PKK'nın hedefi neden şemdinli?

PKK'nın hedefi neden şemdinli?

Terör örgütü PKK son dönemde Şemdinli'yi hedef yaptı. Peki neden Şemdinli'ye saldırıyor. İşte hem coğrafik hem de Şemdinli halkı açısıdan iki neden?

PKK iki nedenden dolayı Şemdinli'ye saldırıyor. Birincisi etrafının dağlık olması ve yüksek tepelerden ateş altına alınabilmesi, ikincisi de Şemdinli halkı devletten yana....

PKK'nın son dönem stratejisinde Şemdinli'yi ele geçirmek var. Psikolojik üstünlük sağlamak için Şemdinli'ye bayraklarını dikerek, başta Türkiye olmak üzere dünyaya 'devlet bitti' görüntüsü vermek istiyorlar.

En ciddi saldırıyı 2011 yılının 11 Eylül'ünde yaptılar. 300 kişilik grup, havan ve roketatarlarla saldırdı. Güvenlik birimleri anında karşılık vererek teröristleri püskürttü. Ağustos başında tekrar denediler. Ama umdukları gibi olmadı. 20 gün süren çatışmalarda 117 PKK'lı öldürüldü. Ve önceki gün yine geldiler.

NEDEN ŞEMDİNLİ?

PKK için Şemdinli'ye saldırmak diğer ilçelere göre daha kolay. Etrafının dağlık olması nedeniyle yüksek bölgelerden hedefledikleri noktalara ateş edebiliyorlar.

Peki devlet Şemdinli'ye ne kadar önem veriyor?

2011'deki saldırıya kadar Şemdinli'nin hali içler acısıydı. 2010'da Emniyet Müdürlüğü'nde 65 polis, 14 Özel Harekat polisi vardı. Sonrasında bu rakam 150 polis, 70 Özel Harekatçı'ya çıkarıldı.

Yeni araçlar alındı. Camlar kurşun geçirmez yapıldı. Ağır hasarlı olan emniyet binası güçlendirildi. Etrafı kalın duvarlarla çevrildi.

Bölgenin en büyük sıkıntısı yeterli derecede mesleki deneyimi olmayan asker ve polisler. Meslekte 3 yılını bile doldurmamış güvenlik personelinin sayısı oldukça fazla. Şemdinli'de 34. Hudut Sınır Tugay Komutanlığı var. Askeri karakollar ve üs bölgeleri hala güvenli değil. Çünkü Şemdinli'nin hemen 10 kilometre ilerisinde PKK'nın kontrol noktaları var. Bunu göz önünde bulundurduğumuzda bölgeye çok ciddi yatırım gerekiyor.

ÇOĞUNLUK DEVLETİN YANINDA

Şemdinli halkının yüzde 60'ı devletten yana. Örgüt Çukurca ve Yüksekova'daki etkinliğini burada gösteremiyor. O yüzden Şemdinli'ye hakim olmaya çalışıyor. Konuştuğumuz üst düzey bir yetkili Şemdinli ile ilgili şunları söylüyor: İçişleri Bakanlığı son saldırılardan sonra 20 yılda yapması gereken yatırımı 1 yılda yaptı. Ama yeterli değil. Bölgenin etrafı PKK kamplarıyla dolu. Devlet bütün ağırlığını 1 yıllığına buraya verse PKK önlenebilir. Şehrin etrafı gerekirse duvarlarla çevrilmeli.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum