Rusya ile Ukrayna arasında 60 Dolarlık kriz

Rusya ile Ukrayna arasında 60 Dolarlık kriz

Kiev ve Moskova doğal gazın fiyatlandırılması konusunda anlaşamadı.

Rus enerji şirketi Gazprom, Ukrayna'nın biriken borçlarını ödemediğini hatırlatarak bundan böyle bu ülkeye yönelik gaz satışını ön ödemeli olarak yapacağını açıkladı.

Moskova, Ukrayna'nın toplam borcunun 3 milyar 400 milyon Dolar olduğunu belirterek bunun 2 milyar dolarlık kısmının acilen ödenmesini istiyor.

Gazprom'un doğalgaz fiyatında yaptığı yüzde 80'lik artışı haksızlık olarak değerlendiren Ukrayna ise borcunu ödemeye yanaşmıyor.

Geçtiğimiz aralık ayında Ukrayna'nın Rusya yanlısı Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç görevdeyken yapılan anlaşma gereği Ukrayna doğalgazın bin metrekübünü 268 Dolar'dan almaya başladı.

Yanukoviç'in Nisan ayında, sokak çatışmaları sonucu görevi bırakmasının ardından Moskova bu rakamı 485 Dolar'a yükseltti.

60 DOLARLIK KRİZ

Ukrayna yönetimi borçlarını ödemek için fiyatın bin metreküpte 326 Dolar'a çekilmesini isterken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin son teklifinin 385 Dolar olduğunu söylüyor.

Avrupa Birliği gelecek kış gaz sevkıyatının kesintisiz devamını sağlayacak bir anlaşma üzerinde çalışırken Ukrayna'da yaşananlar bunun çok da kolay olmadığını ortaya koyuyor.

Rus tanklarının Ukrayna'ya girmesine Washington tepki gösterirken, bu ülkeye sınırı olan Avrupa Birliği'nin sessiz kalması dikkat çekti.

Bu da Kiev ile Moskova arasında yaşanan doğalgaz krizinin bir bölgesel etkiye neden olacağını gösteriyor.

Rusya'nın 2006 ve 2009 yıllarında Ukrayna'ya gaz sevkıyatını kesmesi Avrupa'da enerji krizine neden olmuştu.

Avrupa, doğalgaz ihtiyacının beşte birini Rusya'dan karşılıyor ve bunun da yarısı Ukrayna üzerinden sevk ediliyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.