Davutoğlu Irak'a 6 maddelik paketle gidiyor

Davutoğlu Irak'a 6 maddelik paketle gidiyor

PKK'nın Suriye'deki kolu olarak bilinen PYD'nin, ülkenin kuzeyindeki faaliyetlerine Ankara tepkili.

Dışişleri Bakanı, gelecek hafta Suriye'yi konuşmak için Kuzey Irak'a gidiyor. Davutoğlu'nun, Barzani'ye 'PYD'ye destek verme, Suriye parçalanır' mesajı vereceği belirtiliyor.

6 MADDELİK POLİTİKA

Türkiye önceki gün gerçekleştirilen Güvenlik Zirvesi'nde Suriye politikasını yeni ortaya çıkan Kürt meselesiyle birlikte değerlendirerek, güncelledi. Bu kapsamda, Kürt sorunuyla ilgili 6 maddelik yeni bir politika benimsendi. Uluslararası diplomaside adı 'Managed & Controlled Orderly Transition' olarak bilinen 'İdare edilen ve kontrollü, düzenli geçiş süreci' şeklinde adlandırılan politika şu hususları içeriyor.

- Etnik temelli yapıya izin yok: Türkiye, Suriye genelinde etnik temele dayalı bir hareketin devrim sürecine zarar vereceğini düşünüyor. Bu kapsamda, Kuzey Suriye'de Esad yönetimi sona ermeden federatif ya da otonom herhangi bir yapının kurulmasını engellemek için her şey yapılacak.

- Halk karar verir: Suriye'nin kuzeyinde herhangi bir federatif ya da otonom bölge kurulmasına Ankara'nın itirazı yok. Ancak bunun önşartı, Esad sonrasında oluşturulacak anayasada yer alması ve bu anayasanın Suriye'deki tüm kesimlerce kabul görmesi.

- Muhalefete destek: Kuzeydeki gelişmeler nedeniyle Türkiye'nin devrime olan desteğinde değişiklik olmayacak. Bu doğrultuda Suriye Ulusal Konseyi'ne destek verilmeye devam edilecek.

- SUK'tan destek istenecek: Ankara, PKK'nın aktif yönetici konumuna gelebileceği herhangi bir yönetimin var olmaması için, Suriye Ulusal Konseyi (SUK) ve ülkedeki diğer aşiret liderlerinden destek isteyecek.

- PKK'ya karşı önlem: PKK'nın bölgeyi kontrol etmek için yapacağı herhangi bir hamle durumunda devreye girilecek. PKK'nın ülkedeki terör kamplarının vurulması dahi her şey masada olacak.

- Barzani ile ortak hareket: Suriye'nin Kürt sorunuyla ilgili olarak Ankara, Barzani'yle ortak hareket etmekten yana. Söz konusu yeni politika, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Erbil ziyaretinde Barzani'ye ayrıntılarıyla anlatılacak. Davutoğlu'nun bu kapsamda Barzani'ye, 'PYD'ye destek verme, Suriye parçalanır. Herkes büyük zarar görür' mesajı vereceği belirtiliyor. (Akşam)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.