PKK'ya Af Pazarlığı

PKK'ya Af Pazarlığı

Genel başkan Kılıçdaroğlu'nun yaptığı açıklama üzerine harekete geçen CHP yönetimi...

 Anayasa değişikliğine hayır kampanyası için meydanlara inen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Tunceli'de dile getirdiği “Hayır' deyin, herkese özgürce genel affın yolu açılsın” sözleri anayasa referandumunun reddedilmesi karşılığında PKK'ya af pazarlığı şeklinde yorumlanırken CHP'de “sessizlik genelgesi” yayınlandı.

CHP'Lİ VEKİLLERE KONUŞMA YASAĞI

Genel af çıkışı CHP içinde de gerilim oluşturdu. Parti yöneticileri Kılıçdaroğlu'nun açıklamasına düzeltme yapmaya çalışırken, diğer yandan milletvekillerine konuşma yasağı getirildi. CHP grup yönetimi, danışmanları aracılığıyla milletvekillerine genel af ve türban konusunda konuşmamaları talimatı verdi. Yönetimin talimatı sözlü olarak vermesi de dikkat çekti. Bu nedenle milletvekilleri bu iki konuda konuşamıyor.

YÖNETİCİLERDEN DÜZELTME ÇABASI

Parti yönetimi bir yandan vekilleri sustururken öte yandan Kılıçdaroğlu'nun sözlerini düzelten mahiyette demeçler verdiriyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Süha Okay, ‘toplumsal mutabakat' kelimeleri medyada yer almadığı için genel af konusunun eksik değerlendirildiği iddiasında bulundu. CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol ise CHP'nin görüşünün öteden beri bu konuda net olduğunu savunarak, “Bugünden yarına af çıkacak, yok öyle. Önce terör bitecek, PKK olmayacak, şehit ve gazi haberleri gelmeyecek, huzur gelecek, huzuru pekiştirmek, yeni bir sayfa açmak için genel af gündeme gelir” dedi.

Kılıçdaroğlu, genel afla ilgili daha önce de çıkış yapmış ancak Baykal'ın tepkisi üzerine geri adım atmıştı. Kılıçdaroğlu'nun “Toplumsal barışın bir parçası olacaksa genel affa ‘evet' deriz” sözlerini eleştiren Baykal, ‘'Sözleri yanlış. Gündeme getirmek doğru değil. Af ancak terör bitince olabilir” demiş, bunun üzerine Kılıçdaroğlu da, “Bugünkü koşullarda bir genel affın olabileceği gibi bir düşünce söz konusu değil. Bugün terör var.Terörbitti mi ki biz bir affı gündeme getirmiş olalım” diyerek geri adım atmıştı.

Genel af maskesini düşürdü

AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, CHP liderinin memleketi Tunceli'de maskesini düştüğünü belirterek Kılıçdaroğlu'nun Abdullah Öcalan'ı da kapsayacak şekilde genel af vaadinde bulunduğunu söyledi. “Bu vaat, cezaevlerinde bulunan PKK mensuplarının yanı sıra İmralı'da bulunan Öcalan'ı da kapsayan bir taleptir” diyen Kılıç şöyle devam etti:“Bitmek bilmeyen fırsatçılıklar üzerine kurulu Kılıçdaroğlu oportünizmi, artık Türkiye'ye telafisi imkansız zararlar vermektedir. Af vaadi tüpten çıkan macun gibidir. Kılıçdaroğlu hangi güce dayanarak bu umudu vermiştir? Hayır oylarını artırmak uğruna Öcalan'ı affetmeye değer mi? Bu gücü, bu yetkiyi nereden alıyorsunuz ? CHP,MHPve BDP'den oluşan sanal koalisyon ‘Hayır' çıksın diye terörist Öcalan'ın elini kolunu sallayarak sokağa çıkmasını bile isteyecek hale geldi.”

Başörtüsündeki gibi çark eder

Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. İdris Bal: Kılıçdaroğlu Doğu'ya gittiğinde terörle ilgili birşeyden bahsetmesi gerekiyordu. O bağlamda genel aftan bahsetti. Başta AK Parti'ye yönelik ‘PKK ile görüştü' bağlamında ciddi saldırılar yapılmıştı. Şu soruyu sormak lazım; PKK silahlarını şartsız bırakırsa, genel af görüşülebilir, o zaman rüyaya mı yatmak lazım? Tutarsızlıklarla dolu. Çok ciddiye almamak lazım. Başörtüsünde olduğu gibi ‘aslında onu kasdetmedim' şeklinde bir çark etme olacaktır.

 STAR GAZETESİ-NEŞE SARIDOĞAN 

Etiketler :