Reina’da yargıya rüşvet alemi

Reina’da yargıya rüşvet alemi

Yargıyı sarsan "şok" rüşvet operasyonunda önemli ayrıntılar gün ışığına çıkıyor.

Sosyetenin uğrak gece kulübü Reina'nın sahibi Mehmet Koçarslan, Yargıtay'da temyiz davası görülen İstanbul Boğazı'ndaki ihtilaflı bir arazi için iki tetkik hâkime Reina'da özel eğlence düzenlemiş. Hakimler eğlence için İstanbul'a özel uçakla getirtilmiş.

Yargıtay'a temyiz edilen 30 ayrı dava dosyasında "rüşvet ve dolandırıcılık" iddiasıyla başlatılan soruşturmada bazı hâkimlere İstanbul sosyetesinin uğrak yeri olan Reina'da özel eğlence düzenlendiği öne sürüldü.

Hakkında yakalama kararı çıkartılan ünlü gece kulübü Reina'nın sahibi Mehmet Koçarslan'ın Yargıtay'da temyiz davası görülen İstanbul Boğazı'ndaki ihtilaflı bir arazi için iki tetkik hakimi ile bir yazı işleri müdürünü uçakla İstanbul'a getirip Reina'da ağırlaması gizli kamera çekimleriyle kayda alındı.

Emekli Yargıtay 12. Hukuk Dairesi Onursal Başkanı Mustafa Oskay'ın ise temyiz edilen davaların lehte sonuçlanması için dosyaları inceleyen Yargıtay'daki tetkik hakimlere, Yargıtay üyeliği gibi çeşitli vaadlerde bulunduğu iddia edildi.

"Faili firar" olarak aranıyor

Son yılların en kapsamlı rüşvet operasyonunda 13 avukatın da aralarında bulunduğu 26 kişi gözaltına alındı. Haklarında yakalama kararı bulunan Reina'nın sahibi Mehmet Koçarslan'ın da aralarında bulunduğu 8 kişi ise henüz yakalanmadı. Polis, 8 şüpheliyi "faili firar" olarak arıyor. Bilgisine başvurulması için davet yollanan İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş ise dün yurtdışından Türkiye'ye dönerek Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde ifade verdi.

Yargıtay odaklı rüşvet soruşturmasının yaklaşık 30 ayrı dava dosyasını kapsadığı öğrenildi. Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nın koordinesinde yapılan teknik takip destekli planlı çalışmada ciddi "delillere" ulaşıldı. Polisin, mahkemeden aldığı "gizli izleme" kararı ile yargıdaki rüşvet çarkını saniye saniye kayda aldığı da iddialar arasında.

‘Her şey dahil’ eğlence

İstanbul Dünya Ticaret Merkezi (İDTM) ile CNR Fuarcılık arasındaki fuar salonların tahliyesi konusundaki davada iki ayrı rüşvet skandalı gündeme geldi. Operasyonda sadece rüşvet verilmediği, bazı tetkik hakimlerine İstanbul'un ünlü gece kulüplerinde alem yaptırıldığı da ileri sürüldü.

Dosyadaki iddialar göre, İstanbul Boğazı'ndaki ihtilaflı bir arazi nedeniyle dava açıldı. Mahkemenin verdiği karar Yargıtay'da temyiz edildi. Bu süreçte Reina'nın sahibi Mehmet Koçarslan'ın ihtilaflı arazi için Yargıtay'da görevli iki tetkik hakimi ile bir yazı işleri müdürünü Reina'da ağırladığı tespit edildi. Koçarslan'ın üç misafirinin uçak ve konaklama giderlerini de karşıladığı soruşturma dosyasına girdi.

Yargıtay üyeliği vaad edilmiş

Yargıtay'da temyizi görülen davalar hakkında ön rapor hazırlayan tetkik hakimlerinin etki altına alınması için sadece rüşvet verilmediği belirlendi. Gözaltındaki Yargıtay 12. Hukuk Dairesi eski Başkanı Mustafa Oskay'ın davalara etki edebilmek amacıyla tetkik hakimlere çeşitli vaadlerde bulunduğu iddia edildi. İstanbul Dünya Ticaret Merkezi ile CNR fuarcılık arasındaki ihtilaflı konuda ise İDTM avukatlarının irtibat noktasının yine Mustafa Oskay olduğu öne sürüldü. Mustafa Oskay'ın emekli olduktan sonra Yargıtay'daki dosyalara etki girişimi nedeniyle gözaltına alındığı bildirildi. Temyiz davalarının lehe sonuçlanması için tetkik hakimlerine Yargıtay üyeliği gibi vaadlerde bulunulduğu anlaşıldı.

Yargıya rüşvet soruşturmasında avukat Necdet O.'nun ise "maestro" gibi önemli rol oynadığı öne sürüldü. Soruşturmada Yargıtay'da temyiz davası görülen çok sayıda kişinin Necdet O. aracılığıyla davalara etkide bulunmaya çalıştığı iddia edildi. 

 

Yalçıntaş Türkiye'ye döndü

Rüşvet operasyonu kapsamında bilgisine başvurulacak isimler arasında bulunan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş ABD'deki programını yarıda keserek dün Türkiye'ye döndü. Yalçıntaş, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne getirilerek soruşturmayı yürüten Özel Yetkili Cumhuriyet Savcıları Hüseyin Görüşen ve Mehmet Tamöz'e ifade verdi. Soruşturmada 8 kişinin daha gözaltına alınacağı, gözaltı sayısının böylece 34'ü bulacağı öğrenildi.

Sağlık kontrolü bayılttı

Ankara Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde gözaltında bulunan ve aralarında Yargıtay eski Daire Başkanı, yargıtay çalışanları, avukat ve Dünya Ticaret Merkezi çalışanlarının da yer aldığı 26 kişi için ek gözaltı süresi alındı. Zanlılar dün sabah Gazi Devlet Hastanesi'nde sağlık kontrolünde geçirildiler. Kontrol esnasında bir zanlı ise fenalaşarak Ankara Numune Hastanesi'ne kaldırıldı. Adı açıklanmayan şüphelinin stres nedeniyle fenalaştığı ve sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi. Diğer zanlılar ise Ankara Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne getirilerek ifadeleri alındı. Yetkililer soruşturma ile ilgili 8 kişinin arandığını belirtti. BUGÜN

Etiketler :