Rıdvan Tanju'yu dinletti mi?

Rıdvan Tanju'yu dinletti mi?

Yasadışı dinleme yapan çeteye yönelik operasyonda, bir GSM şirketinin yöneticileri, eski polisler ve işadamlarının yanı sıra Rıdvan ve bir spor yazarının da aralarında bulunduğu 26 kişi gözaltında...

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, yasadışı dinleme iddiasıyla 100'ün üzerinde şikâyet alınca harekete geçti. Polis, yaklaşık iki yıl detaylı bir soruşturma yürüttü ve dün sabah saat 07.00'de operasyon için düğmeye bastı. 4 ayrı ilde eşzamanlı baskınlar düzenlendi. Aralarında A.D., A.K. ve E.G.'nin de bulunduğu 5 ünlü işadamı, bir GSM şirketinin üst düzey 2 yöneticisi ve bir çalışanı, Fenerbahçeli eski milli futbolcu Rıdvan Dilmen, spor yazarı N.Y. ve 6 eski polis gözaltına alındı. Diğer şüphelilerle birlikte gözaltı sayısı 26'ya yükseldi.

"RIDVAN, TANJU'YU DİNLETTİ" İDDİASI

Gözaltındaki işadamlarının, telekulak çetesi aracılığı ile başka işadamlarını dinletip, geriye dönük cep telefonu mesaj ve konuşma dökümlerini elde ederek şantaj yoluyla menfaat sağladığı iddia edildi. Dilmen'in ise kız arkadaşıyla ilişkisine müdahale ettiği gerekçesiyle eski milli futbolcu Tanju Çolak'ı dinlettiği, çeteden eşi ve kız arkadaşının da bulunduğu çok sayıda kişinin telefon dökümlerini aldığı öne sürüldü. Dilmen'in mail adresinde yaklaşık 100 ayrı telefona ait görüşme tutanaklarının bulunduğu öğrenildi. Çetenin liderliğini yapan emekli polis M.Y.'nin bir güvenlik şirketi üzerinden yaptığı iddia edilen dinlemelerde, Dilmen'i "Pele", kız arkadaşını ise "Maradona" adıyla şifrelediği ileri sürüldü. Çetenin güvenlik şirketi üzerinden dedektiflik hizmeti verdiği, 5 işadamının sevgililerini takip ettiği belirtildi.

İŞTE DİNLEMENİN TARİFESİ

Çetenin bu dinleme ve takibi, yöneticileri gözaltına alınan GSM operatörü üzerinden yaptığı belirlendi. Mağdurların mesajlaşmalarının, konuşmalarının, 'baz istasyonu takipleri' ile hangi saatte nerede olduklarının ve hangi numarayla konuştuklarının saptandığı öğrenildi. Çetenin, ünlü isimler için yaptığı dinleme ve takip için özel bir fiyat tarifesi oluşturduğu, "1 ay ile 3 ay arası dinleme ve takibin 3-5 bin dolar; 3 ay ile 6 ay arası dinleme ve takibin 5-15 bin dolar" olduğu ifade edildi.

Tanju, Rıdvan'dan şikâyetçi olmadı

Gözaltıların tamamlanmasının ardından, polis Tanju Çolak'ı arayarak emniyete çağırdı. Sabah saat 09.30 sıralarında emniyet binasına gelen Çolak, polisin kendisine gösterdiği dinleme kayıtlarını okuyup iddialarla ilgili bilgi edindi. Telefon konuşma dökümlerini okuyunca şaşkınlığını gizlemeyen Çolak, emniyetten ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı. Tanju Çolak, "Telefonlarımı dinlemişler. Mağdurum. 'Şikâyetçi misiniz?' dediler. Şikâyetçi oldum. Bu olay futbolla, şikeyle alakalı değil. Gizlilik kararı var, konuşamıyorum" dedi. Çolak, "Rıdvan'dan şikâyetçi oldunuz mu?" sorusuna, "Rıdvan benim arkadaşım. Ondan şikâyetçi olmadım. Buraya geldiğimde Rıdvan'ın olduğunu bilmiyordum. Öğrenince Rıdvan'a avukatımı verdim" cevabını verdi.

TURKCELL'DEN AÇIKLAMA

Türkcell'den konuya ilişkin yapılan açaklamada ise şirketin bir kaç çalışanı ile ilgili adli soruşturma başlatıldığı belirtilerek şöyle denildi: "Konunun şirketimizle ilgili olmadığı belirtilmiş, ancak şahısların işyerlerindeki çalışma ortamlarında bilgi toplama amaçlı arama yapılmıştır. Hazırlık soruşturması gizli yürütüldüğünden şirketimize şu aşamada konuyla ilgili bilgi verilmemiştir."

Çapkın: Gözaltılar artabilir

Operasyonla ilgili olarak gazetecilerin sorularını yanıtlayan İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ise, "Tahkikat sürüyor. Çok sık yaptığımız planlı operasyonlardan biri. Gözaltındakilerden bir kısmı toplumun yakından tanıdığı kişiler. Suçla ilgili detaylara girmemiz doğru değil. Yeni gözaltılar olabilir" dedi. Operasyon kapsamında eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı ve polis başmüfettişi Cengiz Pınarbaşı'nın evinde arama yapıldığı, ancak Pınarbaşı'nın gözaltına alınmadığı öğrenildi.

Baz takibi nedir?

Bir cep telefonu diğer telefonlarla olan iletişimini kapsama alanı içinde olduğu en yakın baz istasyonu yoluyla sağlıyor. Cep telefonu bir güzergâh üzerinde ilerlerken, istikameti yönünde baz istasyonu değiştiriyor. Böylelikle "baz takibi" yapılan bir cep telefonunun sahibinin hangi saatte, nerede bulunduğu anlaşılabiliyor. Son olarak Münevver Karabulut cinayetini soruşturan polis; Cem Garipoğlu, babası Nida Garipoğlu, amcası Hayyam Garipoğlu ile kaçışta parmağı bulunan tüm kişilerin hangi saatte, nerede bulunduklarını baz istasyonu kayıtlarından anlamıştı. Baz kayıtları, Telekomünikasyon İdaresi Başkanlığı'ndan ancak mahkeme kararıyla alınabiliyor. SABAH

Etiketler :