'Rapor geçersiz, ifadeye gidin'

'Rapor geçersiz, ifadeye gidin'

Eskişehir'de ele geçirilen Balyoz Darbe Planı belgeleriyle ilgili ifadeye çağrılınca GATA'dan rapor alan generaller, Genelkurmay Başkanlığı'na takıldı

Harp Akademileri Komutanı Org. Bilgin Balanlı'nın da aralarında bulunduğu generallerin rapor aldığı gazetelere yansıyınca Genelkurmay, sabah saatlerinde raporları iptal edip, "İfadeye gidin" emri verdi. İstanbul'a gönderilen 7 general ve 1 albay savcı Hüseyin Ayar'a ifade verdi. Talimata uymayan tek isim Harp Akademileri Komutanı Org. Balanlı oldu. Balyoz'da suçlanan en üst rütbeli muvazzaf olan Balanlı GATA raporunu avukatıyla savcıya gönderdi. İfadeye çağrılan subaylardan Balanlı ve 3 subayın daha sonra ifade vereceği öğrenildi.

Hava İstihbaratçı emekli Albay Hakan Büyük'ün Eskişehir'deki evinde yapılan aramalarda ele geçirilen Balyoz belgeleriyle ilgili soruşturma büyüyor. İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Ayar tarafından yürütülen soruşturma kapsamında bugüne kadar 6 subay tutuklanmıştı. Dün ise muvazzaf 7 general ve 1 albay ifadeye geldi. Generallerin sağlık raporları bulunmasına rağmen Genelkurmay Başkanlığı'nın talimatıyla ifadeye geldikleri öğrenildi. Generallerin GATA'dan rapor aldıkları gazetelere yansıyınca, Genelkurmay Başkanlığı'nın dün sabah, raporları yok sayarak generallere "İfadeye gidin" emri verdiği öğrenildi. Genelkurmay'ın talimatına rağmen, şüpheli generallerden Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı ise avukatı aracılığı ile savcıya GATA raporu sundu.

7 GENERAL 1 ALBAY İFADE VERDİ

Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne saat 14:00 sularında gelen generallerin ifadesi akşam saatlerine kadar sürdü. Korgeneral Turgut Atman, Tümgeneral Beyazıt Karataş, Tümgeneral Nedim Güngör Kurutaş, Tümgeneral Bülent Kocababuç, Tuğgeneral Mehmet Eldem, Tuğgeneral Erhan Pamuk, Tümamiral Sinan Ertuğrul ve Albay Mehmet Örgen hakim ve savcıların kullandığı kapıdan adliyeye alındı. Savcılığa avukatı aracılığı ile rapor gönderen Orgeneral Bilgin Balanlı ve ifadeye çağrılan diğer üç subayın önümüzdeki günlerde adliyeye gelmesi bekleniyor.

ÖZEL UÇAKLA İFADEYE...

Efe ve Denizkurdu Tatbikatları'nın generallerin ifadeye çağrıldığı için iptal edildiği yönündeki haberler hem Başbakan Erdoğan hem de Genelkurmay Başkanlığı tarafından yalanlanırken, muvazzaf subayların ifadeye gelmemek için GATA'dan rapor aldıkları ortaya çıkmıştı. Gelişme dün gazetelere yansıyınca, Genelkurmay Başkanlığı'nın sabah saatlerinde devreye girdiği öğrenildi. GATA'dan alınan söz konusu raporları iptal eden Genelkurmay'ın Balyoz şüphelisi generallere "İfadeye vermeye gidin" talimatı verdiği belirtildi. İstanbul'a gönderilen generaller soruşturmayı yürüten Savcı Hüseyin Ayar'ın huzuruna çıktı. Ankara'da görevli bulunan generalleri özel uçakla İstanbul'a gönderildiği öğrenildi.

ORGENERAL BALANLI RAPOR SUNDU

Şimdiye kadar Ergenekon ve Balyoz davalarında suçlanan muvazzaflar arasında en üst rütbeye sahip olan Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı'nın avukatı Şeref Dede müvekkilinin savcılığa GATA'dan aldığı sağlık raporunu sunduğunu açıkladı.

BALANLI'NIN ADI DA BELGELERDE

Emekli Albay Hakan Büyük'ün Eskişehir'deki evinde bulunan dijital belgelerin 'BİLGİN' isimli kullanıcı tarafından 19 Şubat 2003'te oluşturulduğu ve aynı kullanıcı tarafından 20 Şubat 2003'te son kez kaydedildiği, şirket isminin Bilgin&İffet Balabanlı olduğu tespit edilmişti.

'ORAJ' PLANIYLA SUÇLANIYOR

Bilgin Balabanlı'nın 03 Mart 2003 tarihli sözlü emri doğrultusunda, Oraj Hava Harekat Planının uygulanamaması veya başarısız olması durumunda uygulanacak tedbirleri içeren planlarının oluşturmaya başlandığı, Oraj Harekat Planının uygulanamaması veya başarısızlıkla sonuçlanması durumunda, yeniden yapılanma, yeni plan hazırlama, muhtemel soruşturmaları boşa çıkarmak için soruşturma komisyonlarında yer alma ve kamufle olup planı engelleyenlerin yanında gözükme, planın gizliliğini koruması durumunda ise planı tekrar hayata geçirme ve plana muhalif olanları tasfiye etme gibi stratejilerin belirlendiği ortaya çıktı. Emniyete gelen bir ihbar doğrultusunda Emekli Albay Hakan Büyük'ün evinde arama yapılmış, evde Balyoz Darbe Planı'nın gerçek olmadığına dair iddiaları çürüten belgeler ele geçirilmişti.

KURMAY ALBAY TUTUKLANDI

Bu arada Balyoz sorguları devam ederken Amirallere Suikast soruşturması kapsamında ifadesi alınan Deniz Kurmay Albay Ümit Metin tutuklanması istemiyle mahkemeye sevk edildi. Metin tutuklandı.

 

Bilvanis Hava Harekatı da sorulacak

Emekli Albay Hakan Büyük'ün Eskişehir'deki evinde Bilvanis Çiftliğiyle ilgili Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde 9 yıldır izleme ve fişleme faaliyetlerinin yer aldığı belgeler ele geçirilmişti. Belgeler 2003'te başlayan yasadışı izleme faaliyetlerinde her havalanması on binlerce liraya mal olan RF-4 keşif jetleri kullanıldığını gözler önüne serdi. Bölgelere göre oönemin 1. Hava Kuvvet Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı da 2006-2009 döneminde Bilvanis operasyonunu çiftlikteki fidanlar ve yetiştirilen ürünler kadar fişledi. Balanlı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na emir verildiği taktirde yakın takibe aldığı çiftliğe havadan operasyon yapılabileceğini yazdı. Balanlı'ya ifadeye gelmesi durumunda Balyoz planıyla ilgili dökümanların yanısıra Bilvanis belgeleri de sorulacak.

 

Belgede ıslak imzası bulunuyor

Tümgeneral Bülent Kocababuç'un ismi Albay Hakan Büyük'ün evinde ele geçirilen belgelerde yer alıyor. Hava Harp Akademisi Komutanı olan Kocababuç'un 113. Filoda Üst Harekat Komutanı Kurmay Albay olduğu dönemde Eskişehir'de bulanan Bilvanis Çiftliğinin hava fotoğraflarının çekilmesi talimatını verdiği belirtiliyor. 113. Filo'daki keşif uçakları tarafından Bilvanis'in 2006'da çekilen fotoğrafları ile 2005'teki görüntülerinin karşılaştırıldığı çalışmaya yer verilen belgede 3 subayın ismi bulunuyor. 'Kişiye özel, gizli' damgalı belgenin 'Müsaade eden' bölümünde Üs Harekât Komutanı Kurmay Albay Bülent Kocababuç'un ıslak imzası yer alıyor. 'Kaleme alanın ismi' bölümünde ise HAFOK Kıta Komutanı Hava İstihbarat Yüzbaşı Mustafa Sümer, 'Koordinasyon sorumlusu' bölümünde ise 113. Filo Komutanı Vekili Binbaşı Yaşar Kadıoğlu'nun imzaları görülüyor.

yenişafak

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.