Pentagon raporundan Taliban çıktı!

Pentagon raporundan Taliban çıktı!

ABD'nin Afganlıların eğilimi anketinden, direnişçi Taliban açık ara birinci çıktı. Amerika işgalini değil Karzai'yi sorguluyor!

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı, Afganistan'da başa getirdiği Hamid Karzai'nin Washington ziyareti öncesi yaptırdığı ankette çarpıcı sonuçlarla karşılaştı.

Pentagon araştırması sonucu hazırlanan rapora göre, Afganistan'daki 121 önemli bölgede, Devlet Başkanı Hamid Karzai hükümetini destek verenlerin sayısı sadece yüzde 29.

Afgan halkının sadece dörtte birinin Karzai'yi desteklediği belirlenirken, Pentagon, ülkenin büyük bölümünün merkezi yönetime mesafeli olduğunu ve Taliban direnişine destek verdiğini kaydetti.

Pentagon'a göre bu sonuçların nedeni hükümetin yolsuzlukları ve etkisiz yönetim..Ayrıca, Afganistan'da artan sivil kayıpları ve şiddet olayları da halkın Kabil hükümetine duyduğu güvensizliğin bir başka nedeni olarak kaydedildi.

Afganistan'daki işgalin ve ABD katliamlarının Taliban'a verilen destek üzerindeki etkisine değinilmeyen 152 sayfalık raporda, Washington tüm okları Karzai'ye yöneltiyor. Pentagon'un Karzai ziyareti öncesi yayımladığı raporda, "Afganistan yolsuzlukla mücadele konusunda bazı ilerlemeler gösterse de, gerçek değişim zor ve siyasi irade şüpheli görülüyor" ifadesi yer alıyor.

Raporda Kabil yönetimi "Taliban'ın 2009'da büyük başarı kazanmasının" nedeni olarak gösteriliyor.

Pentagon, bir başka raporda ise Taliban'ın "görülmemiş baskı altında" olduğu görüşünü savundu, son dönemde bazı Taliban liderlerinin tutuklanmasının hareketi zora soktuğu iddia edildi.

Afganistan'daki gazeteciler ise, bir zamanlar uluslararası güçlerin gözdesi olan Cumhurbaşkanı Karzai'nin, ABD ve diğer batılı ülkelerin yolsuzluk suçlamaları ile gözden düştüğünü belirtirken, halkın hiç bir zaman Karzai'ye tam destek vermediğini de hatırlatıyor.

DUNYABULTENI

Etiketler :