Otomotivde doyuma ulaşılmadı

Otomotivde doyuma ulaşılmadı

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, piyasanın otomotivde doyuma ulaşmadığını, fırsatların halen devam ettiğini söyledi.

Kocaeli'ne bağlı Çayırova ilçesinde faaliyet gösteren Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği 32. Olağan Genel Kurulu Taysad Organize Sanayi Bölgesi (TOSB) Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

 

Açılışta bir konuşma yapan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, otomotiv sektörünün Türkiye'de lokomotif görevi gördüğünü söyledi. Ergün, "Biz otomotiv ve yan sanayiyi aynı çatı altında değerlendiriyoruz. Uyguladığımız politikalarda ikisini de eşit tutuyoruz. Otomotiv sektörünün ayakta kalması için çok önemli çalışmalar yapıldı. Özelikle iç pazarı hareketlendirmek adına ÖTV indirimi yapıldı. Başta otomotiv ve beyaz eşya olmak üzere ülkeden bir çok pazarda uyguladığımız ÖTV indirimleri ile krizin etkisini az hissettirdik." dedi.

 

Otomotiv sektörünün doyuma ulaşmadığını kaydeden Ergün, Türkiye'deki otomobil ortalamasının dünyanın altında olduğunu kaydetti. Bunu iyi değerlendirmek gerektiğini ifade eden Bakan Ergün, şöyle devam etti:

 

"Fırsatlar, bulutlar gibidir gelirler giderler. Fırsatlar, hazırlıkları olanlar içindir. Bunun için hazır olun. Türkiye'de zemin son derece sağlamdır. Reel sektörde hazır hale gelirsek dünyanın öncü ülkelerinden olacağız. Bu anlamda özel sektör ile kamu işbirliği içinde olmalıdır.

 

Dünyada Türkiye'de üretilen mallar daha çok aranan mallar haline gelecek. Bu mesajları oralarda yaptığımız temaslarda anlıyoruz. Bu anlam Türkiye'de olan özel ilgiyi fırsata çevirmeliyiz. Bugün A'dan Z'ye bir otomobil inşa edecek güce sahibiz. Bunu gerçekleştirmemiz lazım. Bu konudaki çalışmalarımız hızlandırmalıyız."

 

Otomotiv yan sanayiinin, ana sanayi ile işbirliği içerisine girmesi gerektiğini de kaydeden Ergün, "Her iki tarafın menfaatine olacak şekilde uzun dönemli ilişkiler gerçekleştirilmedir. Çünkü karlılıkların azaldığı dönemlerde yük yan sanayicilerin üzerine kalıyor." dedi.

 

Ergün, Türkiye'de ortaklık ve işbirliği kültürünün eksik olduğunu kaydederek "Maalesef bizde böyle birşey yok. Dünyanın devleri yapıyor, bizde KOBİ'ler yapmıyor. Az olsun benim olsun mantığı var." diye konuştu.

 

TAYSAD Genel Kurulunun açılış konuşmasını yapan TAYSAD Başkanı Ömer Burhanoğlu da TAYSAD üyelerinin Türkiye Gayri Safi Milli Hasılasının yüzde 3'ünü gerçekleştirdiğini belirterek, 8 milyar dolar ihracat yapan TAYSAD'ın 4 yıl başkanlığını yapmaktan gurur duyduğunu söyledi.

 

Burhanoğlu, otomotiv sanayiinin Türkiye'nin milli sanayisi haline gelmesi için büyük uğraşlar sarf ettiklerini kaydederek, siyasi iradeden sanayiye öncelik vermelerini istedi.

 

TİM Yönetimi Kurulu Başkanı Mehmet Büyükekşi ise yabancı yatırımcılar Türkiye'ye gelirken sigortacılık, bankacılık gibi kolay sektörlere değil, ihracata dayalı sektörlerde öncülük yapması gerektiğini düşündüklerini söyledi. Büyükekşi, cumhuriyetin 100. yıldönümünde 500 milyar dolar ihracat hedefinde otomotiv sektörüne büyük pay düştüğünü sözlerine ekledi.

 

Konuşmaların ardından, tek listeli Olağan Genel Kurulu seçimine geçildi. Yapılan oylamada, Kale Oto Radyatör Yönetim Kurulu Başkanı Celal Kaya, TAYSAD Başkanlığına seçildi.

Etiketler :