"PKK Avrupa'ya da zarar veriyor"

"PKK Avrupa'ya da zarar veriyor"

AP Türkiye Raportörü Ruijten, “Terör sadece Türkiye’ye değil Avrupa’ya da zarar veriyor” dedi. AB Terörle Mücadele Koordinatörü Kerchove da, “Teröre destek verirseniz bir gün size döner” yorumunu yaptı.

AP Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten, terör saldırıları düzenleyen PKK’nın sadece Türk vatandaşlarını değil, kendilerini de etkilediğini söyledi. TESEV ve British Council’in düzenlediği 8. Boğaziçi Konferansı’nda konuşan Raportör Ruijten, bir sonraki ilerleme raporundaki alt başlıklar arasında terörle mücadele konusunun da yer alacağını vurguladı.

Uyuşturucu da Avrupa’yı vuruyor

Raporda karşılıklı bağımlılık ve taahhütlerin yer alacağını dile getiren Oomen-Ruijten, terörle mücadele için karşılıklı taahhüde ihtiyaç olduğunu belirterek, “Çünkü, burada saldırılar silahla yapılıyor. Uyuşturucu, insan ve silah kaçakçılığı ise bizde (Avrupa’da) yapılıyor. Bu yüzden bir şeyler yapılmasına iki tarafın da ihtiyacı var” dedi. Ria Oomen-Ruijten, Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin yeni bir ivmeye ihtiyacı olduğuna dair AB Komisyonu açıklamasına atıf yaparak; ekonomi, enerji, dış politika alanlarında karşılıklı bağımlılığın artırılmasıyla bu ivmenin elde edilebileceğini dile getirdi.

Para trafiğine büyük darbe vurduk

Brüksel’de gazetecilerin sorularını cevaplayan Avrupa Birliği Terörle Mücadele Koordinatörü Gillea de Kerchove da, Hakkari’deki son terör saldırısının zamanlama açısından da çok üzüntü verici olduğunu belirterek “Umarım bu nedenle anayasa süreci zorlaşmaz ya da sona ermez” dedi. Kerchove, terör örgütü PKK’nın Türkiye ölçeğinde olmasa da AB’de de faaliyet gösterdiğini belirterek birçok AB üyesinde örgüte yönelik tutuklamalar, soruşturma ve yargılamaların yapıldığını hatırlattı. Terörle mücadelede Türkiye ve AB arasındaki işbirliğinin, kendisinin de çabalarıyla son 2-3 yılda oldukça ilerlediğini belirten Kerchove, bu kapsamda Türkiye ve AB’de birçok temas ve toplantıların yapıldığını ve terör örgütü PKK’nın Kandil dağlarındaki üslerine para taşıyan kuryelerine yönelik başarılı ortak operasyonlar gerçekleştirildiğini anlattı.

Teröre göz yumarsak bedel öderiz

Kerchove, “Geçmişte PKK’nın Avrupa’da somut saldırıdan kaçınarak insan ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi farklı yollarla para toplamayı becerirken somut saldırı yapmayacak kadar akıllı olduğu söylenmişti. Ama elbette kovuşturarak ve soruşturarak bu tür suçların üzerine gittik. Şüphe yok ki bunlar da terörizmdir. İnanın ki bazı üye ülkeler son yıllarda gözlemledikleri bazı davranışlar karşısında oldukça sert davrandı. Belçika, Fransa, Hollanda ve diğer bazı ülkelerde polis somut operasyonlar gerçekleştirdi. Kanın Avrupa ya da dışarıda akmasına göre ayrım yapmıyoruz” diye konuştu. Kerchove, açıklamasında “Bizde sadece para toplayıp dışarda eylem yapıyor diye bir terör örgütün yumuşak davranırsanız orta vadede çok kötü olur ve bir terör örgütüne topraklarınızda gelişme şansı verirseniz bir gün size döner ve çok daha ağır bedel ödersiniz. Bence insanlar bu dersi aldı” dedi. Kerchove, AB polis teşkilatı Europol’un Türk Emniyeti’yle daha fazla bilgi paylaşabilmesi için işbirliği anlaşması imzalaması istediklerini sözlerine ekledi. -İSTANBUL / BRÜKSEL

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.