Korsandan PKK'ya yılda 2 milyar dolar akıyor

Korsandan PKK'ya yılda 2 milyar dolar akıyor

Telif Hakları Genel Müdürü Çelik, Türkiye’de korsan ürün pazarının geçen yıl 5.2 milyar dolara ulaştığını söyledi. Çelik “Bunun 2 milyar doları yasa dışı örgütlere akıyor” dedi.

Telif Hakları Genel Müdürü Çelik, Türkiye’de korsan ürün pazarının geçen yıl 5.2 milyar dolara ulaştığını söyledi. Çelik “Bunun 2 milyar doları yasa dışı örgütlere akıyor” dedi.
 
Korsan ürün pazarı Türkiye’de her geçen yıl hızla büyürken, buradan elde edilen haksız kazanç, en çok terörün finansmanında kullanılıyor. Telif Hakları Genel Müdürü Abdurrahman Çelik, telif hakkı ve patent ihlali ile üretilen ürünlerin ekonomik büyüklüğünün Türkiye’de geçen yıl 5.2 milyar dolara ulaştığını kaydederek, “Bunun yıllık yaklaşık 2 milyar doları yasa dışı örgütlere ve terör örgütlerine akıyor” dedi. Yasal olmayan çoğaltmalar ve taklit sebebiyle kayıt dışı ekonominin giderek büyüdüğünün altını çizen Abdurrahman Çelik, kaçak ürünlerin ithalatından oluşan ekonominin yıllık 4.4 milyar dolar olduğunu belirtti. Çelik, korsan sektörü konusunda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından hazırlanan rapora da dikkat çekti. Çelik, rapora göre 5.2 milyar dolarlık korsan sektörünün yıllık 2.4 milyar dolarlık da vergi kaybına neden olduğunun altını çizdi. Abdurrahman Çelik “Bu miktar kaçırılmasa yaklaşık 135 bin kişilik istihdam için kaynak olurdu” diye konuştu.
 
En yaygın olduğu alan PC oyunları
 
Telif hakları ihlallerinin müzik sektörü, film sektörü, kitap yayıncılığı ile bilgisayar yazılımı ve bilgisayar oyunlarını kapsadığını belirten Çelik, sözlerine şöyle devam etti: “Bunlara baktığımızda müzik sektöründe fiziki korsanlık yıllık 250 milyon lira civarında. Sinema da bu rakam 150 milyon lira iken, kitap yayıncılığında ise 200 milyon liraya ulaşıyor.” Korsanın en yaygın olduğu alanın yazılım ve bilgisayar oyunları olduğunu vurgulayan Çelik “ Türkiye’de 1.7 milyar dolarlık lisanssız oyun kullanım pazarı var” dedi. Toplam korsan sektörünün 2.2 milyar dolarlık kısmının fikir hakları korsanlığından oluşturduğunu belirten Çelik “Bunun 1.1 milyar doları yasa dışı örgütlerin ve terör örgütünün finansmanında kullanılıyor. 3 milyar dolarlık taklit pazarının da tahminimce yüzde 30’u bu finansmanlarda kullanılıyor. Böyle bakınca toplamda yıllık 2 milyar dolarlık kazanç, terör örgütü ve yasa dışı örgütlere akıyor” şeklinde konuştu.
 
 
 
1.4 milyon DVD yakalandı
 
Meteryal Adet (2011)
 
Bandrolsüz CD/VCD 754.237
 
Bandrolsüz DVD 1.439.663
 
Bandrolsüz kitap 610.944
 
Bandrolsüz video kase 500
 
Bandrolsüz teyp kaset 1.429
 
Bandrollü CD/VCD 28.554
 
Bandrollü DVD 1.099
 
Bandrollü kitap 73.253
 
Bandrollü teyp kaset 49
 
Diğer meteryaller 13.210.741
 
Toplam meteryal 16.120.469

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.