Gıdalar bahar alerjisini tetikliyor

Gıdalar bahar alerjisini tetikliyor

Polen alerjisi olan kişilerde bazı gıdaların da alerjiye neden olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Emel Kurt, alerji belirtilerinin gıda alındıktan 1 saat sonra ortaya çıktığını söyledi.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Kurt, ilkbahar mevsiminde polen alerjisi olanları uyardı. Dr. Kurt, bazı meyve, sebze, kuru yemiş ve baharatların da alerjiyi tetiklediğine dikkat çekti.

Bahar alerjisinin belirtileri

İlkbahar aylarında başlayıp yaz sonuna kadar devam edebilen bahar alerjisi hapşırık, burun akıntısı ve tıkanıklığı, gözlerde yaşarma, sulanma ve kızarıklık ile astımı düşündürebilecek nefes darlığı, öksürük hırıtı gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. Bu alerji türünün, ağaç, çimen ve yabani otlardan kaynaklandığını belirten Prof. Dr. Kurt, şöyle konuştu:

"Polenler, bazı meyve, sebze, kuru yemiş ve baharat ürünlerindeki alerjenlerin yapısına benzerlik gösterdiğinden, polene alerjisi olan kişiler, bu tür gıdaları tükettikleri sırada ve sonrasında birtakım alerjik sorunlar yaşayabilir. Bu yüzden ilkbahar ve yaz aylarındaki alerjilerin tek sorumlusu polenler olmayabilir." 

Oral alerji sendromuna yol açıyor

Prof. Dr. Emel Kurt, gıda tüketimiyle polen alerjisi olan kişilerde görülen bu duruma tıp literatüründe "oral (ağız) alerji sendromu" denildiğini abelirterek, "Genellikle gıdaların alınmasından sonra ağız, dudak veya dilde kaşıntı, uyuşma, kızarma veya şişlik gibi şikayetler sıkça görülüyor" dedi ve ekledi:

1 saat içinde ortaya çıkıyor

"Vücudun tamamında kaşıntı, döküntü, kızarıklık biçiminde seyreden daha ciddi alerjik reaksiyonlar ile bulantı, kusma, ishal şeklinde ilerleyen mide, bağırsak şikayetleri de ortaya çıkabiliyor. Gıdaların, polen alerjisi ile ilgisi bilinmediğinden kişiler çoğunlukla bu belirtilerin besin zehirlenmesi veya mikrobik mide, bağırsak şikayetleri olduğu kanaatine varabilir. Unutmamak gerekir ki zehirlenmeler sık tekrarlamaz, alerjik şikayetler ise tekrarlama eğilimi gösterir. Oral alerji sendromunda diğer ayırt edici nokta da bu şikayetlerin gıda alımından sonra dakikalar içinde başlaması ve bir saat içinde tam olarak belirmesidir."

Alerjiye neden olabilen meyve ve sebzeler

Polen alerjisi görülen kişilerde oral alerji sendromuna yol açabilen meyveler arasında şeftali, erik, armut, kiraz, incir, kayısı, nektarin, çilek, kavun, karpuz, portakal, ananas ve kivi yer alıyor. Sebzelerden ise domates, salatalık, kabak, patates, kereviz, soya, fasulye, bezelye, biber ve havucun oral alerji sendromuna neden olabileceğini hatırlatan Prof. Dr. Emel Kurt, "Bahar ve yaz döneminde bu gıdalar sık tüketildiğinden kişilerin şikayetlerine neden olan gıdayı kendisinin tespit etmesi çok zordur. Söz konusu gıdalara alerjiniz olup olmadığını tespit etmenin en iyi yolu; bir alerji uzmanı tarafından uygulanacak testleridir. Bu durumun tedavisinde soruna yol açan gıdadan uzaklaşmak zorunda kalınabilir ancak polen alerjisi olan kişilerde aşı tedavisiyle durumun düzelebileceği akıldan çıkarılmamalıdır" diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.