Potanın Perileri tarih yazmak istiyor

Potanın Perileri tarih yazmak istiyor

Potanın Perileri, tarih yazmak için sahneye çıkıyor. Avrupa Basketbol Şampiyonası Finali'nde Rusya ile karşılaşacak Periler, şampiyonluğa ulaşmak istiyor.

 

 

Hey ha hadi, Potanın Perileri!

2005'te başlayan 'Peri masalı' 2011 Avrupa Şampiyonası'nda gerçek oldu. Polonya'da tarih yazan Milli Takımımız, bugün Rusya önünde altın madalya için savaşacak. Sonuç ne olursa olsun; Türkiye onlarla gurur duyacak...

Kadın Basketbol Milli Takımımız için Avrupa serüveni aslında 2005’te başlamıştı. O yıl; ev sahibi olarak ilk kez katıldığımız Avrupa Şampiyonası’na yönelik yapılan tanıtım çalışmalarında; aynı ‘12 Dev Adam’ ismi gibi, Kadın Milli Takımımız’a da ‘Potanın Perileri’ adı verilmişti... Hatta şarkıcı Özlem Tekin de, millilerimiz adına ‘Hey ha hadi Potanın Perileri, Hey ha hadi ileri ileri’ şarkısını yazıp, seslendirmişti... İşte ‘Peri masalı’ böyle başladı... Ardından 2007 ve 2009 Avrupa Şampiyonaları’na katılan ancak sadece 9’lukla yetinen Ay-Yıldızlılar, 2011’deki turnuvada ise aynı isimleri gibi mucizevi bir sıçrama yaptı.

Dünya sıralamasında 2.

 Coach Ceyhun Yıldızoğlu önderliğindeki Potanın Perileri, inancın zaferiyle; ‘Büyük Britanya, Belarus, Karadağ’ derken, yarı finalde de son şampiyon Fransa’yı yenip adını finale yazdırdı. Tabii o ana kadar tarihinde sadece 8’liğe kadar çıkabilen Ay-Yıldızlı ekibimiz, ilk 4’de kaldığı andan itibaren de tarih yazdı. 2012 Londra Olimpiyat Oyunları elemelerine de katılma hakkı kazanan mililerin son rakibi ise; Avrupa ekolü ve FIBA sıralamasında 2. olan Rusya... Olimpiyatlarda 2 bronz, Dünya Şampiyonası’nda da 3 gümüş kazanan rakibimiz, Avrupa’da ise 2 altın, 3 gümüş ve 2 bronz madalya elde etmişti.

Grup maçında yenilmiştik

Şimdiden gümüş madalyayı garantileyen Potanın Perileri, bugün TSİ 21.30’da şampiyonluk kupasının yanı sıra 2012 Londra Oyunları’na direkt gitmek için sahaya çıkacak. Ay-Yıldızlı ekibimiz grup maçında (80-65) yenildiği Rusya’nın ne kadar iyi bir takım olduğunu biliyor. Ancak inancımız bu maçtan da galip çıkacağımızı söylüyor...

Periler son idmanı yaptı

Avrupa Şampiyonu Fransa’yı yenerek finale yükselen ve bugün Rusya ile tarihi bir maç oynayacak olan Kadın Milli Takımımız dün öğleden sonra karşılaşmanın yapılacağı Atlas Arena salonunda antrenman yaptı. Taktik çalışması yapan perilerin antrenmanını Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel de izledi. Yarı finalde ilk beşte yer alan Şaziye, Işıl, Nevin, Bahar ve Nevriye bir süre dinlenerek arkadaşlarını izlediler.

Kırılma maçı Belarus'tu

Milli Takımımız, Polonya’ya ilk 5 hedefiyle gelmişti. İlk turda A Grubu’nda yer alan Türkiye, Litvanya ve Rusya’ya yenilirken sadece gruptan çıkamayan Slovakya önünde galibiyet alabildi. Sonuç böyle olunca, Potanın Perileri, ikinci tura hiç galibiyet taşıyamadı. Bu durum ilk 5 umudumuzu azaltmıştı ancak Belarus maçı Türkiye adına şampiyonanın kırılma anıydı. Çek Cumhuriyeti yenilgisi sonrası, önce Britanya’yı (64-57) sonra da Rusya’yı yenmeyi başaran Belarus’u (65-56) mağlup eden Ay-Yıldızlılar için artık çeyrek final yolu açılmıştı. Zaten bundan sonra da Potanın Perileri’ni kimse durduramadı. Çeyrek finalde yenilgisiz lider Karadağ’ı (56-44) yıkan Periler yarı finalde de son şampiyon Fransa’yı 68-62 mağlup edip, finale kaldı.

Top çalma ve asistte iyiyiz

2011 Avrupa Şampiyonası’nda oynadığı 8 maçı geride bırakan Milli Takımımız özellikle de asist ve top çalma krallıklarında üst sıralarda yer aldı. Toplam 74 top çalan Ay-Yıldızlı ekibimiz 9.3’lük ortalamasıyla bu kategoride İspanya’nın ardından ikinci sırada yer aldı. 8 maçta 113 asist yapan Potanın Perileri bu kategoride ise, 14.1 ortalamayla Çek Cumhuriyeti (15,3), Fransa (15,0) ve İspanya’nın (14,8) ardından 4. sırada bulunuyor. Toplam sayıda 62,9’la 8., toplam ribauntta ise, 34,3’le 11. sırada yer alıyoruz.

ZAFERİN YANKILARI

Turgay Demirel (Federasyon Başkanı):

“Türk kadın basketbolu son yıllarda çok ilerledi ve özellikle kulüplerimizin yaptığı yatırımlar, altyapılara yaptığı yatırımlar, milli takımlarda yapılan yatırımlar, organizasyonların geldiği nokta bu şekilde üst düzeyde de bir başarının habercisiydi. Sonuçta Rusya gibi bir dünya devi ile Avrupa Şampiyonası’nda final oynuyor olmamız, olimpiyatlara gitmek için burada mücadele ediyor olmamız başlı başına çok önemli. Çok büyük bir başarı. Bu başarıda emeği geçenleri kutluyorum”.

Nevriye Yılmaz (Kaptan):

“Daha önce aksilikler, sakatlıklar oluyordu. Kritik maçları kaybediyorduk. Şimdi tekrar o hataları yapmadık. Tecrübe edindik ve şu an finaldeyiz. Açıkçası biz de final beklemiyorduk ama buraya gelirken, en azından olimpiyat elemesine katılıp olimpiyatlara gitmek istiyorduk. İlk hedefimiz oydu. Şimdi finale kadar gelmişken şampiyon olarak dönmek istiyoruz. İnşallah Türk halkını daha da mutlu edeceğiz”.

Cem Akdağ (Eski Kadın Milli Takım antrenrörü):

“Olayın bilfiil içinde olan biri olarak söyleyebilirim ki, federasyonunun bizlere sağladığı imkanların başka hiçbir ülkede sağlandığını zannetmiyorum. Tabii ki kulüplerin de işin içine girmiş olması çok önemli. Kaliteli transferlerle güçlenen takımlarımızın Avrupa’da ciddi mücadele içine girmeleriyle büyük tecrübeler kazandık. Sonuç olarak da kararlılıkla çıktığımız yolda neticeye ulaştık. Emeği geçen herkese teşekkürler”.

Orhun Ene (Erkek Milli Takım antrenörü):

“Millilerimiz çok büyük bir başarı elde ediyor. Açıkçası inanılmazı başarıyorlar. Türkiye Basketbol Federasyonu’nun 10 senelik projesiyle kadın basketbolu, atılan adımlarla bu noktaya geldi. 10 sene boyunca yatırım yapılan oyuncular, ülkemizin kadın basketbolunda şu an için  en yüksek noktaya getirdi”.

Ömer Onan (Fenerbahçe ve Milli Takım Oyuncusu):

“Geçen sene Erkek Milli Takımı olarak Dünya Şampiyonası’nda final oynadık. Şimdi kızlarımız Avrupa’da final oynuyor. İnşallah finali de kazanacaklardır, bundan yüzde yüz eminim. Onlarla gurur duyuyoruz, hepimiz televizyonlara kitlendik onları izliyoruz”.

Saat: 21.30

Yayın: NTV

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.