Özbekistan’ı Korku İmparatorluğu İle Yönetiyor

Özbekistan’ı Korku İmparatorluğu İle Yönetiyor

Özbekistan’ın korku ile yönetildiğini ifade eden Craig Murray; Müslümanların günde 5 vakit namaz kılması ile Ramazan’da oruç tutmasının bile yasak olduğunu söyledi.

Özbekistan’ın korku ile yönetildiğini ifade eden Craig Murray; Müslümanların günde 5 vakit namaz kılması ile Ramazan’da oruç tutmasının bile yasak olduğunu söyledi.

Özbekistan diktatörü İslam Kerimov, 8 yıl önce Andican’da katliama imza attı. Ülkeyi korku imparatorluğu ile ayakta tutmaya çalışan Kerimov’un ailesi ve yakınları haricindeki hiç kimse ne özgürce yaşayabiliyor ne de karınlarını doyurabiliyor. Kerimov’un kızları Gülnara ve Lola’nın Avrupa’nın farklı ülkelerinde 500 bin dolarlık evleri bulunurken, bir Özbek ise bir ayda kazandığı 40 dolar ile geçinmeye çalışıyor. Özbekistan’da 2002-2004 arasında İngiliz Büyükelçiliği yapan Craig Murray, yaşanan zulümlere bizzat şahit olmuş. Murray, Batılı ülkelerin Özbekistan’daki zulümleri görmediğini söylüyor. Murrag ayrıca Amerika’nın CIA programı kapsamında farklı ülke vatandaşlarını sırf işkence görmeleri için Özbekistan’a gönderdiğini söylüyor. “Özgür Özbekistan” konferansına katılmak için İstanbul’a gelen Craig Murray ile Özbekistan’daki zulümleri ve Andican katliamını konuştuk…

Özbekistan’da İngiltere Büyükelçiliği yapmış birisi olarak, bize Özbekistan’ı anlatır mısınız?
Diplomat olmam nedeniyle Nijerya gibi diktatör ülkelerle karşılaşmıştım ama totaliter bir ülkeye ilk defa gitmiştim. Özbekistan tamamıyla değişik bir ülkeydi. Her köşede polis vardı, her apartman bloğunda casus vardı. Herkes korkuyordu. Herkeste korku vardı. İnsanların dini olarak kendi yaşamlarının yaşamasının haricinde bir iş, ticaret yapması, dükkan açması bile yasaktı. Totaliter bir rejimdi.

Halkın Andican’da hükümete karşı protesto eylemi düzenlemesinin sebebi neydi?
Özbekistan’daki problem sadece iş yapamama, dükkan açamama, ticarete atılamama değildi. Andican’daki olayların başlamasındaki sebep, devlet işletmelerin bir kısmını kapattı. Bu sefer insanlar işsiz oldu. Bu yürüyüşler, işlerini kaybeden işsizler tarafından başlatıldı. Ekonomik bir protesto olarak başlamıştır. Ekonomik problemden dolayı başlamış bir hadiseydi. Bu yürüyüşlere daha sonra başka kişiler de katılmaya başladı. İmkansızlıktan, maaş düşüklüğünden, işsizlikten dolayı bu insanların sayısı artış gösterdi. Yani bu olaylar memnuniyetsizlikten dolayı oldu. Bu kişilerin sayıları 10 bin 20 bine kadar çıktı. Kerimov, Portakal devrimi gibi bir devrim olmasından korktu. Ordu’ya “ateş etsinler” diye emir verdi. Bunun sonucunda kadınlar ve çocuklar da katledildi. Andican’da bir meydanda oldu bütün katliamlar. Askerler aynı anda sağdan, soldan planlı bir şekilde bütün sokakları tutarak, ateş etti. Makine tüfekler, ağır zırhlı araçlar vardı. Helikopterlerle de aynı zamanda yukarıdan ateş etti. İnsanlar yere yattılar yerdeki insanlara da ateş ettiler.

“YARALILARIN KAFALARINA SIKARAK ÖLDÜRDÜLER”

Andican’daki katliamda kaç kişi öldü?
Andican’da katliamda, kaç kişinin öldüğü kesinlikle belli değil. Orada olan birçok kişi ile konuştum. Tahminimce 800 kişi öldürüldü. 1200 kişi diyenler de oldu. Şahitlerle konuştum ve onlardan aldığım bilgilerce tahminen 800 kişi. Burada öldürülen kaç kişiyi hiç kimse bilemeyecektir. Daha sonra askerler, yerde yatan insanlara da ateş ettiler. Genelde bu tip olaylarda yaralananlar çok olur, ölenler az olur. Andican’da ise yaralıların kafalarına sıkarak, öldürdüler.
Kerimov, neden halkın taleplerini karşılamadı da, halkın üzerine ateş etti?
Özbekistan öyle bir yer ki, sadece üst kesimdeki az miktarda bulunan insanlar iş yapıp, para kazanabiliyor. Eski komünist sistemdeki gibi büyük şirketler ve sermaye biraz azınlığın elinde. Kerimov ve bakanlar devletten çalıyorlar. Özel işler var. Süpermarket gibi… Bu işler de Kerimov’un aileleri, yakınları tarafından işletiliyor. Ancak onlara müsaade ediliyor. 3-4 sene önce de Türk girişimcilerin yerleri kapatıldı ve bütün mülklerine el konuldu. Fabrikalar, süpermarketler, oteller hepsine… Türk işadamları da ülkeden atıldı. İnsanların kendi özel işyeri vardı, bunlara el koydular.
Bütün sistem korku ile yönetiliyor. Özbekistan’da devamlı katliam oluyor. En büyük organizeli olarak ise Andican’da oldu. Muhalif olan, hapishanede, işkence de ölen, kaybolan insanlar var. Kerimov’a muhalefet ettikleri için sırf inançlarından dolayı 10 binden fazla insan içeridedir… Bunların yüzde 90’ı İslami düşünceye sahip olanlardır… Muhalif olanlardan laik olanlar da var ve bunlar yüzde 10’unu karşılıyor. Yahova Şahitleri ve Hıristiyanlar da var. Bu kişilerin hepsi sırf Kerimov’a muhalefet ettikleri için hapishanedeler...

Amerika, insanları işkenceye uğramaları için Özbekistan’a gönderiyor

Batılı devletler; terörle mücadele adı altında Özbekistan ile nasıl bir işbirliği içerisinde bulunuyor?
Amerika, el Kaide ile mücadele ediyor diye Kerimov’u destekliyor. Muhammed Salih’e el Kaideci diyorlar. Kerimov herkese el Kaide yaftası yapıştırıyor. Amerika’nın da “çamur at izi kalsın” işleri hoşuna gidiyor. Amerika işkenceye göz yumuyor. Daha fazlası var. Amerika işkence görsün diye oraya adam yolluyordu.
CIA programında özel değişim programı gibi farklı ülke vatandaşlarını Özbekistan’a gönderip, gizli hapishanelerde işkence uyguluyordu. Esirleri, sırf işkenceye uğramaları için Polonya’dan Taşkent’e uçaklarla gönderiyorlardı.

Ülkedeki ekonomi sıkıntısı nedir?

Kerimov, güç ve kuvvet kullanarak, başarılı işadamların işyerlerine el koyuyor, gasp ediyor veya kapatıyor. Bu işyerlerini kızı Gülnara Kerimov’a satmalarını mecbur ediyor. Bu durum sadece Özbeklere değil, yabancı iş sahiplerine de uygulanıyor. Hükümet, maaşların bankaya yatırılmasını zorunlu kıldı. İşçiler maaşlarını bankadan nakit olarak alamıyorlar. Bir kart sistemi çıkarttılar. Dediler ki, artık kart ile alışverişlerinizi yapabilirsiniz. Bu kart ise sadece Gülnara Kerimov’un sahibi olduğu marketlerde geçerli. İnsanlar, mecburi olarak maaşlarını kullanabilmek için marketteki ürünleri, pazarda satılan fiyattan iki, üç kat fazla vererek, alıyorlar.

YENİAKİT 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.