Pentagon fena sıkıştı

Pentagon fena sıkıştı

ABD yönetimini köşeye sıkıştıran Wikileaks 1.4 GB' Iık şifreli yeni bir dosyayı internet sitesine koydu.Pentagon yayınlanmayan 15 bin belgeyi istedi

Afganistan Savaşı'yla ilgili yaşananların anatıldığı 90 bin belgeyi yayınlayarak ABD yönetimini köşeye sıkıştıran Wikileaks 1.4 GB' Iık şifreli yeni bir dosyayı internet sitesine koydu. Pentagon yayınlanmayan 15 bin belgeyi istedi ve "Orduya zarar veriyorsunuz" dedi...

ABD Hükümeti'nin başına adeta dert olan WikiLeaks sitesi, adına "sigorta" dediği yeni bir dosyayı Afgan Savaş Günlüğü sayfasına koydu. 1.4 GB boyutundaki dosya, AES-256 şifreleme yöntemiyle şifrelenmiş ve içeriğinin tam olarak ne olduğu bilinmiyor.

TUTUKLANIRSA AÇILACAK


İddialara göre; bu dosya, Amerikan Hükümeti, WikiLeaks kurucusu Julian Assange'a karşı harekete geçerse diye sigorta olarak kullanılıyor.

Assange'ın tutuklanması gibi bir durum gerçekleşirse, dosyayı açacak olan kod internette yayınlanacak. VVikileaks sitesinin yeni koyduğu 1,4 GB'lık dos yanın ABD'nin Afganistan Savaşı'yla ilgili daha önce yayınlanan ve 77 bin belge içeren dosyadan 20 kat büyük olduğu ifade ediliyor. Şifre uzmanlarına göre dosyanın şifrelenmesindeki güvenlik düzeyinin çok yüksek olması nedeniyle gerekli şifre bilinmeden dosyanın ''kırılarak'' açılması neredeyse imkansız.

Dosyanın şifrelenmesinde AES256 olarak bilinen 256 bitlik şifrelemenin kullanıldığına işaret eden kriptografi uzmanları, AES256'nın ABD'de genellikle hükümet kurumları tarafından çok önemli belgelerin korunması amacıyla kullanıldığını kaydetti. belgeleri hemen devredin Pentagon, WikiLeaks internet sitesinden, Afganistan Savaşı'yla ilgili henüz yayımlamadığı 15 bin kadar belgeyi kendilerine teslim etmesini istedi. Pentagon sözcüsü Geof f Morrell, "Wikilleaks'le alakalı kabul edilebilir tek şey, ellerindeki belgelerin tamamını acilen Amerikan Hükümeti'ne devretmeleridir. Yayımlanmış belgeler siteden çekilmeli, bilgisayarlarında bulunan bütün belgeler silinmelidir. WikiLe-aks'e nihai notumuz; hukuku çiğneyerek yapmış olduğunuz şey, Amerikan Hükümeti personeline ve ordu üyelerine zarar vermektedir" ifadesini kullandı.

PENTAGO'NUN YAKIŞIKSIZ İSTEĞİ

Kurucusu olduğu WikiLeaks internet sitesi aracılığıyla savaşla ilgili her yerde konuşulan dedikoduları 92 bin veriyle belgeleyen Julian Assange, amaçlarının insanları bilinçlendirmek olduğunu söyledi. Amerikan Ordusu'nun basın sözcüsü Geoff Morrell'in Wikileaks'in yayınladığı dosyaları derhal geri çekmesini istemesi ise merkezi isveç'te bulunan WikiLeaks taraf ından "yakışıksız bir istek" olarak değerlendirildi. Morrell belgeler teslim edilmezse ne yapılacağı sorularına net yanıt vermedi.

Etiketler :