Petrol fiyatları dibe vurdu

Petrol fiyatları dibe vurdu

Brent petrolün varil fiyatı 44,24 dolara gerileyerek, 2009 yılının Mart ayından itibaren en düşük seviyeyi gördü.

Küresel arz fazlasının sürmesi Brent petroldeki düşüşü devam ettiriyor.

6 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNİ GÖRDÜ

Brent petrolün varil fiyatı, petrol arzındaki artışın yanı sıra dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin'in büyümesine ilişkin endişelerin yükselmesiyle 43,97 dolara gerileyerek 6,5 yılın en düşük seviyesini gördü.

ABD'DE HAM PETROL FİYATI

ABD ham petrol fiyatı ise 40 doların altında 39,13 seviyesinden işlem görüyor.

FİYATLARDA ÇİN'İN ETKİSİ VAR

Brent türü ham petrolün varil fiyatı, önceki hafta Çin hisse senedi piyasasındaki volatilitenin etkisiyle 45,06 dolara inse de haftayı 45,30 dolardan tamamlamıştı. Son 2 aydır düşüş eğilimini sürdüren Brent petrolün varil fiyatı, Çin piyasalarından başlayarak etkisini artıran satışlarla bugün Mart 2009'dan bu yana en düşük seviyesi olan 43,97 dolara kadar geriledi.

YIL SONUNA KADAR 30 DOLARA DÜŞEBİLİR

Büyük bir ekonomik güç olan Çin'in büyüme beklentilerinin düşmesi petrol piyasasını önemli ölçüde etkiledi. Dünya petrol piyasalarının önemli bir alıcısı olan Çin'le ilgili büyüme beklentisi yükselmezse bu ülkenin piyadan alacağı petrol miktarı da düşecek, bu da fiyatların düşmesini devam ettirecek. Buna göre Çin'deki ekonomik belirsizliğin devam etmesi ihtimali, petrolün varil fiyatının yıl sonunda 30 dolara kadar inebileceğini gösteriyor..

PETROL FİYATLARI NASIL DÜŞTÜ?..

Bugün 44 dolar seviyesine çekilen petrol fiyatları 7 yıl önce 51 dolardı.. Daha sonra 2008 yılında patlak veren küresel kriz petrolün varil fiyatını bir anda 147 dolara kadar çıkardı.

ABD, AB CEPHESİNİN RUSYA İLE SAVAŞI

2014 yılına gelindiğinde ise Rusya Ukrayna'daki iç savaşa açıkça dahil oldu, Kırım'ı işgal etti. Amerika ile Avrupa ülkeleri Rusya'nın bu hareketini açıkça cezalandıracaklarını söyledi. Batı cephesi savaşı silahla değil, ekonomik olarak vermeye karar verdi ve Rusya'yı büyük bir ekonomik krize soktu. Rus parası ruble dolar karşısında inanılmaz değer kaybetti. Amerika'nın, ortağı olan Suudi Arabistan'la yürüttüğü politikalar tuttu ve Rusya - İran cephesi petrol savaşında kaybetti.

Tüm bu gelişmeler petrol fiyatlarının bugün itibariyle 44 dolara kadar düşmesine neden oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.