Prandelli Galatasaray’ın Başını Ağrıtacak…

Prandelli Galatasaray’ın Başını Ağrıtacak…

Galatasaray’dan tartışmalı bir şekilde ayrılan İtalyan teknik adam Cesare Prandelli ve yardımcıları alacakları için CAS'a başvurdu.

Galatasaray Spor Kulübü de yaptığı açıklamada, Prandelli ve ekibinin 4 milyon 596 bin avro alacaklarından dolayı CAS sürecinin başladığını duyurdu.

Peki, Prandelli davasında haklı mı, kazanabilecek durumda mı?

 

Anlaşılan o ki, Prandelli sarı kırmızılı ekibin başını ağrıtacak gibi…

 

 

İkinci Bir Del Bosque Vakası Mı?  

 

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz uzman hukukçu Av. Emin Özkurt şunları belirtti:

 

Galatasaray ile eski teknik direktörü Prandelli arasında bir sözleşme yapılmıştır ve yapılan bu sözleşme  çerçevesinde Prandelli ve sarı-kırmızılı kulüp 2 yıl boyunca  karşılıklı olarak bir takım taahhütler altına girmiş durumdadır. Bu taahhütlerden İtalyan hocaya düşen takımın çalıştırıcılığını yapmak, Galatasaray düşen ise teknik direktörün ücretini ödemektir.

 

Sözleşmeler taraflar açısından bağlayıcıdır, bir nevi yasa hükmündedir. Bu sözleşmeyi taraflardan hangisi ihlal ederse bir diğerine bundan doğan zararlarını karşılamak durumundadır.

 

Spor Tahkim Mahkemesi’nin (CAS), Del Bosque vs. Beşiktaş AŞ arasındaki uyuşmazlığa ilişkin vermiş olduğu karar dikkatle incelenmiş olsa bu meselenin bu noktaya getirilmemesi gerektiği çok iyi anlaşılırdı.

 

Ne yazık ki kulüplerimiz spor hukuku alanında önceki hatalarından pek ders almamış gibi görülmektedirler. Bu konuda Türk takımlarının çok acı tecrübeleri var. FIFA düzenlemeleri, İsviçre Borçlar Kanunu hükümleri ve önceki CAS Kararları apaçık ortadayken bu tür davaların neticesi de aşağı yukarı belli oluyor diyebiliriz.”

 

 

Savunma Temeli Doğru Kurulmalı!

 

Açıklamalarını sürdüren UEFA ve CAS davalarında tecrübeli avukat Emin Özkurt şunları belirtti:

 

“Spor hukuku bakımından konuyu ele aldığımızda ise, bir teknik direktörün sözleşmesini fesih etmek için onun basına yaptığı ve hakaret içermeyen, teknik yoruma ve değerlendirmeye yönelik açıklamalara dayanmak mümkün değildir. 

 

Yani Prandelli’nin “Bugün için hedef  Avrupa değil  lig“ açıklamasından dolayı sözleşmesinin fesih edilmesi haklı neden oluşturmaz ve kulübü teknik direktöre karşı olan mali sorumluluklarından kurtaracak nitelikte değerlendirilmez.

 

Daha önce FIFA ve CAS nezdinde  görülmüş dosyalar  incelendiğinde bu yaklaşımın kulübü teknik direktöre ödeme yapmaktan kurtarmayacağı kanaati ağır basmaktadır.”

 

 

Galatasaray Bu Dava Nedeniyle Yüklü Bir Tazminatla Karşı Karşıya Kalabilir ancak Prandelli Primlerden Pay Alamaz

 

Avukat Özkurt’a göre Galatasaray’ın bu dava nedeniyle yüklü bir tazminata mahkûm olabilir ancak Prandelli Galatasaray’ın bu sezon elde edebileceği Şampiyonluk gibi başarılardan prim alamaz.

 

“CAS kararını verirken haksız fesih halinde İsviçre Borçlar Kanununun ilgili maddesinde yer alan “işveren işçiyi önelsiz olarak haklı neden bulunmaksızın işten çıkarırsa, işçinin, iş ilişkisi fesih önellerine uyularak veya sözleşmenin süresinin bitimi yoluyla sona erseydi ne kazanacak idiyse onun giderimini talep hakkı mevcuttur” kuralına dayanması ihtimali kuvvetlidir.

 

Galatasaray’ın bu davada düzgün ve etkili bir savunma yapamaması durumunda, davayı kaybetmesinin ve Prandelli’ye yüklü miktarda tazminat ödemek zorunda kalmasının kuvvetli ihtimal olduğunu belirtmek gerekir.

 

Ancak, Prandelli Galatasaray’ın bu sezon elde edebileceği Şampiyonluk gibi başarılardan prim alamaz.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.