Özbek yazar Eşankul'un 60. Yılın Hikayelerinden kitabı tanıtıldı.

Özbek yazar Eşankul'un 60. Yılın Hikayelerinden kitabı tanıtıldı.

ANKARA (AA) - Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), Özbekistan Ankara Büyükelçiliği ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi iş birliğinde...

ANKARA (AA) - Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), Özbekistan Ankara Büyükelçiliği ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi iş birliğinde başkent Ankara’da 21 Ekim Özbek Dil Bayramı ve Özbek çağdaş edebiyatının ünlü yazarlarından Nazar Eşankul'un doğumunun 60'ncı yıl dönümü çerçevesinde "60. Yılın Hikayelerinden" kitabının tanıtımı yapıldı.

TÜRKSOY'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, yazarın seçme hikayelerinden Türkçeye aktarmaların yer aldığı "60. Yılın Hikayelerinden" kitabının tanıtımına, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Bilal Çakıcı, Özbekistan'ın Ankara Büyükelçisi Alişer Azamhocayev, Türkmenistan Büyükelçisi Mekan Işanguliyev, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Orhan Kurtoğlu, yazar Nazar Eşankul, akademisyenler, öğrenciler ve sanatseverler katıldı.

Tanıtım toplantısı öncesinde TÜRKSOY Ressamlar Buluşması’na katılan Özbekistanlı ressamların eserleriyle, fotoğraf sanatçılarının ölümsüzleştirdikleri Özbekistan’ın tarihi, kültürü, yaşamı, geleneği, doğası ve diğer değerlerini yansıtan fotoğraf karelerinin yer aldığı "Özbekistan Resim ve Fotoğraf Sergisi" açılışı gerçekleştirildi.

Çakıcı, "Bugünkü etkinliğimizi kardeş Özbek halkının bu özel bayramını paylaşmak amacıyla “Özbek Dili Bayramı’na ithaf ettik. Bu vesileyle 21 Ekim Özbek Dili Bayramını yürekten kutluyorum." dedi.

TÜRKSOY Genel Sekreterliği olarak daha önce Özbekistan’ın tanınmış ediplerinden Said Ahmed ve Muhammed Yusuf’un kitaplarını yayınladıklarını, bugün de çağdaş Özbek edebiyatının tanınmış isimlerinden biri olan Eşankul’un hikayelerinden oluşan kitabı değerli okuyucularla buluşturmanın mutluluğunu yaşadıklarını kaydeden Çakıcı, "Edebiyatı, halkın yüreği, milletin manevi aynası olarak gören Eşankul, besleneceği kaynakları idrak eden, yaşayarak şahit olduğu karmaşık dönemlerde insanların kalbine giden yolu bulmak ve onları güzel maksatlara yönlendirmek gayesiyle edebiyatın tesirli gücünden faydalanma gayretinde olan Özbek yazarlardandır. Kendisine bu vesileyle nice sağlıklı uzun ömürler diliyorum ve bundan sonra yayımlanacak hikâyelerini sabırsızlıkla beklediğimizin de altını çizmek istiyorum." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından "60. Yılın Hikayelerinden" kitabının tanıtımı yapılarak kurdele kesimi yapıldı.

Çakıcı, Türk Dünyası edebiyatına yapmış olduğu katkılarından dolayı TÜRKSOY tarafından Eşankul’a layık görülen "Cengiz Aytmatov" madalyasını yazara takdim etti.

​​​​​​​

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.