Emniyetteki cemaat kasasına tasfiye

Emniyetteki cemaat kasasına tasfiye

Yolsuzluk soruşturmasına konu olan ve cemaate para aktarma kanalı haline gelen paralel polislerin kontrolündeki Polis Bakım Yardım Sandığı'ndaki yapı tasfiye edildi

Emniyet'te yakın geçmişe kadar paralel yapıya mensup polis şeflerinin yönettiği Polis Bakım Yardım Sandığı POLSAN'da paralel yapının hâkimiyetine son verildi. 17 Aralık'tan sonra Emniyet Genel Müdürlüğü'nde etkinleşmeye başlayan yeni kadrolar POLSAN'da yapılan olağanüstü genel kurul sonucunda yönetime geldi. POLSAN'da paralel yapıyla mücadeleyi başlatan polis şeflerinden Mustafa Gülcü ve Faruk Ünsal etkinlik kazandı. Ünsal, Olağanüstü Genel Kurul'da Yönetim Kurulu Başkanı seçildi.

YENİ YÖNETİM...
POLSAN bir süre öncesine kadar paralel yapıya yakın polislerin kontrolü altındaydı. Paralel devletin polis-yargı darbe girişimi olan 17 Aralık'tan sonra Emniyet Genel Müdürlüğü'nde etkinleşmeye başlayan yeni kadrolar POLSAN'da yapılan olağanüstü genel kurul sonucunda yönetime geldi. POLSAN'da paralel yapıyla mücadeleyi başlatan polis şeflerinden Mustafa Gülcü ve Faruk Ünsal öne çıkan 2 isim oldu. Daha önce Gülcü ve Ünsal'ın ekibini iftiralarla görevden aldıran paralel yapı, 17 Aralık sürecinden sonra bu müdürlerin göreve iadesiyle köşeye sıkışmaya başladı. Paralel yapı 12 Temmuz 2014'te yapılan olağanüstü genel kurulda yakın geçmişe kadar 'arka bahçe' olarak kullandığı POLSAN'ı elinden kaçırmamak için bu ekibe karşı bir listeyle çıktı. Ancak bu paralel liste Gülcü ve Ünsal ekibinin karşısında sadece 15 oy alabildi ve böylece paralel yapı POLSAN'daki ağırlığını kaybetti.

CEMAATİN KASASI GİBİ
SABAH gazetesi daha önce POLSAN'daki yolsuzluklara dikkat çeken haberler yapmıştı. SABAH'ın haberleri üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü müfettiş görevlendirmiş ve soruşturma sonucunda Emniyet eski Genel Müdür Yardımcısı, POLSAN Başkanı Muammer Bucak görevinden alınmıştı. Soruşturma sonucunda hazırlanan raporda sandıkta yolsuzluk yapıldığı, POLSAN'a bağlı şirketlerin bilerek zarara uğratıldığı belirtilmişti. Bunun üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü, POLSAN'da olağanüstü genel kurula gitme kararı aldı. POLSAN, çok ciddi bütçeye sahip sandıkların başında geliyor. Sandık, bugüne kadar paralel yapının burada da kadrolaşmasından dolayı asli görevlerini yerine getirmek yerine cemaate para akışı sağlıyordu. Yaklaşık 100 bin polisin üye olduğu sandıkta her ay üye polislerin maaşından 120 TL kesiliyor ve sandığa aktarılıyor. POLSAN'ın paraları yakın geçmişe kadar Bank Asya'da tutuluyordu. İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın talimatıyla POLSAN'ın bütün varlıkları Bank Asya'dan alınmıştı. POLSAN'ın iştirakleri arasında cemaatin emniyet imamı Kozanlı Ömer lakaplı Osman Hilmi Özdil'in ortağı olduğu Ankara Sigorta da bulunuyordu. POLSAN bilançolarında, başkanlığını Muammer Bucak'ın yaptığı 8 kişilik yönetim kurulunun son iki yıllık yönetim gideri 16 milyon 983 bin TL olarak açıklandı. Aralarında 5 bin TL sermayeyle kurulduktan sonra POLSAN tarafından yaklaşık 300 bin TL'ye satın alınması nedeniyle dikkatleri üzerine çeken İZAMSAM A.Ş.'nin de bulunduğu 10'a yakın şirketin sahibi olan POLSAN, 2011 ve 2012 yıllarında yalnızca iki şirketiyle kâr etti. Diğer 8 şirketin iki yıllık zarar toplamı ise 25 milyon 294 bin 766 TL oldu.

465 MİLYON TL KAYIP
Daha önce hiçbir denetime tabi tutulmayan ve sadece Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Dernekler Masası'ndaki sandığa üye 2 polise faaliyet raporu sunan POLSAN'ın, geçtiğimiz döneme ait raporlarında 465 milyon liranın kayıp olduğu belirlendi. Paralel yapıya yakın yüksek yargı üyelerinin çocuklarını yurtdışında okutan POLSAN'ın kayıp paralarının nereye harcandığı araştırılıyor. POLSAN yönetim kuruluna yıllardır hiçbir şekilde polis memurları ve alt kademe amir rütbesinde üye alınmadı. Teşkilat içinde personelinin ihtiyaçlarını, bankaların verdiği kredi limitlerinin altında karşılamak, konut, otomobil, ihtiyaç kredileri vererek destek olmak amacıyla kurulmuş olan POLSAN, yıllar sonra bu amacından uzaklaştı. Üyelerinden toplanan aidatlarıyla paralel yapıya maddi kaynak sağlayan bir organizasyona dönüştü. 17 Aralık sürecinden sonra istifalar nedeniyle POLSAN'ın üye sayısında ciddi düşüş yaşanmaya başladı.

POLSAN'IN YENİ YÖNETİMİ
Polsan'ın Olağanüstü Genel Kurulu'nda Yönetim Kurulu Başkanlığı'na Faruk Ünsal seçildi. Yönetim Kurulu üyeleri ise şu isimlerden oluştu: Mustafa Gülcü, Mehmet Akdeniz, Zeki Çatalkaya, Bülent Kantar, İbrahim Demirel, İrfan Tomruk, Rıza Şahin ve Seylan Demir.

SABAH

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.