Ruhani Zeytin Dalı'nı bitirme çağrısı yaptı

Ruhani Zeytin Dalı'nı bitirme çağrısı yaptı

Türkiye'nin Afrin'de terör örgütü PYD/PKK teröristlerine karşı yaptığı Zeytin Dalı Harekâtı'nı değerlendiren İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, 'İsteğimiz bu operasyonun bir an önce son bulmasıdır'dedi.

Suriye'de devam eden Zeytin Dalı Harekatı PYD/PKK'lı teröristleri bitirmeye doğru götürüyor. Köyler ve dağları teker teker alan TSK,ÖSO birlikleri şehirlere ve merkezlere doğru ilerleyişini sürdürüyor.

Bu sistemli operasyon ilmek ilmek dokunurken, dünya devletleri de pür dikkat kesilmiş, Afrin'deki gelişmeleri takip etmekte. Onlardan biri de yanı başımızdaki İran. İranCumhurbaşkanı Hasan Ruhani Harekattan duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

 

Ruhani Zeytin Dalı'nı bitirme çağrısı yaptı

 

"KABUL ETMEYİZ"

Yerli ve yabancı gazetecilerin katıldığı basın toplantısında konuşan Ruhani, Afrin harekâtına ilişkin sorulan soruya,  "Her ülke karşı ülke devletinin izni olmadan başkasının topraklarına girerse biz prensip olarak bunu kabul etmeyiz " dedi ve şöyle konuştu:

Ruhani "Bölge konularında Rusya ve Türkiye'yle çok iyi ilişkilerimiz var. Fakat bir ordunun başka bir ülkenin topraklarına girmesi, karşı ülke devletinin izni ve halkının isteği ile yapılması bizim ilkesel tutumumuzdur. Eğer bir halk istemiyorsa ve devleti de izin vermiyorsa biz prensip olarak bunu doğru bulmayız." dedi.

"OPERASYON SON BULSUN"

Afrin'de gerçekleştirilen oeprasyonda Suriye'nin rızası bulunmadığına dikkat çeken Ruhani, "İsteğimiz bu operasyonun bir an önce son bulmasıdır, çünkü burada hem Türk kardeşlerimiz hayatını kaybetmiş oluyor, hem karşı taraftan ve Kürtlerden ölenler oluyor." diyerek harekatın sona erdirilmesi gerektiğini belirtti.

OPERASYONUN FAYDASI OLMAYACAK

Ruhani konuşmasında Zeytin Dalı Harekatı'nın bir işe yaramayacağını, aksine ortamı daha da gereceğini belirtirken, bu durumun bir an önce halledilerek bölgedeki sükunetin sağlanması gerektiğini belirtti.

Suriye'de ABD varlığı bulunmasına da değinen İranlı Cumhurbaşkanı "Suriye'de ABD'nin varlığını da kınıyoruz; elbette, ABD'nin bölgede farklı hedefleri var ve Suriye'yi bölmeye çalışıyor." dedi.

İLİŞKİLER İYİ DÜZEYDE DEVAM EDECEK

Ruhani, Suriye sorunun çözümüne yönelik son aylarda İran-Türkiye-Rusya arasında çok iyi ilişkilerin kurulduğunu da söyledi ve ilişkilerin bu düzeyde devam edeceğinin sinyallerini verdi.

Ruhani, "İran olarak Suriye ve bölge sorunlarının çözümü için üç ülkenin işbirliğini değerli ve önemli buluyoruz ve bu süreci devam ettireceğiz." dedi.

Ruhani ayrıca "Bugün Sayın Putin'le telefon görüşmesi yaptık; kendisi, bölge ve Suriye için tekrar üçlü liderler zirvesinin yakın gelecekte yapılmasının gerekli olduğunu vurguladı." diyerek bölge konusunda Rusya ile irtibat halinde olduklarını belirtti.
 


"Her ülke karşı ülke devletin izni olmadan başkasının topraklarına girerse biz prensip olarak bunu kabul etmeyiz ancak buna rağmen İran-Türkiye-Rusya ilişkileri iyi düzeyde devam edecek."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.