Paris'te İzmir'e büyük destek!

Paris'te İzmir'e büyük destek!

EXPO 2020'ye evsahipliği için İzmir'in sunumu Paris'te yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, "Bir rüya için destek istiyorum" dedi. Bakan Akdağ da hükümet olarak EXPO 2020'yi desteklediklerini belirtti

EXPO 2020 yarışında ikinci sunumunu, Paris'te düzenlenen Uluslarası Sergiler Bürosu (BIE) Genel Kurulu'nda gerçekleştiren İzmir, adeta şov yaptı. Ünlü sunucu Defne Samyeli'nin giriş konuşmasıyla başlayan sunumda İzmir adına söz alan 4 konuşmacı da büyük alkış aldı. Sağlık temasını seçen İzmir adına konuşan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, hükümet olarak EXPO 2020'yi desteklediklerini belirterek, delegelere "Bizimle olmaya var mısınız" diye sordu. Dünyaca ünlü Türk Doktor Mehmet Öz, obezite konusunda yaptığı konuşmayla delegeleri bol bol güldürürken, ailesi 300 yıldır İzmir'de yaşayan işadamı Lucien Arkas ise İzmir'i anlatan konuşmasıyla salondakilerden alkış topladı. İzmir'in hoşgörü kenti olduğunu, cami ile kilisenin de, mezarlıkların da yan yana bulunduğunu belirten Arkas "İzmir gerçekten bir hoşgörü kenti. 300 yıldır hala size Fransızca olarak seslenebilmem bile bunun en güzel örneği" diye konuştu. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, EXPO'yu "İzmir'in rüyası" olarak tanımlayarak, delegelerden destek istedi.

TÜRKİYE ÜÇÜNCÜ SIRADA ÇIKTI
BIE'nin Paris OECD binasında düzenlenen 151. genel kurulunda İzmir ile birlikte EXPO 2020'ye aday olan 5 kent adaylık sunumu yaptı. Ekaterinburg, Ayatthuya kentlerinin ardından Defne Samyeli'nin kısa giriş konuşmasıyla başlayan İzmir sunumunda Sağlık Bakanı Recep Akdağ, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Dr. Mehmet Öz ve Lucien Arkas konuşma yaptı. İzmir adına gösterilen 2 ayrı film gösterimi ise delegelerin beğenisini topladı. İzmir'deki günlük yaşamın aktarıldığı ilk film gösteriminde Körfez, Kordon'dan genel bir görünüm, Varyant, Kızlarağası'nda tavla oynayan İzmiriller, Adnan Saygun Sanat Merkezi'ndeki bir konser, köylerde zeytin toplayan çiftçiler, traktörle yapılan tarımdan alıntılar yapıldı. İkinci film gösteriminde ise, İzmir'in teması olan sağlık konusunda yapılan çalışmalar ve hastanelerden görünümler yer aldı.

KOCAOĞLU: "DAHA SAĞLIKLI DÜNYANIN İNŞASINA KATKIDA BULUNMAK İSTİYORUZ"
Ünlü sunucu Defne Samyeli İngilizce olarak yaptığı giriş konuşmasında İzmir'in EXPO 2020 için büyük bir coşku duyduğunu ve Türkiye'nin son 10 yılda sağlık konsunda önemli değişimler gerçekleştirdiğini belirterek "Daha sağlıklı dünyanın inşasına katkıda bulunmak istiyoruz" dedi. İzmir adına kürsüye ilk çıkan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise İzmir'in tüm dünyaya sağlık konusunda bir hayali olduğunu belirterek bu hayalin gerçekleşmesi için BIE delegelerinden destek istedi.

"BU RÜYA İÇİN DESTEK İSTİYORUM"
Kocaoğlu şöyle konuştu: "İzmir'in bir rüyası var. Herkes için sağlık. Gelecek nesillerin daha sağlıklı olması için tüm ülkeleri biraraya getirmeyi ve dev bir platform olmayı istiyor. Bu nedenle EXPO 2020'ye ev sahibi olmayı çok istiyoruz. İzmir ikinci kez aday olan deneyimli bir kent. Altını çizerek söylüyorum. 2015 adaylığından beri odağımız hiç değişmedi. EXPO hep İzmirllerin gündeminde oldu. Sadece kentimizin yerel yönetimleri değil, sivil toplum kuruluşlarından medyaya kadar hepimiz EXPO'ya inanıyor ve destekliyoruz. İzmir'e EXPO'yu getirmek için canla başla çalışıyoruz. Hükümetimizin EXPO'ya desteğinin her alanda en yüksek düzeyde olduğunu düşünüyoruz. EXPO'nun yapılacağı alanımız İnciraltı, Hem tema hem seçtiğimiz bölgenin doğal yapısı bakımıyla en güzel EXPO alanı olacak. Geçen gün bu alanın EXPO'ya tahsisine ilişkin yasa onaylandı. Hem İzmirlilerin hem uluslararası ziyaretçilerimizin kolaylıkla ulaşabileceği bir lokasyon. İçinde sağlık merkezi bulunan doğal bir parka dönüştürme projemiz var. Rahat trafiği ve kolay ulaşma imkanıyla herkese tatil kıvamında bir EXPO vaat ediyorum. Her ziyaretçiyi de aile dostumuz gibi ağırlayacağımızı taahhüt ediyorum. Çünkü İzmirliler misafirperverdir. İzmir'in bu rüyasını gerçekleştirmek için sizlerden destek istiyorum."

ARKAS'A BOL ALKIŞ
Kocaoğlu'nun ardından İzmir'in barışçıl, güvenli ve hoşgörülü günlük yaşamına dair kısa bir film gösterimi sunuldu. Film gösteriminin ardından kürsüye çıkan ve Fransızca konuşan İşadamı Lucien Arkas bol alkış aldı. Arkas şunları söyledi:

"Ailem 300 yıldır İzmir'de yaşıyor. Bunun bir nedeni olsa gerek. Ben İzmir kökenliyim. 3 asırdan beri bu kentteyiz. İzmir çok güzel bir kent. Neden? Çünkü iklim başka yerde bulunmayan bir iklim. Bunu ben değil 2 bin yıl önce Heredot söylemiş. İzmir bu kadar insanı, bu kadar uygarlığı çekmişse bu bir kaza değil, şans eseri değil. Doğa bu bölgeye birtakım güzellikler bahşetmiş. Harika bir Körfez var. Sabah insanlar yürüyüş yapıyor, bisiklet sürüyor, akşam çimenlerde biraraya geliyor. Başka Avrupa kentlerindeki gibi. Yılın en az 8 ayı hava güzel. Doğanın herşeyi bizde var. Sebzeleriyle, meyveleriyle. Yaşayan insanlar mutlu, sakin. Hakikaten İzmir'den ayrılmak istemiyorlar. İzmir'in belirlediği sağlık teması ile iklim birbirine bağlı olgu. Bergama yakınında Asklepion bulunuyordu. Dünyada ilk kurulan pskiyatri merkezi olduğu biliniyor. İzmir'in 100 kilometre ötesinde Hierapolis var. Termal sular vardı orada. Romalılar daha uzun yaşabilmek için bunu kullanıyordu. Yani İzmir'de üst üste kültürler, kültür katmanlarını yaşadı. Kültür birikimi demek hoşgörü demek, anlayış demek. Onun dışında tabii bir de mutfak var. Ege mutfağı. Tam bir karışım. Osmanlı mutfağı var, Yunan mutfağı var, Levanten, Yahudi mutfağı var. Hatta ve hatta İngiliz mutfağı bile var. İzmir'de insan güzel uyuyor, güzel yaşıyor. Daha başka ne ister insan hayattan. Bu insanların yaşamaktan mutluluk duyduğu kente EXPO yapılacaksa yaşama sevincinin olduğu bir kent gerçekten doğru bir seçim olacaktır. Hoşgörü ender bulunan bir şey. Hele hele son zamanlarda gitgide az bulunuyor. 300 yıl önce İzmir'e geldik. Gördüğünüz gibi ana dilimi muhafaza ettim. Hala Katolik'im. Evleniyoruz. Ölüyoruz. Mezarlıklar yan yana. Camiler kiliseler sinegoglar yan yana. Hatta bugün artık karma evlilikler de var. Gerçekten hoşgörü şehri."

BAKAN AKDAĞ DEĞİŞİMİ ANLATTI
Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise İzmir'in son 10 yılda sağlık alanında gerçekleştirdiği değişim ve dönüşümü aktardı. 10 yılda Türkiye'nin sağlık konusunda önemli yol katettiğini, epey deneyim kazandığını belirten Bakan Akdağ, şunları söyledi:

"BİZİMLE BERABER OLMAYA HAZIR MISINIZ?"
"10 yılık deneyimim sonucunda şunu söyleyebilirim. Türkiye bu taahüdünü yerine getirmek için var gücüyle çalışıyor. 10 yıl önce sağlık sistemimiz birtakım sorunlarla karşı karşıyaydı. Alt yapı yetersizdi. Büyük kentlere yoğunlaşmıştı. Kırsalda azdı. Nüfusumuzun önemli bir kısmında sosyal sigorta yoktu. Sosyal yardım paketleri pek cazip değildi. 5 ayağa dayalı dönüşüm paketi başlattık. Kaliteli bir sağlık servisi getirebilmek, ülkemize özgü sorunları çözebilmek için. İlk hedef tüm Türk nüfusunun sağlık erişimine ulaşmasıydı. Gereken birtakım çözümler aldık. Sosyal sigorta politikalarını genişlettik. Sağlık servisini genişlettik. Bulaşıcı olmayan hastalıklarla ilgli önemli kampanyalar başlattık. Doğum kontorolü, sigara bıraktırma gibi. Acil hizmetlerimizi genişlettik. Ambulans sayısını 4 kat artırdık. Hava ambulans hizmetini başlattık. Yaşam süresini aşağı yukarı 4 yıl uzattık. Çocuk ölüm oranları azaldı. Sağlıktan memnuniyet oranı iki kat arttı. 10 değişik ülkede ekiplerimiz görev aldı. Son zamanlarda Haiti'ye Somali'ye Pakistan'a Afganistan'a ekip gönderdik. 2023'te cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağız. Sigara içme oranını azaltmayı ve obeziteyi azaltmayı düşünüyoruz. İşbirliğini başka ülkelerle de artırmayı amaçlıyoruz. Bu İzmir için son derece önemli olanak. EXPO 2020'yi bu amaç için kullanmak istiyoruz. EXPO 2020'yi gerçek bir başarı haline dönüştürmek istiyoruz. Herkes için sağlık teoriden gerçeğe dönüşebilir. EXPO 2020 bunun için önemli bir platform olabilir. Hükümetimiz İzmir'in adaylığını tamamen destekliyor. Bizimle beraber olmaya hazır mısınız?"

ÖZ: "SAĞLIK YOKSA VARLIK DA YOK"
İzmir heyetinin son konuşmacısı dünyaca ünlü tıp doktoru ve ünlü televizyoncu Dr. Mehmet Öz oldu. Bir stand-up kıvamındaki konuşmasında gündelik yaşamdan renkli örnekler sunan Dr. Öz'ün, bir ara kürsüden BIE Başkanlık platformuna geçip ideal göbek genişliğini "göstererek" anlatması salonda kahkahalara yol açtı. "Sigara içen birine ciğerlerinin ne kadar kötü olduğunu anlatamazsınız, bunu örnekle göstermeniz lazım. İzmir de sağlıkla ilgili argümanlarını sadece anlatmayacak, aynı zamanda gösterecek" diyen Öz, şöyle konuştu:

"İZMİR, SAĞLIK PROBLEMLERİNE ÇÖZÜM İÇİN MÜKEMMEL BİR PLATFORM OLABİLİR"
"Obeziteyi düzgün olarak algılamadık. Obez olup olmadığınızı ne şekilde anlayabilirsiniz. En iyi sistem göbeği ölçmek. Ama erkekler göbeklerinin altından, kemerlerinin geçtiği yerden ölçüyor. Yeni kemer satın alınmayınca göbek kemerin üzerinde kalıyor. İnsanlar bunun farkında değiler. Eve gittiğinizde bunun düzgün ölçümünü yapın. Gayet basit. Hiçbir zaman göbeğinizin çevresi boyunuzun yarısını aşmamalı. EXPO ile günlük hayatlarımızı çok daha sağlıklı bir hale getirebiliriz. İzmir ve İzmirliler binlerce yıl öncesine dayanan bir sağlıklı yaşam geleneğine sahipler. İzmir, dünyanın sağlık problemlerine çözüm bulmak için bütün dünyayı bir araya getirecek mükemmel bir platform olabilir."

TANSUĞ GÖZALTINA ALINDI
Öte yandan Paris'te bulunan İzmir heyeti sunum öncesi bir talihsizlik de yaşadı. EXPO Genel Sektereteri Zeynep Tansuğ, Fransız polisi tarafından gözaltına alındı. Tansuğ'un pasaportunda yaşanan sorun nedeniyle gözlatına alındığı ve 11 saat boyunca gözaltında kaldıktan sonra serbest bırakıldığı öğrenildi.

BIE BAŞKANI: "İZMİR ZOR BİR RAKİP"
İzmir'in sunumu alkışlarla tamamlanırken, BIE Başkanı Ferdinan Nagy kürsüden, "İzmir denince akla turizm geliyor. İzmir bir marka. Sunuma ihtiyacı yok. Gerçekten zor bir rakipsiniz" şeklinde yorumda bulundu.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.