Otomobilde stoklar eridi

Otomobilde stoklar eridi

Sıfır kilometre otomobile olan yoğun talep devam ediyor.

Bayiler daha sonraya gün vermeseydi ağustos ayındaki satış adedi 70 bini aşacaktı. Tatil sezonu olmasına rağmen yılın en çok satış gerçekleşen ayı ağustos oldu. Mayıstan beri devam eden istikrarlı tablo ağustos ayında korunurken, stokunda araç kalmayan büyük markalar bir önceki aya göre önemli pazar payı kaybetti.

Binek otomobilde en çok satan ilk 10 marka arasında yer alan Fiat, Volkswagen, Toyota ağustos ayında, temmuz ayına göre stokları olmadığı için ciddi oranlarda küçüldü.

Stoku olan markalardan Opel yüzde 65, Hyundai yüzde 24, Citroen yüzde 23, Peugeot yüzde 9 ve Ford yüzde 6 oranında satışını artırdı. Bir önceki aya göre yaşanan artışlarda lüks sınıfın verileri dikkat çekici düzeye ulaştı. Artış oranı Mercedes'te yüzde 137, Audi'de yüzde 70, BMW'de yüzde 55, Volvo'da yüzde 40, Alfa Romeo'da yüzde 364 ve Jaguar'da yüzde 293 oldu.

Otomotiv Distribütörleri Derneği verilerine göre ocak-ağustos döneminde binek ve hafif ticari araç toplam pazarı 401 bini geçti. Satışlar geçen yılın ilk 8 ayına oranla yüzde 18,8 oranında artarken sıçrama ay bazında bakıldığında binek otomobilde geçen yıl ağustosa göre yüzde 87,4, hafif ticari araç pazarında ise yüzde 49,5 oldu. Ağustos ayında 42 bin 222 binek otomobil, 19 bin 542 adet hafif ticari araç alıcı buldu. Ekonomideki büyüme, kredilerdeki normalleşme, güven artışı, faizlerin düşmesi, TL'deki değerlenme, düşük Euro kuru satışları artırdı. Önümüzdeki aylarda da bu trendin devam etmesi bekleniyor. 700 binlere revize edilen yıl sonu satış hedeflerine ulaşılması için önümüzdeki 4 ayda pazarın ortalama 70-75 bin düzeyinde oluşması gerekecek.

8 aylık satış analizleri dikkate alındığında binek otomobilde dizel talebinin yeniden tırmandığı görülüyor. Geçen yıla oranla yüzde 48 artış kaydeden dizel araçların toplam binek otomobiller içindeki payı yüzde 42'den yüzde 53'e yükseldi.

ZAMAN

Etiketler :