PYD İyice Azıttı

PYD İyice Azıttı

PKK'nın Suriye uzantısı Salih Müslim, Suriye'de otonom bir hükümet kurmak istediklerini, 2007 yılından bu yana bunu planladıklarını açıkladı.

“Suriye’de kriz bitmez. Biz geçici otonom hükümet kuracağız. 2007 yılından beri bunu planlıyoruz”

Suriye’nin Türkiye sınırında bulunan Rasulayn kasabasını ele geçiren ve buraya PKK bayrağı çeken PKK’nın Suriye kolu Demokratik Birlik partisi (PYD), “Devlet kurma niyetimiz yok” sözünden caydı. Vatan'ın haberine göre, PYD lideri Salim Müslim, dün AFP ajansına yaptığı açıklamada, Suriye’de yaşayan Kürtlerin “geçici” olarak otonom bir hükümet kurma planı olduğunu açıkladı.

‘Batı Kürdistan’

2007 yılından beri Suriye’de bir otonom hükümet kurma planlarının olduğunu kaydeden Salim, “Bize göre Suriye’deki savaş yakın bir zamanda sona ermeyecek. Bizim kendi kendini yönetebilen bir ‘Batı Kürdistan’ devleti kurmaya ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

“Batı Kürdistan” ile Suriye’nin kuzeyinde bulunan ve Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı bölgeleri kastettiğini belirten Müslim, Halep’in bir bölümü ve Haseki bölgesinin de kuracakları otonom yönetimin kontrolünde olacağını öne sürdü. Kuracakları hükümetin kesinlikle geçici olacağının altını çizen PYD lideri, “Suriye’nin geleceği konusunda tam bir anlaşmaya varıldığında kurduğumuz otonom hükümet de son bulacak” diye konuştu.

‘İç Anayasa hazırlığı’

Aynı ajansa konuşan Batı Kürdistan Yüksek Kürt Konseyi de (YKK) hükümet kurma planını doğruladı. YKK sözcüsü Şirzad İzidi, “Aynı Irak Kürtleri gibi bir hükümet kuracağız. Kuracağımız hükümet geçici olacak ve Kürt bölgesindeki seçimleri organize edecek” dedi. İzidi ayrıca Kürt grupları arasında bir iç anayasa yazma konusunda da görüş birliği olduğunu öne sürdü.

Vatan

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.