Ruh'un ağırlığı ve şekli var mı?

Ruh'un ağırlığı ve şekli var mı?

Ruh'un ağırlığı ve şekli var mı? Allah insanları mı ruhları mı eşit yaratmıştır? RUH dosyasına devam ediyoruz

Emrah İriç'in haberi

Ruh'un ağırlığı ve şekli var mı?

Bu sorunun cevabı filmlere bile konu oldu. '21 Gram' (21 Grams) isimli filmde ruhun ağırlığının 21 gram olduğu bilimsel bir araştırmaya dayandırılmıştır. O araştırmanın yapıldığı yer ABD, tarihse 1907. Oysa bu soruya Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Mustafa Özgen şu şekilde cevap veriyor:

Ruhun tartılabileceğini ben düşünmüyorum. Elektrik gibi... Ruhun şeklini de söyleyemem. Buna dair hiçbir şey yok. Hazreti Peygamber'e de sormuşlar 'Ruh nedir' diye. Efendimiz (sav.) Kur'an-ı Kerim'den cevap vermiş:

''Sana ruh hakkında soru soruyorlar. De ki: “Ruh, Rabbimin bileceği bir şeydir. Size pek az ilim verilmiştir.'  (İsra 85)

Orada söylenmek istenen şu; onu senin benim gibi bir nesnel olarak düşünmeye çalışırsanız onu kavrayamazsınız. O sizin idrak alanınızın şuur alanınızın dışındadır. Onun şekli ile ilgilenmeyiniz varlığı ile ilgilenin ve onun gitmesi gerektiği yere götürün.

Allah insanları mı ruhları mı eşit yaratmıştır?

Allah insanları değil ruhları eşit yaratmıştır. Bunun nedeni ruhun insan bedeni üzerinden imtihan edilecek olması.

Dünyada herkes içinde bulunduğu şartlara göre imtihan edilir. Mesela; zengin olan fakirlere ne kadar yardım ettiği, malını nerede ve nasıl harcadığıyla imtihan edilirken, fakir olan sabır ve kaderine rıza göstermesi ile imtihan edilir. Bizlerin eşitsizlik olarak yorumladığı farklı hayat koşullarının en mühim hikmeti kulun ahiretteki mükâfatın artmasıdır. Bu dünyada fakir ya da sakat yaşayan bir insan, eğer bu imtihanını güzel bir şekilde verirse ahirette sağlıklı ve zengin insanlardan daha yüksek bir makam kazanır. Mesela çaresiz bir hastalığa yakalanmış bir insan sıkıntılı hayatının neticesinde herkesin özendiği manevi şehitlik makamını elde edecektir.

Nitekim ayet-i kerimede Allah şöyle buyurmuş: ''Allah kullarına rızkı bol bol verseydi, yeryüzünde azarlardı. Fakat O, (rızkı) dilediği ölçüde indirir. Çünkü O, kullarının haberini alandır, onları görendir.'' (Şura 27)

İnsanın cisminden önce ruhu mu vardı?
Ruhlar aleminde yaratıcı ile yapılan sözleşme neydi?
TIKLA ÖĞREN>>

Moralhaber.net

Etiketler :