Paralel okulların para musluğu kısıldı

Paralel okulların para musluğu kısıldı

Mali Suçları Araştırma Kurulu, Paralel Yapı'ya bağlı okulları mercek altına aldı Paralel okullardaki para transferlerinin izi sürüldü ve finansal yapıları incelendi Milli Eğitim Bakanlığı da Paralel Yapı'ya yakın 450 okulu, yardım dışında bıraktı

Paralel Yapı'nın, ulusal güvenliğe yönelik tehdit olarak Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'ne (Kırmızı Kitap) girmesinin ardından devletin tüm birimleri harekete geçti. Paralel Yapı'nın okullarına Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından mali inceleme başlatıldı. Milli Eğitim Bakanlığı da (MEB), bu okulları destek projesi dışında tuttu. MEB, ilk kez bu yıl başlattığı özel okullarda eğitim-öğretime destek projesinden yararlanacak okulları belirlemek için MASAK'tan "okul kurucu ve yöneticilerinin mali yönden incelenmesini" istedi. 

PARA TRANSFERİNİ İZLEDİ 
Paralel Yapı'nın yurt içindeki okullarından elde ettiği paranın izi sürüldü. Okullardan elde edilen gelirin nerelere aktarıldığı MASAK tarafından mercek altına alındı. Paralel Yapı'nın okullarının finans bağlantıları ve para akışı takip edildi. Okullardan elde edilen gelirlerin örgüte aktırılıp aktarılmadığı incelendi. Paraların toplandığı banka hesapları izlendi. Para trafiğinin yanı sıra kimlerin hesabına para aktarıldığına ilişkin bilgi ve belgelere de ulaşıldı. İşte bu para trafiği nedeniyle, Paralel Yapı'nın Türkiye genelindeki yaklaşık 700 okulundan 450'si özel okul desteğinden yararlanamadı. Milli Eğitim Bakanlığı bu okullara, destek uygulamasından yararlandırılmayacaklarını yazıyla bildirdi. Yazıda, "Mali inceleme ve soruşturma işlemi devam edenler ile mali yönden usulsüzlüğü tespit edilerek ceza alan özel okulların destekten yararlanması bakanlığımızca uygun görülmemiştir" ifadesine yer verildi. Destek alamayan okul yöneticileri, Ankara İdare Mahkemesi'ne başvurarak, yürütmenin durdurulmasını talep etti. Ancak talepleri kabul edilmeyen okul yöneticilerinin Ankara Bölge İdare Mahkemesi'nde yaptıkları başvuru da reddedildi. MEB ise kararını MASAK'tan gelen inceleme raporu ile savundu. İdare Mahkemesi de MEB'in kararını hukuka uygun bularak, başvuruları reddetti. 

YARI YARIYA BOŞ KALDILAR 
Özel okul desteğinden yararlanamayan öğrenciler, Paralel Yapı okullarını kaçar adım terk etti. 200 bine yakın öğrenci kontenjanı bulunan Paralel Yapı okulları, ancak yüzde 47 oranında öğrenci alabildi. Ücretlerinde yapılan yüzde 70 indirim de işe yaramadı. Paralel Yapı okullarına kayıt oranı 2 yıl öncesine göre de yüzde 48 azaldı. Öğrenci sayısındaki düşüşün gelecek eğitim-öğretim yılında daha da artması bekleniyor. Son dönemdeki denetimler nedeniyle sıkıntılı günler yaşayan söz konusu okullarında öğretmen maaşları da yarıya yakın düşürüldü. Bu yıl kapanacak dershanelerini de okula çevirmek için hazırlık yapan Paralel Yapı'nın başvuruları da mercek altında. 

168 BİN ÖĞRENCİYE DESTEK
Özel okula devam eden öğrencilere yönelik eğitim-öğretim desteğinden 3 bin 859 özel okul, 167 bin 942 öğrenci yararlandı. Öğrenci adına özel okullara okul öncesinde 2 bin 500, ilkokulda 3 bin, ortaokulda 3 bin 500, liselerde 3 bin 500, temel lisede 3 bin lira destek ödendi. Özel okula gidecek öğrencilere bu yıl, bütçeden 534 milyon 326 bin 500 TL kaynak aktarıldı. MEB'in teşvikleriyle birlikte, özel okula devam eden öğrenci sayısı, geçen yıla oranla yüzde 18 arttı. 167 bin 942 öğrencinin özel okula kayıt olmasıyla, devlet okullarında 6 bine yakın sınıf azaldı.

Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.