PKK'dan ilk teslimatlar geliyor

PKK'dan ilk teslimatlar geliyor

Perde arkasından sürdürülen görüşmeler ilk sinyallerini veriyor. PKK'dan Türkiye'ye "Barış Grubu" gönderilmesi gündemde

Eski MİT müsteşar yardımcısı Cevat Öneş hafta başında bir gazeteciye yaptığı açıklamada MİT'in örgütle görüştüğünü ima edip PKK'nın 6 ay içinde silah bırakacağını savunmuştu.

Mali, coğrafi ve diplomatik anlamda kıskaca alınan PKK'nın silah bırakmasında Abdullah Öcalan'ın etkisi önemli bir soru işareti. İmralı'da hapis yatan Abdullah Öcalan'dan önemli bir teslimat sinyali geldi.

Avukatları ile yaptığı haftalık olağan görüşmede Avrupa'dan ve Mahmur kampından ki grubun Türkiye'ye gelmesini istedi. Öcalan'ın açıklaması şöyle: "Demokratik siyasette ciddi bir tıkanma yaşanmaktadır. Bu durum beraberinde hukuki, sosyal, kültürel ve askeri alanları da tıkamaktadır. Kürt Sorununa ilişkin yaşanan tıkanmışlığı aşmak; çözümün, demokratik siyasetin önünü açmak gerekiyor. Bunun için önerim; Daha önce gelen Barış grupları benzeri, Avrupa'dan ve yine içerisinde Mahmur"dan halkımızın da bulunduğu Güneyden olmak üzere iki grubun; Kürtlerin bu ülkede nasıl yaşayacaklarını, birlikte yaşayabilmenin zorunlu prensiplerini ortaya koymak, Kürtlerin demokratik hak ve özgürlüklerine ilişkin temel isteklerini tartışmak üzere Türkiye'ye gelmesidir. Bu gruplar başta TBMM olmak üzere Türkiye'deki tüm çevrelere giderek, iki halkın birlikte yürümesi için olmazsa olmaz niteliğindeki temel talepleri dile getirmelidirler."

PKK daha önce de "barış grubu" adı altında teslimatlarda bulunmuştu. Yakalanıp Türkiye'ye getirilmesinin ardından Öcalan 22 Eylül 1999 tarihinde "Demokratik cumhuriyete destek ve iyi niyet adımı" olarak bir grup PKK'lının Türkiye'ye gelmesini istemişti. 1 Ekim 1999'da PKK'dan ayrılıp telsim olan 8 kişi yargılandıkları DGM'de "Örgüt üyesi olmak" ile cezalandırılmıştı. Ardından bir grup daha teslim oldu. Bir grup da yurtdışından gelip teslim olmuştu. 29 Ekim 1999 tarihinde Avusturya'nın başkenti Viyana'dan havayoluyla Türkiye'ye gelen 8 kişilik ikinci "barış grubu"na da 7 ile 15 yıl arasında değişen hapis cezaları verilmişti.

Öcalan'dan PKK'lılara 'Teslim Olun' Mesajı!

Öcalan açıklamasında PKK'dan Türkiye'ye "barış grubu" göndermesini istedi.

Fırat Haber Ajansı'nda yayınlanan habere göre demokratik açılım sürecinin "tıkandığını" öne süren Öcalan bu tıkanıklığın iki "barış grubu"nun Türkiye'ye gönderilmesi ile aşılacağını savundu


"BARIŞ GRUBU" NEDİR?

Terörist Abdullah Öcalan, Kenya'da yakalanarak Türkiye'ye getirildikten sonra yaptığı bir çağrı ile PKK'dan 22 Eylül 1999 tarihinde de "Demokratik cumhuriyete destek ve iyi niyet adımı" olarak bir grup PKK'lı teröristin Türkiye'ye gönderilmesini istemişti.

1 Ekim 1999 tarihinde Ali Sapan, Seydi Fırat, M. Şirin Tunç, İsmet Baycan, Sohbet Şen, Yüksel Genç, Yaşar Temur ve Gülten Uçar'dan oluşturulan grup Türkiye'ye giriş yaparak güvenlik güçlerine teslim olmuş ve tutuklanarak Muş E Tipi Cezaevi'ne gönderilmişti.

Öcalan'ın ikinci barış grubu çağrısında ise Haydar Ergül, Ali Şükran Aktaş, Aygül Bidav, İmam Canpolat, Yusuf Kıyak, Aysel Doğan, Hacı Çelik ve Dilek Kurt 29 Ekim 1999 tarihinde Viyana'dan havayoluyla Türkiye'ye gelmiş ve DGM'de gerçekleştirilen yargılama sürecinin ardından hakalrında 7 ile 15 yıl arasında değişen hapis cezaları verilmişti.

Etiketler :