Yılın en kirli havasını soluyoruz

Yılın en kirli havasını soluyoruz

Yoğun kar yağışı yerini kirli havaya bıraktı.

Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen yoğun kar yağışından sonra yılın en kirli havasını solumaya başladığımızı söyledi. Astım, bronşit, KOAH gibi risk gruplarının dikkatli olması gerektiğini ifade eden Şen, ayrıca ay sonu için yeni bir kar uyarısı yaptı.

Bir süredir görmeye alıştığımız güneşin etkisiyle havada hareket etmeyen yüksek basınç soluğumuz havayı etkiledi. Bugün'e konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen "Dikkat, yılın en kirli havasını soluyoruz" dedi.

ÇUKUR YERLER DAHA TEHLİKELİ

Söz konusu hava kirliliğinin sabah ve akşam saatlerinde çok tehlikeli boyutlara ulaştığını belirten Şen sözlerine şöyle devam etti: "Yüksek basınç kirli havayı da beraberinde getirir. Özellikle çukur yerlerde sobaların yoğun olarak kullanıldığı semtlerde kirli hava 3-4 kat daha fazladır. İnsanlar doğalgazı pahalı bulduğu için soba yakmayı uygun görüyor. Kullanılan kömür de kalitesiz olunca hava kirliliği kaçınılmaz oluyor."

AKCİĞERLERDE BİRİKİYOR

Şen, özellikle astım, bronşit ve akciğer gibi solunum yolu rahatsızlığı çekenlerin hava kirliliğinden en çok etkilenen grup olduğuna dikkat çekti. Şen, "Solunum yolu hastalığı olanlar mecbur kalmadıkça sobaların yakıldığı sabah ve akşam saatlerinde dışarı çıkmamaları gerek. İncelemeler solunan kirli havanın akciğerlerde tehlike oluşturduğunu gösteriyor. Bu da sağlığımız için oldukça riskli" dedi

RUSYA'NIN SOĞUĞU GELİYOR

Ancak 28 Şubat'ta havanın tekrar soğuyacağını ifade eden Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen,"Kuzeyden yani Rusya ve Ukrayna üzerinden gelecek bu soğuk hava etkisinin kar yapma ihtimali var. Devamında Mart'ın 3'ü veya 4'ünde bir soğuk hava daha geliyor. Hatta bu şubattaki soğuk havayla da birleşebilir. İstanbul için kış Mart 15, Anadolu için ise Nisan başlarına kadar devam edebilir" dedi.

Bugün

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.