ve Putin resmen KIRIM'da

ve Putin resmen KIRIM'da

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, İkinci Dünya Savaşı’nın sona erişinin yıldönümü nedeniyle düzenlenen törenlere katılmak üzere Mart ayında ilhak ettiği Kırım yarımadasını ziyaret ediyor

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Mart ayında ilhak ettiği Kırım yarımadasını ziyaret ediyor. Putin’in, Kırım’ın Sivastopal kentinde Rusya’nın İkinci Dünya Savaşı’nın sona erişinin yıldönümü nedeniyle düzenlenen törenlere katılması bekleniyor.
 
Bu sabah erken saatlerde Putin, Kızıl Meydan’da 11 bin Rus askerinin katılımıyla, yine İkinci Dünya Savaş’nın sona eriş yıldönümü nedeniyle düzenlenen askeri geçit törenine katıldı.
 
Bu arada, Ukrayna’nın doğusundaki Mariupol’de, Rus yanlısı milislerle ordu birlikleri çatıştı. Bugünkü çatışmaların, haftabaşındaki çarpışmalardan daha şiddetli olduğu bildirildi. Yerel kaynaklar, çatışmalarda en az iki kişinin öldüğünü bildirdi, sekiz kişinin de yaralandığı açıklandı.    
 
Öte yandan, Donetsk ve Luhansk’daki Rus yanlıları, Pazar günü referanduma gitmeye kararlı görünüyor. Referandumda bu iki kentin Ukrayna’dan ayrılıp ayrılmaması konusu sandığa taşınıyor. Rus yanlılarına Putin, referandumu erteleme çağrısında bulunmuştu.  
 
Ancak son kamuoyu yoklamaları Ukrayna’nın doğusundaki halkın %70’inin ayrılığa karşı olduğunu ortaya koydu.
 
Bölgeyle ilgili bir diğer gelişme de Rusya’nın, Ukrayna’dan tüm doğalgaz alımlarını bundan böyle peşin ödemeyle alması yolunda verdiği ültimatom oldu.
 
Rusya Enerji Bakanlığı, Ukrayna’nın 3,5 milyar dolarlık enerji faturasının son ödeme tarihini kaçırdığını bildirdi. Bunun üzerine Rusya, Ukrayna’ya 1 Haziran tarihinden itibaren peşin parayla doğalgaz satılacağını duyurdu.
 
Bu kararın AB üzerindeki olası etkileri henüz bilinmiyor. Rusya, Batı Avrupa’nın gaz ihtiyacının %30’unu karşılıyor, bu gaz sevkiyatının yarısı da Ukrayna üzerinden yapılıyor.
 
Ukrayna, Moskova’nın son fiyat artışlarını protesto amacıyla Rusya’ya borçlarını ödemeyi reddediyor.  Rusya, Ukrayna’ya sattığı gazın fiyatını iki kat artırdı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.