Rafsancani, Ahmedinejad’ı neden suçladı

Rafsancani, Ahmedinejad’ı neden suçladı

İran eski Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani, Ahmedinejad’ı yalancılıkla suçladı ve dini lider Hamaney’e şikayet etti.

İran’da seçimlere bir gün kala cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’a yöneltilen suçlamaların ardı arkası kesilmiyor. İran Uzmanlar Meclisi ve Düzenin Yararını Teşhis Konseyi Başkanı Haşimi Rafsancani, Ahmedinejad’ı yalancılıkla suçladı. Rafsancani, İran İslam İnkılâbı Rehberi Ali Hameney’i ülkede başkanlık seçimlerinin şeffaflık içinde gerçekleşmesinin garanti altına alınması için müdahaleye çağırdı.


Rafsancani, dini lider Ali Hamaney’e gönderdiği mesajda, “Milyonlarca İranlı geçtiğimiz hafta Ahmedinejad’ı rakibi Mir Hüseyin Musevi ile aralarında geçen münazarada attığı yalanları ve uydurmaları seyretti. Tehlikeli bir iç fitnenin çıkmasının engellenmesi için müdahale etmenizi umuyorum” dedi.


Rafsancani, Hamaney’e hitaben yazdığı mesajda, böyle bir konumda hoşgörüyü sürdürmesi durumunda bazı insanların, çevrelerin ve grupların hoşgörülü davranmayacaklarını ekledi. Mesajda Rafsancani’nin bürosunun radyo ve televizyon kurumundan münazara esnasında Ahmedinejad tarafından yöneltilen suçlamalara cevap için talepte bulunduğuna işaret edildi. Kurum ise cevap hakkını seçimlerden sonraya erteledi.


Ahmedinejad tartışmada Rafsancani’ye Musavi’yi destekleyen siyasi birliğin bir parçası olduğunu ve Cuma günü yapılacak seçimlerde kendisinin tekrar seçilmesini engellemek için çalıştığı suçlamalarını yöneltmişti.


Bu tartışmaların ardından İran’da tanınmış 14 din alimi Kum Şehrinde yayımladıkları ortak bir bildiri ile Ahmedinejad’ı eleştirdi ve bu tartışma neticesinde İran’ın imajının kötüleştiğini ifade etti. Mehr Haber ajansının yayınladığı bildirilerinde şöyle denildi; “münazarada hazır bulunmayan ve dolayısıyla da kendilerini savunma hakkı bulunmayan şahıslara suçlamalar yöneltmek din dışı bir iştir.”


Sıcak rekabet


Seçim kampanyasına Ahmedinejad ve reformcu rakipleri Mir Hüseyin Musavi, Mehdi Kerrubi ve muhafazakâr aday Muhsin Rızai arasında geçen açık, kötü münazaralar, diğer yandan da her gece rakip adayların destekçilerinin Tahran sokaklarında yaptıkları gösteriler damgasını vurdu.


Bu esnada Ahmedinejad seçim turlarını ve bu turları İran’ın ekonomik durumu hususunda kendisini yalan söylemekle suçlayan rakiplerinin töhmetlerini çürütmek için kullanmaya devam etmekte.

Ahmedinejad başkent Tahran’ın kuzeyindeki bir şehirde yaptığı konuşmasında; birkaç aydır düşmanlarının devrime karşı planlı bir psikolojik savaş yürüttüklerini bunu yapanların ümmetin hizmetçisini suçladıklarını ve yalan söylediklerini ifade etti.


Öte yandan, Musavi’nin binlerce destekçisi Tahran’da toplanarak reformcu adaylarını destekleyen pankartları havaya kaldırdı ve Ahmedinejad karşıtı sloganları tekrarladı.


Kerrubi’ye çekil çağrısı


Kerrubi, kendisinin çekilmesi ve ılımlı seçmenlerin Ahmedinejad’a karşı Musavi etrafında toplanması çağrılarını kabul etmeyerek bir basın toplantısında; “adayların sayısı ne kadar çok olursa o kadar iyidir” dedi.


Musavi’nin destekçileri Kerrubi’nin, seçim hakkı olan 46 milyon seçmen arasından 3 milyonun üzerinde oy toplayamayacağını vurguladı. Bu nedenle eski parlamento başkanına çekilmesi için baskı yaptı.


Kerrubi’nin bir müttefiği de reformcuları destekleyenlerin oylarının bölünmemesi için Kerrubi’nin sürekli bir çekilme baskısıyla karşılaşacağını söyledi.


Eleştiriler artıyor


Eski parlamento başkanı Mehdi Kerrubi de, Rafsanjani’nin yalan ve uydurma suçlamalarının ardından dün Ahmedinejad’ın dış ekonomide izlediği siyaseti eleştirdi.


Kerrubi, “Ahmedinejad’ın izlediği siyasetler hikmetten uzaktı ve ülkeye birçok sorun getirdi” diye konuştu. Kerrubi ayrıca İran el Alem televizyonuna yaptığı açıklamada, ABD başkanı Barack Obama’yı kendisinden önce gelen ve iki ülke arasında yabancılaşmayı destekleyen George Bush’tan farklı diye vasıflandırarak iktidara gelmesi durumunda Amerika ve ülkesi arasındaki güvensizlik duvarını alçaltmayı istediğini vurguladı.


Kerrubi, Ahmedinejad’ın başkanlığı döneminde ülkesinin ekonomisinde görülen ciddi sorunlardan, bunların başında enflasyonun yükselmesinin, işsizliğin artmasının geldiğinden, hükümetin yanlış ekonomi siyaseti nedeniyle bir çok ekonomik alanda zarara uğrandığından da bahsetti.


Kerrubi bir yandan nükleer hakların peşini bırakmayacağını vurgularken diğer yandan da cumhurbaşkanının hükümetinin bu dosya hakkında izlediği politikayı eleştirerek şöyle dedi; “Bu hususta ülkenin maruz kaldığı baskılar aslında Nejat’ın izlediği dış politika ve aldığı hesapsız konumlardan kaynaklanmaktadır. Bu da İran’ı hiç de ihtiyacı olmayan sorunların içine sokmuştur.”


Musavi destekçileri


Sıcak seçim kampanyaları sürerken Musavi’nin destekçilerinden 10 binlercesi de geçtiğimiz Salı günü şimdiki cumhurbaşkanının hezimete uğratılması için çağrıda bulundu. Bu çağrı, seçim için başkent Tahran’ın ortasındaki stadyumun içinde ve dışında büyük bir kalabalığın toplandığı esnada gerçekleşti.


Musavi Ahmedinedaj’ı, ekonomik istatistikler hususunda yalan söylemekle suçladı. Alman Haber Ajansı ise İslam Cumhuriyeti tarihinde 30 yıldır ilk defa bir cumhurbaşkanının bir aday tarafından yalancılıkla suçlandığına dikkat çekti. Ahmedinejad ise Musavi’nin enflasyonun yükselmesi, işsizlik ve durgunluk söz konusu olduğu yönündeki eleştirilerini reddetti ve “bunlar İran Merkez Bankası ile sayım kurulunun hazırladığı sayımlardır” diyerek aksini ispat eden belgeler sundu.


Merkez’in sunduğu en yeni rapora göre 2008 yılı Mart ayından 2009 yılının Mart ayına kadar İran’da enflasyon oranı %25.4’e ulaşmıştır. Cumhurbaşkanı ise geçtiğimiz mart ayından bu yana enflasyonun %15’e düştüğünde ısrar etmektedir.


Suriye’de seçim merkezleri kurulacak


İran diplomatik kaynaklarına göre Suriye’nin bazı bölgelerinde, orada ikamet eden İranlı seçmenlere ya da Suriye’yi ziyaret etmeye giden İranlılara hizmet için 7 seçim merkezi kurulacak.


Kaynaklara göre Suriye’de ikamet eden İranlıların sayısı 10 ila 12 bin arasında. Her hafta Suriye’yi ziyaret eden İranlıların sayısı ise 6000’i bulmakta. Bunların bazıları Şiilere göre kutsal sayılan yerleri ziyaret için ülkeye giderken, bazıları ticaret, bazıları da akrabaları ziyaret için bu ülkeye gitmekte.


Asıl rekabet Ahmedinejad ve Musavi arasında


İran’da yarın gerçekleşecek olan seçimlerde Ahmedinejad, Musavi, Kerrubi ve Muhsin Rızai arasında bir rekabet yaşanacak. Anketler gerçek rekabetin şu anki cumhurbaşkanı ile Musavi arasında olduğuna işaret ediyor. Bu ayın 19’unda ikisinin yeni bir turlamaya gidecekleri tahmin edililiyor.


Musavi’nin kampanyası, geçtiğimiz hafta Ahmedinejad ile girdiği sıcak televizyon tartışmasının ardından oylamadan az bir zaman önce güçlü bir ivme kazandı. Buna karşın analistler, 2005 yılında Ahmedinejad’ın hiç umulmayan bir şekilde başkanlığı kazanmasında olduğu gibi seçim sonuçlarının tahmin edilmesi hususunda uyarıda bulundu.


Harcamalarda israfa giderek enflasyonu körüklediği ve petrol gelirlerini boşa harcadığı yönünde izlediği siyaset dolayısıyla birçok eleştirilere maruz kalsa da Ahmedinejad hala Hameney’in desteğini görmekte. Böylece milyonlarca gönüllüden oluşan Besic’in desteğini toplaması da mümkün.

Etiketler :