Pınar Selek davasında flaş gelişme

Pınar Selek davasında flaş gelişme

Yargıtayca bozulan sosyolog Pınar Selek'in de aralarında bulunduğu 5 sanığın yeniden yargılandığı dava, 22 Haziran 2011 tarihine ertelendi.

İstanbul 12. Ceza Mahkemesi, Mısır Çarşısı'ndaki patlamaya ilişkin sosyolog Pınar Selek ile Abdülmecit Öztürk hakkında daha önce verilen beraat kararında direnilmesine hükmetti.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Pınar Selek ile Abdülmecit Öztürk hakkında daha önce verilen beraat kararında direnilmesine hükmetti. 
Mahkeme heyeti, diğer sanıklar Kadriye Fikret Sevgi, Heval Öztürk ve Maşallah Yağan açısından ise bozma ilamına uyulmasını kararlaştırdı.
Abdülmecit Öztürk, Heval Öztürk ve başka suçtan hükümlü Maşallah Yağan'ın bir sonraki celsede hazır edilmeleri için yazı yazılmasına karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı 22 Haziran 2011 tarihine bıraktı.
Duruşmaya, tutuksuz olan sanıklar Pınar Selek, Abdülmecit Öztürk, Heval Öztürk, Maşallah Yağan ve Kadriye Kübra Sevgi katılmadı. Sanık Kadriye Kübra Sevgi haricinde, diğer 4 sanığı avukatları temsil etti.
Duruşmayı, yazar Yaşar Kemal, Adalet Ağaoğlu, İstanbul BDP Milletvekili Akın Birdal ve eski Türk Tabipler Birliği Başkanı Gencay Gürsoy ve DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ile Avrupa Birliği-Türkiye Karma Parlamenter Komisyonu Eş Başkanı Helene Flautre'nin de olduğu Avrupalı parlamenterler ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden çok sayıda kişi takip etti.
Duruşmada, Yargıtay 9. Ceza Dairesinin bozma kararına ilişkin diyecekleri sorulan Pınar Selek ve diğer sanıkların avukatları, mahkemenin, 23 Mayıs 2008'de verdiği ve Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından bozulan kararda direnmesini talep etti.
Sanık Pınar Selek'i temsil eden 30'yakın avukattan söz alan Pınar Selek'in babası Alp Selek, Fahri Delen, Ayhan Erdoğan ve Akın Atalay, mahkemenin beraat kararında direnmesi gerektiğini söylediler.
Duruşmada esas hakkında görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Nuri Ahmet Saraç, Yargıtay 9. Ceza Dairesinin bozma kararına uyulmasını ve dosyadaki eksikliklerin giderilmesini istedi.

MAHKEMENİN KARARI
Mahkeme, sosyolog Pınar Selek ile Abdülmecit Öztürk hakkında daha önce verilen beraat kararında direnilmesine hükmetti.

AVRUPALI GÖZLEMCİLERDEN AÇIKLAMA
Davayla ilgili olarak Avrupalı gözlemciler basın açıklaması yaptı, Avrupalı 21 örgüt Selek'e destek verdi.
AB-Türkiye Karma Parlamenter Komisyonu Eş Başkanı ve Avrupa Parlamentosu (AP) Yeşiller Milletvekili Helene Flauture, burada yaptığı açıklamada, ''Pınar Selek'in 13 yıllık hukuki tacizin ardından bir kez daha yargı önünde olacağını ve patlamanın bir gaz kaçağı nedeniyle olduğunu belirten birçok rapora rağmen bu davalarda Mısır Çarşısı'na bomba koymakla suçlandığını'' belirtti.

AVRUPA PARLAMENTOSUNDA TARTIŞILACAK
''Davasını gözlemlemek ve adalet için olan mücadelesi boyunca onu desteklemek için bu talebimizi Avrupa Parlamentosunda tartışmaya açmaya karar verdik'' ifadesini kullanan Flauture, bu nedenle İstanbul'a geldiklerini sözlerine ekledi. AA

Etiketler :