Rusya OPEC'le anlaştı petrol yeniden yükseldi

Rusya OPEC'le anlaştı petrol yeniden yükseldi

OPEC'e rest çeken Rusya, ekonomik kriz nedeniyle bu kurumla anlaşmak zorunda kaldı. Petrol yükseliş bandına geçti.

Rusya’nın küresel petrol stoklarındaki fazlayı kontrol edebilmek için Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile işbirliği yapılabileceği yolundaki açıklamaları ile petrol 33 doları aştı.

Türkiye’nin de akaryakıt fiyatlarını belirlemede temel ölçüt olarak kullandığı Brent tipi ham petrolün varil fiyatı 33.10 dolara kadar yükseldi. Brent daha sonra 32.80 - 33.00 dolar aralığında hareket ederken, ABD hafif ham petrolünün varil fiyatı da 32.00 dolar sınırına çıktı.

RUSYA DİZ ÇÖKTÜ

Rusya'dan kısa süre önce OPEC'in global petrol piyasasında 1970'lerde ve 1980'lerde oynadığı gibi bir rol oynamadığını savunarak, OPEC ile koordineli hareket etmeyi düşünmedikleri açıklaması gelmişti. Fakat petrol fiyatları iyice dibe vurunca böyle bir adım atmak zorunda kaldı.

Rusya, anlaşma sağlanana kadar OPEC ülkeleri ile pazar payını artırmak için direkt rekabet içindeydi. Rekabetin en ateşli olduğu yer ise petrol talebinin kaynağının geldiği Asya'ydı.

Öte yandan enerji ülkenin ihracatının yüzde 60'ından fazlasını oluşturuyor ve ülke ekonomisi fiyatlardaki düşüş nedeniyle büyük bir krizle karşı karşıya kaldı. Rusya Hazine Bakanlığı'nın verilerine göre, petrol ve doğalgaz, 2009 yılından bu yana bütçe gelirleri arasında en düşük paya sahip.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.