Referandum Ne Zaman?

Referandum Ne Zaman?

Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, anayasa değişiklik paketiyle ilgili referandumun Temmuz ayının ortalarını bulabileceğini söyledi.

Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, anayasa değişiklik paketiyle ilgili referandumun Temmuz ayının ortalarını bulabileceğini söyledi. Komisyon çalışmalarının iyi geçtiğini belirten Kuzu, "Genel kurulda talepler olursa onları da yerine getirmeye çalışacağız. Neticede oranın belirli bir çalışma takvimi var, çalışma prosedürü var. Onun dışına çıkacaklarını zannetmiyorum. Çıkarlarsa kendileri kaybederler. Çünkü bu paketi toplum istiyor." dedi.

 

Üsküdar Belediyesi'ne bağlı Toplumsal Gelişim Merkezi (TOGEM) öncülüğünde başlatılan 'Okulun için dilek tut' kampanyasının tanıtım programına katılan Burhan Kuzu, basın mensuplarının anayasa değişikliğiyle ilgili sorularını cevapladı. Komisyon çalışmalarının iyi geçtiğini kaydeden Kuzu, "Komisyon çalışmaları güzel geçti, Muhalefet partilerinden katkıda bulunanlar oldu, bulunmayanlar oldu. Kavgasız gürültüsüz bir şekilde tamamladık. Genel kurulda talepler olursa onları da yerine getirmeye çalışacağız. Neticede oranın belirli bir çalışma takvimi var, çalışma prosedürü var. Onun dışına çıkacaklarını zannetmiyorum. Çıkarlarsa kendileri kaybederler. Çünkü bu paketi toplum istiyor. Geldiğimiz her yerde bunu görüyoruz. Muhalefet partilerinin tabanı da bundan yana. Sanırım problem çıkmaz, bunu göze almaları lazım." şeklinde konuştu.

CHP'nin anayasa değişikliğiyle ilgili tavrı sorulan Kuzu, "CHP'nin ne dediği belli değil. 'Bu paketi açmayız dediler' ondan önce 'bu Meclis anayasa değiştiremez' dediler. Sonra ciddi olduğunu anlayınca komisyonda katkıda bulunmaya çalıştılar. Biz de buna mümkün olduğu kadar olumlu yaklaştık. Sonradan 3 madde dediği bu başlıklar, yan maddelerle beraber 11 maddeye tekabül ediyor. Bir siyasi parti her şeye taraftar olmayabilir. Ama burada yöntem önemli. Kalan maddelere 'evet' oyu verdikten sonra bu bölüm için en azından referandum sürecine müsaade edilip 'bu Anayasa Mahkemesi önünde kesilmesin bu işin sahibi millettir o karar versin' derse bu olabilir. Ama pek öyle demiyor. Başbakanımız Amerika'dan dönüp gelelim dediğinde gördüğüz gibi bu sefer 'paketten çıkaralım 24. döneme kalsın' demeye başladılar. O zaman bu zikzaklar tutarsızlığı gösteriyor. Her siyasi partinin her maddeye 'evet' demesini bekleyemeyiz. Bunu oturup konuşmamız lazım, ama konuşacak zemin pek gözükmüyor, sürekli formül değişiyor. Acaba zaman kaybettirmeye dönük bir çalışma mı? diye düşünüyorsunuz." ifadelerini kullandı.

Paketin referanduma götürülmesinin Temmuz ortalarını bulabileceğini ifade eden Kuzu, "Referanduma zorunlu gidiyoruz. Referandum demokraside bir çıkış yoludur. '13 maddeyi paketten çıkaralım' diyorlar. Paket üzerinde anlaşma sağlanırsa referandum ortadan kalkar. Referandum zorunlu gözüküyor." diye konuştu.

 

Etiketler :