Baycan Pakistan hala sular altında...

Baycan Pakistan hala sular altında...

Önce 2005 yılı ekim ayında on binlerce kişinin hayatını kaybettiği Muzafferabad Depremi sonra 1,961 kişinin hayatını kaybettiği, 2,994 kişinin yaralandığı ve milyonlarca kişinin evsiz kaldığı yüzyılın sel felaketi…

Pakistan daha 2005 yılında yaşadığı depremin yaralarını saramamışken, geçen yıl yaşadığı sel felaketi, ülkenin beşte birinin sular altında, milyonlarca kişiyi de evsiz bıraktı. Daha önce yılda dört kez ürün veren verimli tarım alanlarını da kullanamaz hale getirdi.

Tüm bunların üstüne yaralarını sarmaya çalışan Pakistan’da, geçtiğimiz aylarda meydana gelen şiddetli muson yağmurları ülkeyi yine sular altında bıraktı.

 

Arap Denizi ve Bengal Körfezi üzerinden gelen mevsimsel muson yağmurları son derece şiddetli şekilde yağmış, Pakistan’da daha önce hiç olmadığı kadar hasara sebebiyet vermiş. Bu yağışlar suyollarında, kanallarda, tüm ana akarsu yataklarını ve İndus Nehri’nin yan kollarını besleyen akarsularda eşi benzeri görüşmemiş bir sel akıntısı oluşturmuş. Dağlık olan kuzey kısmın daha yüksek olması, sel akıntısının güneye doğru ilerlemesine, Pencap, Sindh ve Belucistan’ın büyük bölümünü etkilemesine sebep olmuş.

20,000 km. kareden fazla ekilmiş alanın harap olduğu Pakistan’da halk eskiden pamuk ektiği tarlalarda şu an balık tutuyor.

Pakistan halkının başına gelen en büyük tehlikelerden biri de kirlenmiş su kaynaklarının sebep olduğu suyla taşınan kolera, ishal, hepatit, sıtma gibi hastalıklar.

 

 

2011 Kurban Bayramı vesilesiyle İHH İnsani Yardım Vakfı aracılığıyla ziyaret ettiğimiz Pakistan, tüm dünyaya duyurduğu gibi bayramı tüm dünya Müslümanlarından bir gün sonra kutladı. Kılınan bayram namazı sonrasında Türkiye’deki Van Depremi’ni de unutmayan kardeş ülke Pakistan halkı, depremden etkilenen felaketzedeler için dua etti.

 

 Türkiye’deki hayırseverlerin İHH vakfı aracılığıyla kardeş ülke Pakistan’a gönderdiği kurbanlar bölge halkı ile birlikte dualarla kesildi. Pakistan’ın diğer bölgeleri hariç sadece Sindh Bölgesi’nde yaklaşık 5000 kişiye kurban eti dağıtımı yapıldı.

 

Pakistan sokaklarında şahit olduğumuz manzara hiç de iç açıcı değil. Sel felaketi sanki dün olmuş gibi güney bölgesi hala sular altında. İnsanlar çamurla beraber yoksulluk içinde yaşamaya devam ediyor. Yaşananlara yoksulluk kelimesi bile az kalıyor. Pakistan’ın selden etkilenen bölgeleri, dünyanın birçok ülkesinin neredeyse yüz yıl gerisinde kalmış gibi.  

 

Felaket Bölgesi’nde gerek yardım çalışmaları gerekse kalıcı konut faaliyetleriyle felaketzedelerin yardımına koşan kuruluşların başında İHH İnsani Yardım Vakfı bulunuyor. İHH ve kardeş vakfı Khubaıb Foundatınon ile ortaklaşa gerçekleştirilen organizasyonlar bugüne kadar yüzlerce felaketzedeyi kalıcı konutlara kavuşturmuş. Bazı bölgelerde İHH bu projeleri kendi kaynakları ile gerçekleştirilen birçok projeyi de kuruluşun gönüllüleri üstlenmiş.

Sindh Eyaleti’ne bağlı Dadu bölgesindeki Ankara ve Aliya İzzetbegoviç köyleri bu projelerden yalnızca bazıları. Bu köylerde halk yaklaşık 50 metrekarelik konutlarda kalıyor ve İHH’nın onlara sağladığı hayvanlarla geçimlerini ve temel gıda ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Elektriğin ve suyun olmadığı köylerde halk içme suyunu vakfın yaptırdığı su kuyularından karşılıyor. Tüm yokluğa ve yoksulluğa rağmen gördüğümüz en güzel şey çocuklar… Bizim orada onları ziyaret etmemizle birlikte hareketlenen ve sağa sola koşuşturan çocuklar, her şeye rağmen mutlu ve güler yüzlü.

 

Yine Sindh Bölgesi’ne bağlı Badin çadır kenti sakinleri bulundukları bölge şartları sebebiyle henüz kalıcı konutlara geçememişler. 1200 nüfuslu Badin çadır kentinde halk çaresizce devletten ve sivil toplum kuruluşlarından gelecek yardımları bekliyor. Temiz içme suyunun olmadığı çadır kentte yaşayanlar İHH’nın yaptırdığı su artıma sistemleri sayesinde içme suyu ihtiyaçlarını gideriyor. Günlük kullanım için temiz suyun olmadığı bölgede özellikle sivrisineklerden bulaşan hastalıklar büyük küçük herkes için ciddi tehditler oluşturuyor.

Arıtılmış suyun büyük ihtiyaç olduğu sel bölgesinde İHH ve kardeş vakfı Khubaıb Foundatınon büyük arıtma tesisleri oluşturmuş. Özellikle Sukkur’ da saatte 25,000 litrelik kapasiteye sahip devasa bir artıma tesisi kurulmuş. 6000 kişinin günlük temiz su ihtiyacını karşılayan tesis günde 8 saat çalışarak hizmet veriyor.

 

Sadece konut, çadır, su arıtma tesisleri, aş evi gibi projeleri değil okul, medrese, cami gibi projeleri de olan İHH ve kardeş vakfı Khubaıb Foundatınon son olarak Haripur’da  içinde yapımı devam eden 5000 kişilik Osmanlı Camisi, medrese, futbol ve kriket sahaları ve kültürel faaliyet alanları olan büyük bir projeyi de hayata geçirmeye hazırlanıyor. Binlerce yetimin ve bölge halkının hizmetine sunulacak olan proje her kesimden insanın desteğini bekliyor.

Pakistan halkı tüm dünyanın gözü önünde yaşanan bu felaketin yaralarını sarabilmek için uluslararası toplumun acil desteğini bekliyor. 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.