Polonya, 5.9 milyar euro tazminat istiyor

Polonya, 5.9 milyar euro tazminat istiyor

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda dahil ülkenin önde gelen siyasilerin dile getirdiği tazminat talebi, ülkede kampanyaya dönüştürüldü.

Polonya'da iktidar partisi, İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazilerin ülkeye verdiği tahribat için Varşova'nın milyarlarca avro tazminat alma hakkına sahip olduğunu belirterek Almanyakarşıtı söylemini güçlendirdi.

TAZMİNAT SİZİ ÖZGÜRLEŞTİRİR

Hükümete yakın Republika TV'nin internet sitesinde, Polonya'daki Nazi toplama kampı Auschwitz'in kapısında yazan "Çalışmak sizi özgürleştirir" sloganına atfen aynı formatta "Tazminat sizi özgürleştirir" yazan montajlı bir görsele yer verildi.

Polonya, 5.9 milyar euro tazminat istiyor

"POLONYA TAZMİNATTAN VAZGEÇMEDİ"

İktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) Başkanı Jaroslaw Kaczynski’nin temmuzda yaptığı bir konuşmada, “Polonya, İkinci Dünya Savaşı tazminatlarından asla vazgeçmedi. Öyle düşünenler yanılıyor” diyerek kampanyayı başlattı.

Bu tarihten sonra sık sık gündeme gelen konu çerçevesinde hükümet yetkileri de görüş bildirdi. Almanya Hükümet Sözcüsü ise tazminat tartışmalarının yeniden canlanmasına karşın “konunun geçmişte karara bağlandığını” savundu.

5,5 MİLYON POLONYALI KATLEDİLDİ

Polonya, Alman işgali sırasında, nüfusunun beşte birine denk gelen 5,5 milyon vatandaşını kaybederken, başkent Varşova dahil birçok şehir ve kasaba yerle bir oldu. Ayrıca Almanlar, ülkenin altyapısına verdikleri zararın yanı sıra çıkardıkları madenleri de götürdü. Savaş sonrası, taraflar Sovyetler Birliği’nin tazminat alması ve bunun bir kısmını Polonya’ya ödemesi konusunda anlaştı.

Sovyetler, 1953’de Doğu Almanya’nın zayıflamasına yol açmamak için tazminat iddiasından vazgeçmeye karar verirken, dönemin Polonya hükümeti baskı altında buna uygun hareket etti. Ancak bugün kampanya yürütenler, Polonya’nın hiçbir zaman tazminat hakkından vazgeçmediğini, 1953’teki hükümetin Sovyet etkisi altında olduğunu savunuyor.

Buna karşı çıkanlar ise Polonya’nın, Soyvetlerin yıkılması ve Doğu ve Batı Almanya’nın birleşmesinin ardından bir miktar tazminat aldığını ve 2004’te AB’ye katılırken 1953 yılındaki açıklamayı tanıdığını dile getiriyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.