Rus ajan, Emniyet ve MİT kıskacında

Rus ajan, Emniyet ve MİT kıskacında

Çeçen Komutan Berkkhazh ile koruması olduğu belirtilen iki kişiyi susturuculu silahla öldüren kişinin kimliği tespit edildi.

Emniyet'in Terör, İstihbarat ve Asayiş şube müdürlükleriyle MİT, 2 Eylül'de Türkiye'ye gelen ve Sultanahmet'te bir otelde kaldığı belirlenen Rus'u her yerde arıyor
 
Yurtdışında yaşayan en önemli muhalif komutan olan Hamzat lakaplı Musaevi Berkkhazh ile korumaları olduğu belirtilen Rustem Altemirol ve Zavrbek Amriev'i İstanbul Zeytinburnu'nda önceki gün öldüren kişinin kimliği tespit edildi. Suikastla ilgili olarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü, İstihbarat Şube Müdürlüğü ve Asayiş Şube Müdürlüğü ile MİT'in ortak yürüttüğü soruşturmada önemli ipuçları bulundu. Polis, saldırıyı gerçekleştirdiğini düşündüğü bir Rus vatandaşının kimliğini tespit etti. 2 Eylül'de Türkiye'ye girdiği ve Sultanahmet'te bir otelde kaldığını belirlenen Rus'un peşine düşen polis, söz konusu otelde çalışan görevlileri önceki gece Asayiş Şube Müdürlüğü'ne getirilerek sorguladı. Otel çalışanlarının polisin kendilerine gösterdiği fotoğraftan Rus'u teşhis ettiği kaydedildi. Soruşturma çerçevesinde saldırıda öldürülen Musaevi Berkkhazh, Rustam Altemirol ve Zavrbek Amriev'in ikametgâhlarında da arama yapıldı. Maktullerin eşleri Asayiş Şube Müdürlüğü'ne alınarak sorgulandı. Öldürülen Çeçenlere maddi destek veren İnsanı Müdafa ve Kardeşlik Derneği'nin (İMKANDER) Başkanı Murat Özer de emniyette ifade verdi. 
 
OSAEV'İN GÖREVİNİ DEVRALDI 
 
Berkkhazh'ın, Çeçenistan'da Ruslara karşı savaşan mücahitlerin Türkiye ve Ortadoğu sorumlusu olduğu belirtildi. Hamzat'ın, 27 Şubat 2009'da yine Zeytinburnu'nda benzer bir şekilde öldürülen ve "Musa" adıyla tanınan Ali Osaev'in görevini devraldığı öğrenildi. Hamzat'ın öldürülmesiyle mücahitlerin finans kaynağının ve insani yardımların yok edilmeye çalışıldığı ileri sürüldü. Evli olan 3 Çeçen'in de eşlerinin hamile oldukları kaydedildi. 
 
15 SANİYEDE 
 
Olay yeri incelemesinde saldırının 15 saniyede gerçekleştiği belirlendi. 3 kişinin vücuduna 11, otomobile 1 mermi isabet ettiği kaydedildi. Saldırıda kullanılan silah bulunmazken, silahın daha önceki cinayetlerde kullanılmadığı ortaya çıktı. 
 
KADİROV'UN İNFAZ LİSTESİ
 
İSTANBUL'DA işlenen Çeçen cinayetlerinde yöntem ve silahların benzerliği dikkat çekiyor. Eylül 2008'de Ruslara karşı "Albay" rütbesiyle savaşan Gazhi Edilsultanov, Başakşehir'de boş bir arazide kafasından vurularak öldürüldü. Aralık ayında, Çeçen komutan İslam Canibekov, eşi ve çocuklarının gözleri önünde Ümraniye'de öldürüldü. Şubat 2009'da da Zeytinburnu'nda Çeçen komutalardan Ali Osaev gece evine girdiği sırada, mavi bir BMW'den inen şahıslar tarafından öldürüldü. Çeçenistan'daki yönetimin Cumhurbaşkanı Ramazan Kadirov'un elinde infaz edilmesi kararlaştırılan 400 kişilik bir liste bulunuyor.
 
Tehdit mesajlarından bir hafta sonra öldürüldüler
 
İMKANDER Başkanı Murat Özer ve öldürülen Çeçenlerin eşleri dün bir basın toplantısı düzenledi. Yaşamını yitiren 3 Çeçen'in Çeçenistan'da yaralandığını ve Türkiye'deki tedavi süreçlerinin devam ettiğini belirten Özer, "Hamzat'ın Rus işgalcilerle girdiği çatışmada yaralandığı görüntüleri var. Derneğimize karşı ölüm tehditleri gelmekte. Geçen hafta savcılığa suç duyurusunda bulunduk. İnternet üzerinden gelen bu mesajlarda isim verilerek ölümle tehdit ediliyorduk. IP adreslerinden mesajların Rusya'dan atıldığı belirlendi" dedi. 
 
ASIL HEDEF HAMZAT 
 
Saldırının asıl hedefinin Hamzat olduğunu kaydeden Özer, "Kendisi gazi olduğu için gelen aileleri tanıyor ve ihtiyaçlı olanları biliyordu. Yeni bir ev açacağımız zaman ona danışıyorduk. O yüzden hedefti. En çok bilgi sahibi olan ve buradaki en önemli kişiydi" dedi. Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği'nin (ÖZGÜRDER) Başkanı Rıdvan Kaya, "Bu cinayetlere sessiz kalınırsa yeni cinayetlerle bu katliam devam edecektir. Burada yapılan açıkça devlet terörüdür" diye konuştu. Berkkhazh'in eşi Şehida ile Zavrbek Amriev'in eşi Marika ise güvenlik gerekçesiyle yüzlerini kapatarak açıklama yaptı. Şehida, "Daha önce de Musa abimiz öldürüldü o zaman katil bulunmuş olsaydı böyle olmazdı. Özgürce katiller ortada dolanıyor ve güpegündüz insanları öldürüyor" dedi. Amriev'in eşi Marika ise, "Katiller cezasız kalmasın. Biri bile olsa bulunsun ve cezasını çeksin. Bize devlet sahip çıksın. 23 yaşındayım ve 6 aylık bir kızım var. Buraya geldiğim zaman Müslüman ülkeye geldim diye rahat yaşayacağımı düşü nüyordum çok büyük umutlarım vardı ama bize kimse sahip çıkmadı" dedi. İki eş emniyetin kendilerine kötü davrandığından şikayet etti.
 
Rus Konsolosluğu'na siyah çelenk bıraktılar
 
DÜN İstiklal Caddesi'ndeki Rusya Konsolosluğu'nun önüne gelen bir grup Çeçen, kapıya siyah çelenk bıraktı. Kafkas-Çeçen Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Kıyak, "Daha önce 3 Çeçen şehit edildi. Failleri bulunamadı. Güvenlik güçleri neden korumuyor?
 
SABAH

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.