Roche: Türkiye'nin üyeliğini destekliyoruz

Roche: Türkiye'nin üyeliğini destekliyoruz

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'nin AB'ye yük olmayacağını aksine AB'nin üzerinden yük alacağını hatırlatırken, İrlanda AB işlerinden sorumlu bakan Dick Roche, Türkiye'nin AB üyelik sürecini desteklerini söyledi.

Bağış, resmi ziyaret amacıyla bulunduğu İrlanda'da AB işlerinden sorumlu bakan Dick Roche ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, İrlanda'da yaptıkları görüşmelerin çok olumlu geçtiğini, Türkiye'nin İrlanda'nın AB sürecine verdiği desteği memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Türkiye'nin AB'ye uyum sürecinde büyük aşamalar kaydettiğini belirten Bağış, İrlanda'nın Türkiye'nin AB üyeliğine destek konusunda sesini yükseltmesinin önemli olduğunu ifade etti.

Bağış, Türkiye ile İrlanda arasındaki ticari potansiyelin değerlendirilmesi gerektiğini, İrlanda'nın sağladığı vize kolaylığının daha çok öğrencinin İrlanda'ya eğitim için gelmesini sağladığını, benzer bir kolaylığın işadamları için de sağlanmasını iyi olacağını, İrlanda'dan Türkiye'ye daha fazla turist gelmesini arzu ettiklerini bildirdi.

Kıbrıs sorununa da değinen Bağış, İrlanda'nın deneyimli bir ada ülkesi olarak Kıbrıs'ın sorunlarının çözümünde iyi bir ilham kaynağı olabileceğini ifade etti. Bağış, Kıbrıs sorununun çözümünde AB'nin daha adil davranmasını istedi.

Bağış, Türkiye'nin AB üyeliğinin, AB'nin çıkarına olacağını kaydederek, ''Türkiye AB'ye yük olmayacak; aksine AB'nin üzerinden yük alacak'' ifadesini kullandı.



-ROCHE-



Roche da açıklamasında, iki ülke arasında yapılan karşılıklı ziyaretlerin ivme kazanmasının önemli olduğunu, Türkiye'deki reform sürecinin memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, ''Türkiye'nin AB üyelik sürecini destekliyoruz'' dedi.

AB Komisyonunun Türkiye ile ilgili son ilerleme raporunun çok olumlu olduğunu kaydeden Roche, Türkiye'nin AB sürecindeki sorunlarının kararlılık ve diyalogla çözümlenebileceğine inandığını ifade etti.



-''MORALİNİZİ BOZMAYIN''-



İrlandalı bir gazetecinin, Bakan Roche'a yönelik olarak, İrlanda ekonomisinin oldukça kötü bir durumda olduğunu anımsatarak, ''böyle bir dönemde İrlanda'nın Türkiye'ye tavsiyelerde bulunacak durumda olup olmadığını'' sorması üzerine, Roche, ''Türkiye'ye tavsiyede bulunmak için değil, Türkiye'ye destek olmak için buradayız'' karşılığını verdi.

Bağış da aynı soruya karşılık, ''Biz buraya tavsiye almak ya da vermek için gelmedik ama bununla birlikte dostlar birbirlerine tavsiyelerde de bulunabilir, ama İrlanda halkına şunu söyleyebilirim, mevcut ekonomik durum moralinizi bozmasın, Türkiye'nin İrlanda'nın şu an içinde bulunduğu durumdan daha zor zamanları oldu. Biz de sizin gibi bazı adımlar atık. Şu anda Avrupa'nın, ekonomisi en hızlı büyüyen ülkesiyiz'' diye konuştu.

Bakan Bağış, ''AB konusunda elbette tavsiyeye de ihtiyacımız var, çünkü İrlanda bu yoldan geçti'' dedi. ''İrlanda, bazı sorunların çözümünde de tecrübeli bir ülke'' ifadesini kullanan Bağış, bu ülkenin, Kıbrıs sorununun çözümü için ilham kaynağı olabileceğini ifade etti.

 

Etiketler :