İşte dağa çıkışın sebepleri

İşte dağa çıkışın sebepleri

Polis Akademisi'ne bağlı Uluslararası Terörizm Merkezi "Türkiye'de Terörü Besleyen Kaynaklar"ı araştırdı.

Bünyamin Demirkan

TERÖR örgütü PKK’nın çocuklarının dağa çıkmasını istemeyen Kürt aileler üzerinde kurduğu şiddet ve baskı, Uluslararası Terörizm ve Sınır Aşan Suçlar Merkezi (UTSAM) tarafından yapılan anketin sonuçlarına yansıdı. KCK’nın şehir merkezlerindeki yapılanması aracılığıyla örgütün dağ kadrosuna en çok militan gönderen illerde yaşayan 2 bin kişi üzerinde yapılan ankete göre, her 4 kişiden biri örgüte ‘hayır’ dediği için örgütten tehdit alıp, şiddet görüyor.

UTSAM tarafından profesyonel bir araştırma şirketine yaptırılan ankette, İstanbul, İzmir, Diyarbakır ve Mersin’in de aralarında bulunduğu illerde yaşayan 2063 kişiye PKK’nın militan temini için başvurduğu yöntemler ve örgütün Kürt aileler üzerindeki etkisi soruldu. UTSAM’ın Antalya’da düzenlediği 3. Uluslararası Terörizm ve Sınır Aşan Suçlar Sempozyumu’nda sunulan anket için KCK ve PKK’ya bakış açıları ve örgütle bağlantıları farklılık gösteren Kürt vatandaşlar seçildi.

Dosya:http://91.93.103.35/icerik/111211-012743-grafik1.jpg

KCK ‘hayır’ı cevap saymıyor

Geçtiğimiz Nisan ayında yüz yüze yöntemle yapılan ankette Kürt vatandaşlara KCK’nın son dönem militan kazanma stratejisi soruldu. ‘Örgüte katılmadığı için kendisi veya ailesi zarar gören var mı’ sorusu Kürt aileler üzerindeki KCK şiddetini gözler önüne serdi. Ankete katılanların yüzde 24.04’ü bu soruya ‘evet’ cevabını verirken her 4 Kürt’ten birinin örgüte ‘hayır’ dediği için KCK şiddeti ve

 

tehdidine maruz kaldığı ortaya çıktı.

Ankette dikkat çeken bir başka nokta ise, ailelerin çocuklarının dağa çıkmasını engelleme konusunda etkili olamadıklarını belirtiliyor. Ankete kalınlara “Sizce anne babalar çocuklarının örgüte katılımını engelleyebiliyorlar mı?’ sorusu yöneltildi. Verilen cevaplar ise KCK’nın Kürt anne-babalar üzerindeki tehdit ve şiddetini başka bir boyuta taşıdı. Kürt vatandaşların yüzde 71.59’u Kürt anne babaların çocuklarının örgüte katılımını engelleyemediğini belirtti.

 

Dosya:http://91.93.103.35/icerik/111211-013130-grafik2.jpgÖrgütün yayın organlarının etkisi

Terör örgütünün yayın organlarının örgüte eleman kazandırmada büyük etkisinin olduğu da gözler önüne serildi. Ankete katılanlara “Roj ve MED TV gibi televizyonlar örgüte (PKK/KCK’ya) katılımda etkili olmaktadır” şeklindeki ifadeye ne derece katılıyorsunuz?” sorusu yöneltildi. Katılımcıların yüzde 49.45’i katıldığını dile getirirken, yüzde 34.80’ni bu görüşe katılladı. “Sizce arkadaş ve akraba çevresi desteğiyle örgüte katılımlar oluyor mu” sorusuna yüzde 61.80 evet yanıtı verirken, yüzde 23.22’si hayır cevabı verdi.

 

Kamu görevlilerinin hatası

UTSAM’ın anketinin diğer çarpıcı sonuçları ise terör sorunuyla birlikte gündeme gelen ‘zorunlu göç’, ‘kamu görevlilerinin hal ve tavırları’ ile ‘faili meçhuller’le ilgili sorulara verilen yanıtlar oldu. “Kamu görevlilerinin yaptığı hatalar (PKK’ya) örgüte katılımı artırmıştır” şeklindeki ifadeye ne derece katılıyorsunuz” sorusuna verilen cevap ise bölgedeki terör sorununun artmasına neden olan etkenleri göstermesi açısından dikkat çekici bulundu. Katılımcıların yüzde 64.61’i kamu görevlilerinin hatalarının örgüte katılımı artırdığını, yüzde 24.63’ü ise bu görüşe katılmadığını ifade etti.

 

Dosya:http://91.93.103.35/icerik/111211-013221-grafik3.jpgZorunlu göç ve faili meçhuller

 

“Zorunlu göç ve köy boşaltmalar (PKK’ya) örgüte katılımı arttırmıştır” şeklindeki ifadeye ne derece katılıyorsunuz” sorusuna katılımcıların yüzde 66.85’i katıldığı cevabını verirken, yüzde 21.51’i katılmadığını iufade etti. “Faili meçhul cinayetler (PKK’ya) örgüte katılımı arttırmıştır” şeklindeki görüşe katılanların oranı yüzde 62.68 olurken, katılmayanların oranı 24.67 çıktı. Bir başka çarpıcı gerçek ise “Bölgedeki işsizlik ve yoksulluk (PKK’ya) örgüte katılımı artırmaktadır” şeklindeki ifadeye katılanlar yüzde 52.69, katılmayanlar ise yüzde 38.97 oldu.

 

UTSAM MÜDÜRÜ ÖZVEREN

Geçmişin hataları artık yapılmıyor

TERÖR Müdürü Doç. Dr. Süleyman Özveren yaptırdıkları anketi yorumladı. “Geçmişte örgütün en önemli eleman kazanma kaynakları ‘Zorunlu göç ve köy boşaltmalar, Kamu Görevlilerinin yaptığı hatalar, Faili meçhul cinayetler’ iken bugün Türkiye demokratikleştikçe artık bu yanlışlar yapılmıyor” diyen Özveren şöyle devam etti: “Örgüt bugün eleman kazanmada aileleri tehdit ederek çocukları kaçırarak yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır. Yaptığımız araştırmada ‘Örgüte katılmadığı için kendisi veya ailesi zarar gören var mı’ sorusuna ankete katılanların yüzde 24.04’nün ‘evet’ cevabını vermesi PKK/KCK’nın eleman kazanmada şiddete başvurduğunu ortaya çıkardı.

‘Kürtler’e dikte ettiriliyor’

Araştırmada ayrıca Roj TV’nin zannedilenden çok daha fazla örgüte katılmada etkili olduğu ortaya kondu. Aslında örgütün en çok eleman temin ettiği yerlerden bir tanesi tahminlerin ötesinde avrupadır. Bu yönü ile KCK’nın Avrupa yapılanması üzerinde ısrar ile durulmalıdır. Araştırmanın Kürt kökenli vatandaşların demokratik özerklik gibi bir gündemi olmadığını gösterdi. Bu gibi taleplerin en başta Kürtlere dikte ettirilmeye çalıştığı görüldü. Demokratik Özerkliği KCK tarafından kurulan Demokratik Toplum Kongresi tarafından yapılması dikkat çekiyor.”

Dosya:http://91.93.103.35/icerik/111211-013308-grafik4.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.