramızdaki kavram farkını sona erdireceğini belirten Renault Genel Müdürü İbrahim Aybar; 'Satışlar açısından olumlu-olumsuz bir etkisi olmayacaktır. Geçmiş yıllarda 1 Ağustos'tan itibaren üretilen araçların bir sonraki yılın model yılını taşıması, otomobil satışlarının yılın son aylarında yoğunlaşmasına neden oluyordu. Buna mukabil Temmuz ayında yeni model beklentisi ile durgunluk yaşanabiliyordu. Şimdi ise toplam pazar satış adedinde değişim olmaksızın satışların aylara dağılımında bir denge söz konusu olacaktır' dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.