Prof. Muhammed Aruçi vefat etti

Prof. Muhammed Aruçi vefat etti

İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kelam Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammed Aruçi, 57 yaşında İstanbul’da Hakk’ın rahmetine kavuştu.

Bir süredir kanser tedavisi gören Muhammed Aruçi, özellikle Balkanlar’da yaptığı ilmi ve sosyal çalışmalarla tanınıyordu.

Muhammed Aruçi’nin cenaze namazı, bugün ikindi namazını müteakiben Fatih Camii’nde kılınacak. Namazın ardında naaşı akşam saatlerinde uçakla memleketi Makedonya’ya götürülecek. Muhammed Aruçi, yarın öğleden sonra doğduğu yer olan Gostivar’ın Vrapciste köyünde Hakk’ın rahmetine uğurlanacak.

 

Muhammed Aruçi kimdir?

Makedonya’da Gostivar şehrinde 1956 yılında doğan Muhammed Aruçi, ilk eğitimini Makedonya’nın önemli âlimlerinden babası Kemal Efendi’den aldı. Aruçi, lise eğitimini Saray Bosna’daki Gazi Hüsrev Bey Medresesi’nde, üniversite eğitimini ise Mısır’ın el-Ezher Üniversitesi’nde tamamladı. Bir süre Yugoslavya’da çeşitli vazifelerde bulunan Aruçi, doktora için İstanbul’a geldi. İSAM’da uzun yıllar görev alan Muhammed Aruçi, İslam Ansiklopedisi’nin Balkan maddelerini hazırladı.

Marmara Üniversitesi, Saraybosna Üniversitesi, Priştine Üniversitesi, Sofya Üniversitesi’nde öğretim görevliliği yaptı. 2011 yılında İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kelam Anabilim Dalı’nda profesör olarak göreve başladı.

Arnavutça, Makedonca, Sırpça, Boşnakça, Bulgarca, Arapça, Türkçe ve İngilizce dillerini ana dili gibi konuşup yazan Muhammed Aruçi, Balkanlarda ilmin yayılmasına ve manevi bilincin oluşmasına yönelik önemli ilmi ve sosyal çalışmalar yaptı.

Balkanlarda birçok Kur’an kursunun, okul ve caminin yapılmasına ön ayak olan Aruçi, Arnavut ve Boşnak çocukların okuması için önemli projeleri hayata geçirdi. Sırbistan’da Müslüman kimliğin canlı tutulmasına yönelik ciddi hizmetlerde bulundu.

Birçok kaynak eserin Arnavutça, Boşnakça dillerine tercüme edilmesine, bastırılıp dağıtılmasına öncülük etti.

Evli ve 4 çocuk babası olan Aruçi, yaklaşık 1 yıldır kolon kanseri tedavisi görüyordu.

  

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.