Laçiner: Türkiye, savaşın içine çekilmek isteniyor

Laçiner: Türkiye, savaşın içine çekilmek isteniyor

Uluslararası İlişkiler ve Güvenlik Uzmanı Prof. Dr. Sedat Laçiner, Hatay'da meydana gelen patlama ile Türkiye'nin Suriye'deki savaşın içine çekilmek istendiğini söyledi.

 

Laçiner, "Bölgede bir büyük bir mezhep savaşı çıkarılmak arzusunda olanlar vardır." dedi.

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde meydana gelen patlamaları değerlendiren Prof. Dr. Laçiner, saldırının kimin yaptığının cevabını vermenin daha erken olduğunu belirterek, bilinen gerçeğin saldırının Türkiye'ye karşı yapıldığını söyledi. Olayı bir terör saldırısı olarak değerlendiren Laçiner, herkesi sağduyulu davranmaya çağırdı. Laçiner, "Bunlar tüm Türkiye'ye karşı yapılmış saldırılardır. Saldırının hemen ardından bir suçlu aramak içimizde suçlu aramak doğru olmaz. Bu saldırıların hemen ardından saldırıların hepimize karşı yapıldı bilincinden olarak, suçlamaları bir yana bırakıp sakin olunması gerekiyor. Özellikle Hatay'ın, Reyhanlı'nın sakin olması gerekiyor. Türkiye'nin de medya ve siyasi tarafından da alarm pozisyonuna getirilmemesi gerekiyor. Çünkü bu tür saldırıların temel amacı budur. Bir infial oluşturmak. Halkta ve karar alıcılarda yanlış kararlar almak ve reaksiyonel tepkiler vermelerini sağlamaktır. Bu ABD'deki maratondaki bombalı saldırı gibi bir terör saldırısıdır. Hiçbirşeyle izah edilmesi de mümkün değildir." şeklinde konuştu.

"İSTİHBARAT VE GÜVENLİK GÜÇLERİNE BÜYÜK GÖREVLER DÜŞÜYOR"

Türkiye'nin sınırının hemen bittiği yerde Suriye'de Irak'ta şu anda iç savaşa benzer çatışmalar yaşandığını hatırlatan Laçiner, buradaki karışıklığın Türkiye'ye sıçramamasının mümkün olmadığını söyledi. Laçiner, bölgedeki durumu özetleyerek şu uyarılarda bulundu: "Ve Ortadoğu bölgesi ister Arap Baharı deyin ister başka bişey, çok ciddi kaotik çatışmalarla dolu bir ortama girmiş durumda. Bunun Türkiye'ye sıçramaması mümkün değil. Hele hele Suriye'deki gibi 70 binden fazla insanın öldüğü bir ortamda ve çok sayıda yüzbinlerce mültecinin Türkiye'ye girdiği bir ortamda çok ciddi güvenlik zaafları ortaya çıkar. Bunu daha önce de ifade etmiştik. Buna benzer saldırı girişimi yine olmuştu. Türkiye'ye giren kişilerin kim olduğu kim olmadığını tespit edebilmek de kolay değil. Butür bir tablo karşısında istihbarata emniyete, güvenlik birimlerine çok büyük görevler düşüyor.

Buna benzer olayların olabileceğini hatta bu tür olayların sadece sınır bölgemizde değil, sınırın daha derin kısımlarında hatta büyükşehirlerde dahi olabileceğini söylemiştik. Bunu söylemek için de kain olmaya da gerek yok. Eğer Suriye'de 70 binden fazla insan öldüyse, patlayıcılar silahlar orta yerdeyse ve Türkiye'yi de suçlayan çok ciddi de bir grup var ise bunun Türkiye'ye sıçramaması zordur. Çok ciddi önlemler alınması gerektirir. Bu nedenle Reyhanlı'daki patlamaya baktığımız zaman çok büyük bir patlayıcının oraya götürüldüğünü görüyoruz. En kalabalık yerlere getirilmiş patlayıcılar. Belediye binası önüne ve kalabalık meydana. Dolayısı ile açık nerededir. Bunları da tespit etmek önümüzdeki günlerde benzeri olayların olmaması için önlemler alınması gerekiyor."

"TÜRKİYE'NİN SURİYE'YE KARŞI SAVAŞ İLAN ETMESİ İSTENİYOR"

Patlamaları Türkiye'nin Suriye'deki karışıklığın içine çekilmek istenmesi olarak yorumlayan Laçiner, başka ülkeler ve güçler kendilerindeki ateşi Türkiye'ye doğru itmeye gayreti içinde olduğunu ifade etti. Laçiner sözlerini şöyle tamamladı; "Neden yapılmıştır sorusuna baktığımız zaman, doğal şüpheli cevaplar vardır, kimin yaptığına neden yaptığına dair. Neden yapılmış olabilir. Birincisi Türkiye'nin bölgeye çekilmesi meselesidir. Suriye içi savaşına çekilmesi. Suriye'deki savaşın Türkiye'ye taşınması. Türkiye'nin Suriye'ye karşı savaş ilan etmesi. Bir savaş ortamına sürüklenmesi. Daha büyük bir cephede baktığınızda ise bölgede bir büyük bir mezhep savaşı çıkarılmak arzusunda olanlar vardır. Kendi evindeki ateşi başkasına taşıyarak söndürmeye gayret edenler de vardır. Barış süreci de bu hedefte midir diye düşündüğümüz zaman ise, Türkiye bu süreçle kendisindeki bir sorunu sınırlarının ötesine atmaya gayret ediyor. Bu aşikar. Türkiye içindeki çatışmaları sınır dışına çıkarmaya çalışıyor. Sonuç itibarı ile PKK'lılar silahları ile çekildiler, çekiliyorlar. Nereye çekiliyorlar bir başka ülkeye. Başka ülkeler ve güçler de kendilerindeki ateşi Türkiye'ye doğru itmeye gayret edebilirler. Burada böyle bir şey de olabilir. Araştırmalar devam ediyor. Şu yapmıştır bu yapmıştır demek doğru değil. Şunu bilmemiz lazım. Saldırı Türkiye'ye karşı bir terör saldırısıdır. Hepimizin kenetlenmiş vaziyette ve sakin bir şekilde bu saldırıyı karşılamamız gerekiyor."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum