Rusya 11 Eylül'ü ilan etti

Rusya 11 Eylül'ü ilan etti

Rusya'da 37 kişinin öldüğü saldırılardan sonra tüm Rus yetkililer, Kuzey Kafkasya halklarını hedef gösteriyor.

Rusya'nın başkenti Moskova'da iki farklı metro istasyonunda meydana gelen ve 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan patlamalarla ilgili olarak Rus liderlerden sert açıklamalar geliyor.

Yaralıları kaldırıldıkları hastanede ziyaret eden Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin, "suçluları yakalamak ve cezalandırmak için ellerinden geleni yapacaklarını" söyledi.

MEDVEDEV: ONLARI YOK EDECEĞİZ

Olay yerine çelenk bırakan Rusya lideri Dimitri Medvedev de intihar eylemcilerini "canavarlar" olarak nitelendirdi ve "Onları bulacak ve yok edeceğiz." dedi.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, sabah saatlerinde terör saldırılarının olduğu iki metro istasyonundan biri olan Lubyanka istasyonuna bir ziyaret gerçekleştirdi. Olay yerine karanfil bırakan Rusya lideri, "Hukuki ya da ahlaki açıdan suç olan bu olayı gerçekleştirenlerin hangi motivasyonla bu saldırıyı yaptıklarının önemi yok. Bunlar sadece canavarlardır" ifadesini kullandı.

"Onları bir şekilde bulacağımızdan ve hepsini yok edeceğimizden endişem yok" değerlendirmesinde bulunan Medvedev, "Kasım ayında Nevski Express trenine saldırı gerçekleştirenlerin hepsi öldürüldü" iddiasında bulundu.

Rusya'ya ABD'den de destek geldi. ABD Başkanı Barack Obama, Washington'un "saldırının arkasındakilerin adalet önüne çıkarılmasına yardımcı olacağını" söylerken, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da dünyanın "ortak bir düşmanla" karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Kanada'da süren G-8 Dışişleri Bakanları toplantısına katılan bakanlar da saldırıları kınadı.

FSB BAŞKANI DA MÜSLÜMANLARI HEDEF GÖSTERDİ

Rus iç istihbarat birimi FSB'nin başkanı Aleksandır Bortnikov, saldırıların arkasında Kuzey Kafkaslar'daki Müslüman grupların olduğuna inandıklarını iddia etti.

Bortnikov, "İki intihar eylemcisinin ceset parçaları incelendi ve bu kişilerin Kuzey Kafkaslar bölgesinden oldukları tespit edildi" iddiasında bulundu.

İKİ KADIN VE BİR ERKEK ARANIYOR

Saldırıyı gerçekleştirenlerin Kafkas kökenli iki kadın intihar eylemcisi olduğu yönünde Rus bilgileri netleşirken, saldırı ile irtibatı olduğu öne sürülen iki kadın ve bir erkek, güvenlik güçleri tarafından aranıyor.

"İDAM CEZASI YENİDEN UYGULAMAYA KONULSUN"

Komünist Parti Genel Başkanı Gennadi Zyuganov da idam cezalarının yeniden Rusya hukuk sistemine alınmasını istedi. Basına açıklamada bulunan Zyuganov, "Biz çok önce ülkenin idam cezalarını kaldırmaya hazır olmadığını söyledik. Bugün gerçekleşen saldırıdan daha korkunç bir suç düşünebiliyor musunuz?" sorusunu sordu.

Rusya Başmüfettişi Vladimir Markin, polisin iki kadın intihar eylemcisinin kimliklerini tespit etmeye çalıştığını açıkladı. Patlamada eylemi gerçekleştirenlerin yüzlerinin parçalanmadığını kaydeden Markin, "Park Kultarı istasyonundaki saldırıyı siyah giyinen bir kadının gerçekleştirdiği anlaşılıyor. Üzerine sardığı 1,5 kilogram TNT'yi infilak ettirdi." dedi.

Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma Güvenlik Komitesi Başkanı Vladimir Vasilyev ise basına uyarıda bulunarak, toplumda dini ve etnik ayrışmaya yol açacak yayınlardan kaçınmalarını istedi. Bu tür bilgilerin iyice araştırma yapılmadan yayınlanmamasını isteyen Vasilyev, Rusya'nın göçmen politikasında herhangi bir değişiklik olmayacağını söyledi. Dünya Bülteni

Etiketler :