PKK içindeki infazları yargıya taşıdı

PKK içindeki infazları yargıya taşıdı

PKK içinde işlenen cinayetlerle ilgili başlatılan soruşturmanın ardından, Meclis de tarihi bir adım attı.

Zaman'dan Habib Güler'in haberine göre; Kemal Burkay ile İbrahim Güçlü'nün anlattıkları doğrultusunda başsavcılığa suç duyurusunda bulunan Komisyon Başkanı Üstün, "Terörist teröristi de öldürse devlet, vatandaşın hakkını korumak zorunda." dedi.

ÖRGÜT İÇİ İNFAZLAR YARGIYA TAŞINDI

Faili meçhul cinayetleri araştıran Diyar-bakır'daki özel yetkili savcıların başlattığı soruşturma, terör örgütü PKK'nın kendi içinde yaptığı infazları Türkiye'nin gündemine getirdi. 8 bine yakın faili meçhul dosyasının PKK'lılara ait olduğunu belirleyen savcılar, öldürülen gençlerin aileleri ile eski örgüt mensuplarının ifadelerine başvurmuştu. İnfazlarla ilgili Meclis İnsan Hakları Komisyonu da önemli bir adım attı. Kürt siyasetçi ve yazarların Terör Alt Komisyonu'nda dile getirdiği iddiaları yargıya taşıdı.

Komisyon, Kemal Burkay ile İbrahim Güçlü'nün verdiği bilgi ve belgeler doğrultusunda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. PKK tarafından, mensuplarına ve muhalif isimlere yönelik işlenen cinayetlerin aydınlatılmasını istedi. Başvuru dilekçesinde, Burkay'ın aktardığı Avrupa'daki cinayetler ile Güçlü'nün komisyona 6 Şubat'ta sunduğu PKK infazlarına ilişkin isim listelerine de yer verildi.

"DEVLET VATANDAŞINI KORUMAK ZORUNDA"

Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün, "Terörist, teröristi de öldürse ortada cinayet vardır. Devlet, egemenlik alanı dışında da olsa kendi vatandaşlarının haklarını korumak zorundadır." dedi.

Terörden kaynaklı mağduriyetleri tespit etmek için bünyesinde alt komisyon kuran İnsan Hakları Komisyonu, daha önce de benzer bir girişimde bulunmuştu. Yeşil olarak bilinen Mahmut Yıldırım'ın işlediği iddia edilen Ayten Öztürk cinayetiyle ilgili Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı'nı harekete geçirmişti.

Yaşama hakkının devlete ilk olarak 'kişilerin yaşama hakkını korumak' şeklinde pozitif bir yükümlülük yüklediğine işaret edilen suç duyurusunda, "Bu yükümlülüğün, devletin kişilerin yaşama hakkını her durumda desteklemesi yanında onları haksız öldürmelerden koruması anlamına geldiği de açıktır. Bu koruma ödevi, devletin öldürme fiillerini cezalandırmasını ve bu yönde etkin soruşturma yapmasını da zorunlu kılmaktadır." ifadelerine yer verildi.

RAPORDA 117 OLAY YER ALIYOR

Terör alt komisyonuna 17 Ocak'ta bilgi veren Kürt siyasetçi ve yazar Kemal Burkay, terör örgütünün işlediği cinayetlere dikkat çekmiş ve komisyonda, PKK tarafından infaz edilen DHKD Doğubayazıt Dernek Başkanı Mustafa Çamlıbel, Ramazan Adıgüzel, Hüseyin Ali Akagündüz, Bülent Yaman, Kürşat Timuroğlu, Resul Altınok, Enver Ata, Çetin Güngör, Zülfü Gök, Avukat Mahmut Bilgili'nin isimlerini gündeme getirmişti. Kürt yazar İbrahim Güçlü de alt komisyona sunduğu 'Devlet-PKK-Hizbullah terörünün yol açtığı ölümler' başlıklı raporda, PKK'nın infazlarına ilişkin tarihler ve isimlerin de yer aldığı 117 olaya yer verilmişti.

Güçlü'nün verdiği raporda 117 olay var

Kürt yazar İbrahim Güçlü, terör alt komisyona 'Devlet-PKK-Hizbullah terörünün yol açtığı ölümler' başlıklı bir rapor sunmuştu. PKK'nın infazlarına ilişkin tarihler ve isimlerin de bulunduğu raporda 117 olaya yer verilmişti. Kürt siyasetçi ve yazar Kemal Burkay da, 17 Ocak'ta terör alt komisyonuna giderek, PKK tarafından infaz edilen bazı isimleri ve olayları anlatmıştı.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.