Petrol zengini kentte büyük kapışma: Deyrizor

Petrol zengini kentte büyük kapışma: Deyrizor

Suriye'de DEAŞ bahanesi ile girilen petrol zengini Deyrizor'da Suriye orduları ile PKK'nın Suriye yapılanması karşı karşıya.

Suriye'de DEAŞ neredeyse silinme noktasına geldi. Gerek Türkiye'nin kararlı operasyonları gerekse koalisyon birliklerinin icraatları sonucu DEAŞ bitmeye yakın. Son kale olarak görülen Deyrizor'dan da atılan DEAŞ batıya, Irak sınırına doğru kaçışını sürdürüyor. Bölge temizlenmiş durumda ancak Deyrizor henüz kolay kolay durulacak gibi görünmüyor.

Petrol zengini kentte büyük kapışma: Deyrizor

PETROL KOKUSU YEN BİR SAVAŞ DOĞURABİLİR

Suriye Petrollerinin çok büyük bir kısmı, Deyrizor kentinde bulunuyor. Son birkaç ayda, ABDöncülüğündeki koalisyon ve müttefiki terör örgütü PKK/PYD-YPG’nin, IŞİD’in kalesi Rakka’ya yoğun saldırıları, örgüt militanlarının Rakka’nın güneydoğusundaki Deyrizor’a kaymasına neden oldu. Rus hava şemsiyesinde ilerleyen rejim güçleri, Rusya ve İrandesteğiyle kuşatmayı kırmaya çok yaklaştı. Arada yalnızca 3 km kaldığı belirtildi.

Petrol zengini kentte büyük kapışma: Deyrizor

DEAŞ için bu açıda kritik önemdeki bu bölge, temizlendi ancak şimdi ise bölgeyi yeni bir petrol savaşı bekliyor.

HAK İDDİA EDİLEN BÖLGE: DEYRİZOR

PKK'nın Suriye uzantısı olan PYD/YPG bölge'nin Rakka'ya bakan sınırını şimdiden kuşattı. Suriye ordusu ise kentin 16 km yakınını çevrelemiş durumda. Durumu farkeden DEAŞ'da Deyrizor'u çoktan bölgeyi terkederek Irak sınırına yereşmeye başladı. Olası bir YPG devletini burada inşa etmeyi düşünen terör örgütü diğer yandan 16 km uzağındaki Suriye devletinin askerleri ile karşı karşıya kalacak.

Petrol zengini kentte büyük kapışma: Deyrizor

ABD-Rusya açısından Felaket senaryosu gibi görünen bu çatışma ortamı, ilerleyen günlerde kendini gösterebilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.