Prof. Dr. Orhan ÇEKER'den Siyercilere Çağrı

Prof. Dr. Orhan ÇEKER'den Siyercilere Çağrı

Prof. Dr. Orhan ÇEKER bu kez SiYERcilere Çağrıda Bulundu. "Dersleri haritalar üzerinden ve görüntülü olarak YAPIN"

SİYERcilerimizden RİCAm; özelde Peygamber'imizin hayatını geçirdiği yerleri tek tek, genelde ise İslam tarihi mekânlarını gezmek ve görüntülü kaydederek coğrafî ve tarihî tanıtımını yapmak. Dersleri haritalar üzerinden ve görüntülü olarak yapmak.

Son yıllarda benzer bazı geziler duydum ama çok yetersiz olduğunu düşünüyorum. Ben öğrenciliğimde siyer dersim çok iyi olmasına rağmen, mesela Hendek savaşını gerçek yönüyle anlayamamıştım. Medine'nin etrafına hendek kazılmış diyorlardı. Onyıllar sonra maketini görünce anladım ki doğal kale olan U şeklindeki Hârre'nin sadece ağzına hendek kazılmış. Medine bu U'nun içinde yer alıyordu zaten. Hârre dikenli taşların oluşturduğu, insanların kolay kolay giremediği yerlerdi. Yani Hârre doğal bir kale idi. U'nun ağzı hendek ile kapatılmıştı o kadar. Bu Hendek de epeyce uzundu tabii ki.

SİYERcilerimizin birlikte projeler halinde yapacakları AKADEMİK GEZİleri çok önemsiyorum. Merhum Muhammed Hamidullah'ın, 'Peygamber'imizin Şavaşları'nı yazmadan önceki gezisini hatırladım. Ne kadar hoş. Rahmetli, kitabı yazmadan önce 1920'lerde bir eşek kiralamış ve Peygamberimiz'in savaş mekânlarını tek tek gezmiş.

Adı geçen yerleri gezmiş böyle bir hocanın anlatacağı siyer dersi nasıl olur dersiniz? Hayali bile hoş değil mi? Dualarımla selam. Prof. Dr. Orhan ÇEKER

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.