Petrolde yeni lider kim olacak?

Petrolde yeni lider kim olacak?

Meksika Körfezi'nde haftalardır devam eden petrol sızıntısı dengeleri değiştiriyor.

Independent'ta yer alan bir haberde, BP'nin Meksika Körfezi'nde işlettiği bir petrol platformunun patlamasından sonra Irak petrollerine ilginin arttığına dikkat çekiliyor.

Habere göre, uzmanlar, yabancı şirketlerin ilgisi nedeniyle Irak'ta petrol üretiminin 10 yıl içinde dört kat artmasını bekliyorlar.

Irak, bu durumda dünyanın en fazla petrol ihraç eden ülkesi olan Suudi Arabistan'ın tahtına oturacak ve petrol fiyatlarının belirlenmesinde büyük bir ağırlığa sahip olacak.

Meksika Körfezi'nde yaşanan çevre felaketi derin sularda petrol arama ve çıkarmayla ilgili endişeleri artırırken, Irak petrolleri, uluslararası şirketler için kolay ve ucuz bir alternatif olması nedeniyle daha da cazip hale geldi.

Petrol üretimi günlük 2.3 milyon varil olan Irak, Suudi Arabistan ve İran'dan sonra üçüncü sırada bulunuyor. Irak petrol ihracatından 58 milyar dolar gelir elde ediyor.

Dünyada toplam petrol talebi yılın ilk çeyreği itibariyle 84.7 milyon varil olarak gerçekleşti. Toplam arz ise 86 milyon varili buluyor. Petrol talebinin yıl sonunda 85.4 milyon varili bulması bekleniyor.

Etiketler :