Plastik terliklerin zararları da var

Plastik terliklerin zararları da var

Son yıllarda çok moda olan, özellikle yaz aylarınnın ve tatil beldelerinin vaz geçilmez ayakkabısı terlik ve sandaletler için önemli uyarı...

Atila Altuntaş/STOCKHOLM

İsveç’te yapılan bir araştırmaya göre, plastik terlikler ve sandalet türü ayakkabıların insan sağlığına ve doğaya zarar verdiği tespit edildi.

Doğal Yaşamı Koruma derneğinin yaptırdığı araştırmada, 27 çift değişik marka terlik ve sandalet tipi ayakkabı incelendi. Dünya’nın her tarafında satılabilen bu ayakkabıların hammaddesinin içerisinde yüksek miktarda, ‘’fitalat’’ isimli kimyasal bir madde olduğu ortaya çıktı.’’ Fitalat’’ adlı bu madde plastik imalatında kullanılıyor ve plastiğin yumuşayarak esneklik kazanmasını sağlıyor.

İsveçli uzmanların hayvanlar üzerinde yaptıkları deneylerde, ‘’fitalat’’ maddesinin vücutta ki hormonların çalışmasını sağlayan, temel hormonu üreten endoktrin bezinin çalışmasını bozduğunu ve bunun da, hem hormon bozukluğuna, hem de hayvanların üreme kapasitesini etkileyerek kısırlığa yol açtığına dair bulgular elde ettiler.

‘’Bir çok terlik ve sandalet ayakkabılarının içerisinde; arsenik, kadmiyum, kobalt, krom, bakır ve cıva gibi ağır metaller değişik düzeyde var.’’ Diyen Doğal Yaşamı Koruma Derneği başkanı Mikael Karlsson, ‘’İnsanların ayağında bu plastik ayakkabılar eskidikçe, içinde bulunan farklı kimyasal maddeler ve tok sitler çevreye yayılarak, hem doğaya hem de insan sağlığına zarar veriyor’’ dedi.

Daha önce Amerika’da yapılan bir araştırmada, plastik maddelerde bulunan’’fitalat’’ kimyasal maddesinin özellikle çocuklarda hormon bozukluğuna yol açıp, aşırı şişmanlık yani Obezite hastalığına neden olduğu tespit edilmişti.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :