Hacı adaylarına büyük kolaylık

Hacı adaylarına büyük kolaylık

Suudi yetkililer, haccı kolaylaştırmak için Mekke- Mina-Müzdelife ve Arafat arasında elektrikli tren seferlerini başlattı.

80 kilometre hız yapan 12’şer vagonlu 20 tren 500 bin kişi taşıyacak. Suudi Arabistan Enformasyon Bakanlığı, dünyanın birçok ülkesinden davet edilen gazetecilere Mekke’de haccı kolaylaştırmak için yapılan çalışmalar hakkında

bilgi verdi. Geçtiğimiz yıl deneme seferlerine başlayan elektrikli trenleri gezdiren yetkililer, saatte 72 bin kişi taşıyacak olan, 80 km hız yapabilen trenlerin, hacı adaylarına rahat nefes aldıracağını belirtti.

TOPRAĞA BASMADAN 12 DAKİKA

Trenler Mina’dan Arafat’a 12 dakika, Arafat’ tan Müzdelife’ye 7.5 dakikada ulaşabiliyor. Oluşturulan takvimlere göre yaklaşık 4milyon hacı adayı ayakları toprağa basmadan en fazla 12 dakika gibi kısa bir sürede istedikleri yere gidebilecekler. Hacıların kollarına takılacak olan barkotlu bileklikler sayesinde bir defalık ödemeler ile yolculuk yapılabilecek. Mekke’deki Hac İşleri Araştırma Merkezi’nde gazetecilere açıklamalarda bulunan Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Osman Bin Gazzaz, Mekke ve Medine’de daha iyi hizmet verebilmek amacıyla ne gibi çalışmalar yaptıklarını anlattı. Dünyanın birçok ülkesinden Müslüman araştırmacıların çalıştığımerkez, yüzlerce konuda araştırma, kamuoyu yoklamaları yapıyor ve Müslüman ülkeler ile bunları paylaşarak daha iyi şartlar oluşturmaya çalışıyor. Bu kapsamda kurulan zemzem fabrikasında 10 litre zemzembidonla 1.5 dolara satılıyor.

YOĞUNLUĞU AZALTACAK

Mekke-Mina-Müzdelife ve Arafat arasında tam kapasiteyle çalışmaya başlayan elektrikli tren, sadece hac döneminde 4 gün çalışacak. 500 bin yolcu taşıması planlanan 20 trenin her birinde 12 vagon var. Toplam maliyeti 6 milyar Riyal yani yaklaşık 3 milyar liraya tekabül eden sistem Çinli bir firmaya yaptırıldı. Trenlerin özellikle şeytan taşlama döneminde oluşacak yoğunluğu büyük oranda rahatlatması bekleniyor.
bugün

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.